שבר בקרסול בפרט ופציעות קרסול בכלל יכולים להיגרם כתוצאה מחבלה ישירה (כמו בתאונת דרכים) או מחבלה כתוצאה מתנועה מסוימת, כפי שעשוי לקרות בנחיתה לאחר קפיצה. חומרת הפציעה יכולה לנוע מקלה, שתתבטא במתיחה של רקמה רכה או סדק בעצם, ועד כבדה שזהו שבר ממשי אפילו במספר מקומות בעצמות הקרסול.
הטיפול בשבר בקרסול תלוי במיקום השבר ובחומרה שלו. הטיפול יכול להיות שמרני באמצעות גיבוס או רק פיזיותרפיה, אך כאשר מדובר בפציעה חמורה במיוחד, ייתכן והפתרון הנדרש יהיה ניתוחי. את כל המידע הרלוונטי על סוג הפציעה ממנה אתם סובלים, דרכי האבחון, התסמינים האופייניים לכל אחת מהפציעות ודרכי הטיפול, תוכלו למצוא בשורות הבאות. אנחנו מאחלים לכם קריאה נעימה והמון בריאות, צוות איימקס.
מבנה הקרסול
מפרק הקרסול מחולק לשניים. האחד, זהו המפרק שבין עצמות השוק והשוקית לבין עצם הטאלוס הממוקמת מעל עצם הקלקנאוס. זהו המפרק שמבצע תנועת כף רגל ואצבעות כלפי מעלה או כלפי מטה (פוינט). המפרק הנוסף, המפרק שבין עצם הטאלוס ועצם הקלקנאוס (העקב), מבצע תנועה פנימה והחוצה של כף הרגל. לכל ארבע התנועות ישנה חשיבות על פי שלבים במחזור ההליכה.
גורמים לשבר בקרסול
ישנם גורמים רבים לשבר בקרסול, כאשר הנפוצים שבהם הינם חבלה כתוצאה מתאונת דרכים, נפילה מגובה, נפילה של חפץ כבד על הקרסול וכף הרגל, הנחת הרגל בשוגג במכאניזם חזק סיבובי ושברי מאמץ כתוצאה מתנועות חוזרניות המבוצעות למשל אצל רצים או תנועות חוזרניות המתרחשות אצל אנשים הסובלים מאוסטאופרוזיס. עיסוק בספורט הדורש מגע כגון כדורסל וכדורגל, שימוש בציוד ספורט שאינו הולם, תכניות אימון שאינן מותאמות, עיסוק במקומות מועדים לפורענות כגון אתרי בנייה, וסביבה שאינה בטיחותית אפילו בבית עשויים להיות גורמים התורמים לאופי הפציעה המדוברת.
מכאניזם לפציעות בקרסול
פציעה בקרסול, במנגנון מכאני בו כף הרגל והקרסול מסתובבים פנימה הינה הפציעה הנפוצה ביותר. השכיחות של פציעה זו גבוהה משתי סיבות: האחת, קשורה במבנה האנטומי של קצות עצמות השוק והשוקית כאשר קצה עצם השוק המאסיבית יותר, הפטישון, גם קצרה יותר במיקומה האנטומי מהפטישון של השוקית ועל כן מאפשרת לעצם הטאלוס להסתובב הרבה יותר פנימה מאשר החוצה.
הסיבה השנייה קשורה בכך שהרצועה המייצבת את חלקו הפנימי של הקרסול (deltoid ligament), מאסיבית יותר מזו המייצבת את הצד החיצוני של הקרסול. שתי הסיבות הללו, מובילות לכך שהצד החיצוני של הקרסול מועד ליותר פציעות, נקעים בקרסול ושברים מאשר החלק הפנימי. בכך, הקרסול יציב יותר לתנועות סיבוביות חיצוניות מאשר לכאלו הגורמות לקרסול להסתובב פנימה. יחד עם זאת, כאשר כן מתרחשת תנועה סיבובית חזקה החוצה, הסבירות לליקוי חריף ביציבות הקרסול ולנזק לרצועות ולעצם הפטישון הפנימית היא גבוהה.
שבר בקרסול תסמינים
לעיתים בעת הפציעה, ישמע "קנאק" מאזור הקרסול. עובדה זו אינה מצביעה בהכרח על שבר. הסימפטומים המחשידים לפציעה משמעותית בקרסול הינם: כאב חד ופתאומי, כאבים בקרסול המחמירים בתנועה, נפיחות, רגישות, דפורמציה, שינויי צבע, קושי בנשיאת משקל למשל בעמידה והליכה, קושי בגריבת גרב או נעילת נעל.
במידה והכאבים בקרסול, המופיעים בעת הפציעה אינם חולפים, ובמידה ואין שיפור ביכולת נשיאת המשקל על הרגל, יש מקום לפנות לרופא אורתופד. כאשר קיימת מעורבות של פציעה בקרסול, יש לקחת משנה זהירות כיוון שיכולים להיווצר גם סיבוכי משנה כתוצאה משברים בקרסול כגון נזק לכלי דם ועצבים באזור, תסמונת המדור, זיהום בעצם וארטריטיס עתידי.
