אסימטריה (בעברית פשוטה חוסר שוויון) והבדלים באורך הרגליים הן תופעות נפוצות ושכיחות בקרב אחוז ניכר מהאוכלוסייה. מחקרים מצביעים כי זוהי הסיבה השלישית בשכיחותה לגרימת פציעות ספורט בקרב רצים. ככל שההבדל בין אורך הרגליים גדול יותר כך גם הפיצוי שיבוא בעקבות ההבדל יהיה משמעותי הרבה יותר. הבדל באורך רגליים יחד עם הפיצוי המתרחש מובילים לתסמינים וסימפטומים רבים: עקמת נרכשת, כאבי גב תחתון, כאבי צוואר, יציבה לקויה, מגבלה בתנועה, צליעה, כאבים בכף הרגל, פציעות ספורט ועוד.
אסימטריה באורך רגליים בזמן ריצה מובילה להיווצרותם של עומסים מוגברים על הרגל הקצרה ושהייה ארוכה יותר על הרגל הארוכה. בניסיונות לאיזון הגוף מתפתחים עומסים מוגברים בגפיים התחתונות על רקע תנועתיות לקויה של השרירים והמפרקים. יתרה מכך, אסימטריה ברגליים תגרום לריצה איטית יותר, לניצול אנרגטי לא יעיל וטכניקת ריצה לקויה.
תסמינים של אסימטריה ברגליים
הבדל באורך רגליים עלול להתבטא בדרכים רבות. דרכי הביטוי הן: עליה בצריכה האנרגטית בזמן ריצה, פגיעה והופעת כאבים בגב, יציבות לקויה בברך, נזק לגידים בכף הרגל והברך, דלקת ברצועת כף הרגל, שחיקה של פיקת הברך, חיכוך הרצועה בצדי הירך (iliotibial band syndrome) ופציעות ספורט.
פציעות ספורט הן מנת חלקם של ספורטאים וחובבנים כאחד, כאשר יש הבדל באורך רגליים עשויות פציעות ספורט להפוך למטרד כרוני. כאשר שמים לב לשחיקה מוגברת ואסימטרית של אחת מהנעליים מבינים כי יתכן ומדובר בהבדל באורך רגליים כזה שגורם לפציעות.
עומסים מוגברים בגפה התחתונה ותנועה אסימטרית, יובילו לשינויים מפצים מעל גובה האגן ומתחתיו. בעקבות השינוי שחל באיזון עמוד השדרה עלולה להתפתח עקמת ושינויים ניווניים בעמוד השדרה. אי לכך ובהתאם לזאת, כאשר קיים דיווח בקרב אתלטים על כאבים בגב ותלונות על סימפטומים נוספים הקשורים בגפה התחתונה יש לעלות חשד למצב של אסימטריה של אורך רגליים. ישנם פיצויים אפשריים נוספים והם: סיבובה של הרגל מגובה הירך, יישור או כיפוף יתר של הברכיים, השטחת הקשת בכף הרגל (ברגל הארוכה יותר) ועוד.
מהם הגורמים להבדל באורך רגליים?
קיימים שלושה גורמים להיווצרות או קיום של האסימטריה:
1. הבדל באורך רגליים כתוצאה ממבנה אמיתי –אורכה של עצם הירך או השוק ברגל אחת שונה מאשר ברגל השנייה.
2. הבדל באורך של הרגליים כתוצאה ממסלולים, תוואי שטח וגורמים נוספים – גורמים סביבתיים המדמים מצב של הבדל באורך הרגליים. נכון למשטחי ריצה משופעים (חוף הים), גובים בכביש, והחלפת נעלי ריצה בתדירות נמוכה מדי.
3. הבדל באורך הרגליים כתוצאה מתפקוד (הבדל פונקציונלי) – אורכן של העצמות אמנם זהה, אך מנח ותנועה אסימטריים באחד ממפרקי הגפה התחתונה או עמוד השדרה מובילים לאסימטריה באורך הרגליים.
דוגמאות להבדלים פונקציונליים:
- חולשת שרירים או קיצור שרירים באחד ממפרקי הגפה התחתונה או עמוד השדרה
- ציר גפה אבנורמלי כגון רגלי X או רגלי O
- יישור יתר של הברך
- קשת שטוחה או גבוהה ברגל אחת בלבד
- הגבלה של המפרקים
- גמישות יתר של המפרקים
- עקמת נרכשת
בתמונה ניתן להבחין בהבדל פונקציונלי באורך רגליים, כתוצאה ממנח לא סימטרי של כפות הרגליים, המוביל לאסימטריה בתנועת המפרקים, האגן ועמוד השדרה
אבחון של אסימטריה ברגליים
במרבית המכונים והקליניקות מתבצע האבחון במצבי שכיבה או עמידה בעזרת סרט מדידה. חשוב להבין כי בדיקה סטטית זו איננה משקפת את ההבדל באורך הרגליים בצורה מדויקת מאחר וקיים קשר תנועתי בין המפרקים השונים שלא בא לידי ביטוי בבדיקה שכזו.
האם ההבדל באורך רגליים הינו הבדל אמיתי, תלוי תנוחה, או משקף את מידת הכפל במכנס?
הבדל באורך רגליים: הבדל אמיתי או תוצר נלווה של אגן לא מאוזן?
על מנת לקחת בחשבון את כל המשתנים יש לבצע בדיקה מקיפה יותר לאיתור של אסימטריה. בדיקה תוך כדי ניתוח תנועה הכוללת בדיקה דינמית המאפשרת אבחון פיצויים שונים שיתכן מאוד כי מופיעים רק בזמן פעילות גופנית.