הערכה קלינית של הקרסול
כאשר מבצעים הערכה קלינית של עצמות הקרסול וכף הרגל, מעריכים ראשית את מכניזם הפציעה. כלומר, האם כף הרגל והקרסול בזמן הפציעה פנו מעלה, מטה או הסתובבו פנימה או החוצה. בנוסף, נותנים את הדעת לפציעה של אלמנטים שהם אינם גרמיים. לכאורה, האם בנוסף לפגיעה בעצם נוצרה גם מתיחה של רצועה, גיד, קפסולה או כלי דם. בבדיקה הקלינית יתבצע גם מישוש לאיתור מקום הפציעה, הערכה של טווחי תנועה במידת האפשר ובהתחשב בכאב, הערכה של כוח שרירים בגפה כולה ובעיקר בשרירים מרוחקים וניתוח יכולת ההליכה לאותו שלב. במידת הנדרש ישולבו בדיקות הדמיה כגון צילום רנטגן, סי טי, תהודה מגנטית או מיפוי עצמות. כמו כן, תתבצע הערכה לגבי האפשרות לאימוביליזציה של הקרסול באמצעות גבס או סד לדוגמה על מנת להפחית את חומרת הנזק שנעשה. בשלב זה, תתבצע גם הערכה טיפולית, שיקומית, אשר תבחן את כל אמצעי הטיפול הקיימים וביניהם טיפול שמרני, וטיפול ניתוחי. הטיפול התרופתי יהיה חלק בלתי נמנע משתי התכניות הנ"ל וישלב נוגדי כאב ונוגדי דלקת בהתאם לצורך.
תרגילי פיזיותרפיה אחרי שבר בקרסול
הטיפול השמרני בפיזיותרפיה לאחר שבר בקרסול יכלול תכנית טיפולים הדרגתית, בשאיפה להביא את האדם לתפקוד מלא בהתאם ליכולות הקודמות שלו לפני הפציעה. לדוגמא ספורטאי, אמור לשוב לפעילות הספורטיבית שלו כעבור תקופת שיקום של כחצי שנה, בהתאם כמובן לדרגת הקושי והפעילות אותה היה רגיל לבצע.
הטיפול השמרני בפיזיותרפיה לאחר אימוביליזציה של הקרסול וכן כשיקום לאחר ניתוח יכלול הורדת כאב ונפיחות, שיקום הטווחים של הקרסול וכף הרגל, השבת השליטה המוטורית על הגפה וחיזוק שרירים סביב הברך, הקרסול וכף הרגל.
בהמשך נטפל בתחושה העמוקה והפרופריוספטיבית. הטיפול בפיזיותרפיה ישלב תרגול ללא נשיאת משקל ותרגול בנשיאת משקל בהתאם לתכנית. האמצעים בהם ישתמש הפיזיותרפיסט יכללו תרגילים אקטיביים, טיפול מנואלי, חשמל, טייפינג, תרגול על משטחים נעים, ואף דיקור בשלבים המתאימים.
את הטיפול נכון להשלים בבדיקה תפקודית כגון בדיקת הליכה או ריצה במעבדת ההליכה במידת הצורך. בדיקה זו תאפשר זיהוי מדויק ביותר של הליקויים בעת נשיאת משקל ובזמן תפקוד, במידה וקיימים. שיקום לאחר שבר בקרסול צריך לגבות בהמלצות לנעליים מתאימות ומדרסים ביומכניים כאשר קיים הצורך, על מנת לאפשר תפקוד המותאם לסטייה בהליכה ובריצה.
סרטונים שמדגימים תרגול לאחר שבר והמלצה של מי שכבר עברה את זה:
תרגילים לשיפור טווחי מפרק הקרסול – תרגול שניתן לבצע בבית
מטופלת מספרת על הפציעה שחוותה והטיפול במרכז איימקס:
סיבוכים אפשריים של שבר בקרסול
מפרק הקרסול מאפשר ציר תנועה עיקרי לתנועות פלקס ופוינט של כף הרגל. תנועות אלו חשובות לתפקוד שלנו ביומיום- הליכה, עליה וירידה במדרגות, קימה מישיבה ועוד. לאחר שבר בקרסול מכל סוג שהוא, אחד הסיבוכים הנפוצים עשויים להיות הגבלה בטווח התנועה, הן לאחר טיפול שמרני והן לאחר ניתוח קיבוע וייצוב המפרק. מכיוון שאין מדובר פה לרוב במעורבות נוירולוגית, ניתן בהחלט לשקם את השרירים ולהביאם להפקת כוח מרבי. עם זאת טווח התנועה עלול להישאר מוגבל, ויתכן אף שתישאר הגבלה מפרקית בהתאם למורכבות השבר.