בדיקת הליכה וריצה לאיתור הבדל באורך רגליים
ניתוח תנועה בזמן הליכה וריצה מאפשר את חשיפתם של השינויים המובילים להופעת סימנים וסימפטומים בעזרת שילוב ממצאים קליניים, הערכה ביו-מכאנית וממצאי סטיות התנועה. על כן, חשוב לבצע בדיקה דינמית של הליכה וריצה שבה בא לידי ביטוי ההבדל הפונקציונלי באורך רגליים.
בסרטון ניתן לראות בדיקה דינאמית המתבצעת באיימקס למציאת הבדל באורך רגליים ואסימטריה
במסגרת בדיקה זו במרכז איימקס מודבקים סמנים מחזירי אור על גופו של הנבדק, והוא מתבקש לבצע פעילות כמו הליכה, ריצה או רכיבה על אופניים. הסמנים נקלטים בעזרת מצלמות אינפרה-אדום, בקצב גבוה של 120 תמונות בשנייה.
תוכנה מיוחדת מנתחת את הנתונים, מעבדת את תנועת הסמנים במרחב לכדי דמות תלת ממדית. הדמות המתקבלת מייצגת את התנועות של הנבדק ברמת דיוק של 0.10 מ"מ. כך מתורגמות תנועות הגוף לערכים מספריים וגרפים המצביעים באופן ישיר על מקור הבעיה לפרטי פרטים וכך ניתן לפעול לפתרונה.
ייצוג גרפי של מידת האסימטריה בגובה האגן
טיפול באסימטריה והבדלים באורך של הרגליים
הבדל באורך הרגליים העולה על שני סנטימטר קל יותר להבחנה ומוביל לרוב לליקויי יציבה ואף למצבי צליעה בזמן הליכה.
בניגוד לעבר, כיום כבר קיים ביסוס מדעי והבנה שגם הבדל באורך רגליים הקטן משני סנטימטר עלול גם הוא להוביל לפתולוגיות שונות.
הבעיה עם הבדלים מזעריים כאלו הם שאינם ניתנים לזיהוי בבדיקה גופנית רגילה.
טיפול בהבדל באורך רגליים מצריך אבחון מדויק של הגורם, האם המקור להבדל הינו מבני, פונקציונלי או נגרם בו זמנית על ידי שני הגורמים וכך קשה מאוד להבדיל בתרומה של כל גורם בנפרד.
במקרים בהם קיים הבדל מבני באורך רגליים ניתן במרבית המקרים לבצע הגבהה בתוך הנעל או מחוצה לה ולהצליח לאזן את האגן וכך לתקן את הפיצויים שהגוף מבצע. בנוסף, הגבהה מתאימה עתידה לשפר את התנועה (הליכה וריצה) ולסייע בהקלת כאבים הנגרמים כתוצאה מהאסימטריה ומהפיצוי שמתרחש בעקבותיו. את ההגבהה יש לבצע בהדרגה ולאורך זמן, וזאת על מנת שהגוף יסתגל למנח החדש מבלי לגרום נזקים נוספים בעתיד.
במצבים של הבדל באורך הרגליים העולה על 7 מילימטר, הגבהה באזור העקב בלבד לא תשנה את המצב בזמן שהעקב מתרומם ומתנתק מהרצפה בזמן ההליכה, לפיכך מומלצת הגבהה לאורכה של כל כף הרגל.
התאמת מדרסים ונעליים
כאשר מדובר בהבדל פונקציונאלי המטופל בעזרת הגבהה יתכן שתורגש הקלה זמנית בכאבים, אך מאחר ולא מטפלים במקור הבעיה עשויות בטווח הארוך להופיע השלכות חמורות יותר. לדוגמה, כאשר מדובר בהבדל פונקציונלי על רקע השטחה של הקשת בכף רגל בצד אחד וסיבוב פנימי של כף הרגל, ניתן לשקול תיקון באמצעות מדרסים מתאימים ולא בהכרח הגבהה. חשוב מאוד לטפל בגורם עצמו על מנת למנוע פציעות בעתיד.
כמו כן יש חשיבות להנעלה מתאימה בהתאם לממצאי הבדיקה הקלינית אשר תמנע פציעות מיותרות ותשפר את ביצועי הספורטאי. יש לציין כי ניתן לבצע התאמת נעליים שיסייעו לשיפור הביצועים.
לסיכום, הבדל אמיתי או פונקציונאלי באורך הרגליים הוא שכיח מאוד ועלול להתבטא אצל ספורטאים וחובבנים ולגרום לפגיעה בתפקוד. על אף היותה של אסימטריה ברגליים שכיחה מאוד היא אינה מקבלת את תשומת הלב הראויה לה ורבים לא מודעים לקיום הבעיה אצלם. הדרך המדויקת ביותר לזיהוי הבדל שכזה הינה בדיקת ניתוח תנועה תלת מימדית המאתרת את הפתולוגיה תוך כדי ההליכה, הריצה או רכיבה על אופניים.
מעבדת הליכה במרכז איימקס היא מהחדשניות ומהתקדמות בעולם, המעבדה מאפשרת ניתוח תנועה מקיף וכוללני שמאפשר את איתור הליקויים והפתולוגיות בזמן אמת. יתרה מכך, תוכלו להנות ממעטפת טיפולים הולמת להבדל באורך רגליים בעזרת צוות פיזיותרפיסטים המתמחים באבחון תנועה.
איימקס מזמין אתכם ליצור קשר בדרך לריצה מאוזנת!
כותבי המאמר: אילנית אברון M.Sc.P.T, יעל שחראי MHA B.PT, סאם ח'מיס M.Sc.P.T