בתהליך השיקומי לאחר שבר בקרסול יש להשיג טווחי תנועה מלאים מהר ככל האפשר, בהתחשב בהנחיות הפרוטוקול הטיפולי. הגבלה בטווח היישור של הקרסול (הפוינט) פחות שכיחה אך עדיין קיימת ועשויה לבוא לידי ביטוי בתפקוד ההליכה בשלב הדחיפה וביכולת העלייה אל הבהונות. יש לוודא במסגרת הבדיקה הקלינית שהתנועה לא נפגעה. ניתן להעריך את טווח התנועה באופן עצמאי ע"י תרגיל פשוט של ישיבה על העקבים: מעמידת 6 ישיבה לאחור עד שהישבן נוגע בעקבים כאשר גב כף הרגל מונח על הרצפה . ניתן לחוש במידת ההגבלה בקרסול או הכאב ביחס לצד השני.
טווח התנועה בקרסול שמועד לפורענות ולרוב יישאר מוגבל הינו טווח כיפוף הקרסול (הפלקס). תנועה זו הינה חיונית לתפקוד היומיומי שלנו. בכל תנועה בה אנחנו מבצעים כיפוף של הברך אנו נדרשים לטווח מסויים של כיפוף מסוג זה בקרסול. בתפקודים כגון ירידה במדרגות, הליכה בצעדים גדולים, קימה מכיסא וישיבה על שרפרף פגיעה בתנועתיות הקרסול לכיוון כיפוף עשויה להוות מכשול משמעותי.
את התנועה הזו ניתן להעריך קלינית בזמן עמידה מול קיר בו בזמן שמנסים להצמיד את הברך אל הקיר. בתנועה הזו ציר התנועה שלנו הוא מפרק הקרסול. נרצה להשוות בין שני הצדדים על מנת להבין את מידת ההגבלה. את טווח התנועה ניתן לשקם באמצעות תרגילים שונים ובעזרת עבודה מנואלית של פיזיותרפיסט. תכנית העבודה על הטווחים והתרגול צריכה להיות על בסיס יומיומי בתחילת תהליך השיקום על מנת למנוע התפתחותה של מגבלה משמעותית שקשה יהיה לשקם אותה.
מניעת שברים בקרסול
ישנם מספר חוקים שניתן לפעול על פיהם על מנת להפחית את הסכנה להיפצע ולשבור את הקרסול. ראשית, ספורטאים מקצוענים וחובבים כאחד צריכים לדאוג לציוד תקין אפילו ברמה של נעל ספורט שאינה בלויה. אנשי מקצועות שונים אשר עובדים במקומות מסוכנים כגון אתר בנייה, צריכים לדאוג לציוד מגן הולם. ככלל, כדאי לעסוק באופן רציף אך מבוקר בפעילות גופנית על מנת לשמור על גוף בריא וחזק. תזונה מתאימה יכולה גם היא לשמור על צפיפות עצם מספקת שתגן מפני שברים. כמו כן, ישנה חשיבות לסביבה בטוחה ונטולת חפצים מסוכנים פזורים גם אם מדובר בצעצוע של הנכד. ולבסוף, רצוי לשמור בשעות הלילה על תאורה קלה שתתרום לראייה בלילה כאשר אנו קמים מהמיטה מטושטשים.
ולסיכום,
שברים בקרסול הם פציעה אשר נובעת לרוב מחבלה ישירה באזור. ישנה חשיבות לזהות שאכן מדובר בשבר ועל כן במידת הצורך יש לפנות לרופא. ישנם מספר טיפולים אפשריים בשבר בקרסול וההחלטה לטיפול בין אם יהיה שמרני או ניתוחי תלויה בהרבה גורמים וביניהם סוג וחומרת השבר, מעורבות רקמות מסביב ועוד. הטיפול השמרני צריך תמיד ללוות את הפציעה הן בהיבט של הפחתת כאבים והן כשימור תנועה וכוח גם אם יוחלט על אימוביליזציה של האזור הפגוע. בכל מקרה כדאי לפנות לפיזיותרפיסט המטפל על מנת להתאים תכנית טיפול אופטימאלית.
אם במהלך הקריאה זיהיתם תסמינים המוכרים לכם, אם אתם מחפשים דרך יעילה לאבחון הפציעה ודרכים מומלצות להתמודד אתה אז אנחנו נשמח ללוות אתכם ולסייע לכם להחלים.
אנחנו באיימקס יודעים לאתר את הגורמים לתבניות תנועה לקויות, לבנות תוכנית טיפול ותרגול מותאמת אישית ולבצע את הטיפול ברמה הגבוהה ביותר.
מהרו ליצור קשר ולהגיע לבדיקה אצלנו באיימקס במרכז תל אביב, אנחנו יותר מנשמח לסייע ולהחזיר אתכם למוטב.