כאב גב תחתון מקרין לאורך הרגל הינו תופעה שכיחה, המתוארת לרוב כסיאטיקה.
הסיאטיקה מוגדרת כלחץ על העצב הסיאטי והפגיעה תתבטא בכאב ושינויים בתחושה כגון דקירות לאורך המסלול העצבי מהגב התחתון, דרך הישבן, הירך ועד הקרסול, כף הרגל ולעיתים גם לבוהן.
החשד הגדול למקור הלחץ הוא לרוב דיסקוגני, כאשר ההסבר הפיזיולוגי הינו בלט או פריצת דיסק הגורם ללחץ על מוצא העצב (שורש העצב) המוביל לכאב מקרין לאורך הרגל.
מה זה סיאטיקה?
סיאטיקה היא תופעה שכיחה. על מנת לאשש אבחנות, קיימת נטייה מעבר לבדיקה הקלינית, לבצע הדמיה של עמוד השדרה.
כיום ידוע כי ממצא של בלט דיסק בהדמיה הוא נפוץ מאוד באוכלוסייה שאינה בהכרח סובלת מכאב גב תחתון או כאב מקרין. לעיתים קיים ממצא של פריצת דיסק אך לא בהכרח קיים כאב ולכן לא מכל ממצא הדמייתי ניתן להסיק כי קיימים סימפטומים אלו.
אבחון של כאב גב תחתון מקרין לרגל
כשיש חשד בכאב גב תחתון עם וללא הקרנה לגפה, יש צורך בביצוע של בדיקה קלינית. כל תנועה של גב תחתון בכיוון מסוים שתפיק את הכאב המקרין לגפה התחתונה תצביע לנו על בעיה מכנית בעמוד השדרה הרלוונטית לכאב בגפה. לדוגמא, תנועה של יישור או הקשתה של גב יכולה להפיק כאב גב תחתון מקרין לרגל ימין בעקבות בלט דיסק משמעותי שפרץ לימין בחוט השדרה. אותו כנ"ל יכול להפיק כאב גב תחתון מקרין לרגל שמאל כאשר הבלט או הפריצה חודרים החוצה לשמאל. צריך לזכור שקיימות אבחנות נוספות העשויות לתת תמונה דומה לזו של סיאטיקה ממקור גב תחתון כמו תסמונת הפריפורמיס, ועל כן יש צורך באבחנה מבדלת.
מהי תסמונת הפריפורמיס?
תסמונת הפריפורמיס מתקיימת כאשר יש לחץ משריר הפריפורמיס על העצב הסיאטי. שריר הפריפורמיס מייצב את מפרק האגן ומפרק הירך והוא מתכווץ בזמן הליכה וריצה. עומס על השריר עשוי לגרום כיווץ שרירי חזק לא רצוני, אשר יוביל לגירוי או לחץ על העצב ויגרום לכאב מקרין. במצב כזה בדיקת תנועה של עמוד השדרה לא תשפיע על הכאב למרות שיכול להימצא ממצא בהדמיה. לעומת זאת, בדיקת שריר הפריפורמיס על ידי כיווץ או מתיחה שלו תגרום לכאב ואולי אף לכאב מוקרן כולל לנימול כפי שמורגש בפגיעות עצביות.
תרגול למתיחת שריר הפריפורמיס, על חלק מהקוראים זה יקל…
מה הסיבות לכאב המקרין לרגליים?
כאב גב תחתון מקרין לרגל ימין או שמאל יכול להיגרם כמובן כתוצאה מכך שהדיסק בולט או פורץ את גבולות הטבעת הסיבית המקיפה אותו ולעיתים אף נושק לחוט השדרה ובכך גורם לסימפטומים. מקור הכאב המקרין לעומת זאת יכול לנבוע גם ממפרקי עמוד השדרה או האגן. גם בעיות שריריות יכולות ליצור כאב מרוחק ממקור הבעיה. במצב זה, הכאב יוגדר ככאב מושלך, כזה שאין לו מסלול עצבי מוגדר כמו למשל שריר הלב שיכול ליצור כאב בלסת התחתונה או בכתף.
בעיה מפרקית של הירך או הברך גם הן יכולות ליצור כאב מקרין לאורך הגפה התחתונה ועל כן יש צורך לבצע בדיקה פיזיקלית מקיפה הכוללת הסתכלות על מנח היציבה ועמדת המפרקים של הגפה התחתונה, ביצוע תנועות של מפרק הירך והברך בכל המישורים, הערכת טווחי התנועה, בדיקת כוח גס של השרירים הרלוונטיים ובדיקת תפקוד עם וללא נשיאת משקל. בדיקה זו תתבצע על מנת לשלול מעורבות של המפרקים הנראים למעלה.
שחיקת סחוס מתקדמת גם היא יכולה ליצור כאב לאורך הגפה ויש לבצע אבחנה מבדלת מדויקת עבורה. הבדיקות ככלל מתבצעות בכדי לוודא מהיכן נובע הכאב, האם מלחץ עצבי או מקור מפרקי והאם הטיפול יהיה שמרני או כירורגי.
מה הטיפול בכאב גב מקרין, ומה מטרתו?
מטרת הטיפול השמרני (כלומר לא ניתוחי) בכאב גב תחתון מקרין לרגל ימין או שמאל היא הפחתת הגירוי העצבי. הטיפול יכלול טכניקות ידניות לשיפור תנועתיות עמוד השדרה או הפחתת הלחץ על העצב, שחרור שרירים היוצרים לחץ עצבי, שיפור תנועתיות מפרקים העשויים ליצור לחץ על המסלול העצבי ושיפור תנועתיות המסלול העצבי באמצעות מתיחות נוירו-דינמיות.
מתיחות נוירו דינמיות מתבצעות במנחים ספציפיים לאזור אותו מותחים על מנת לאפשר אורך מקסימלי לרקמה הרכה תוך כדי תנועה. לדוגמא: מתיחה נוריו-דינמית של העצב הסיאטי יכול להיות במנח של שכיבה או עמידה כאשר הברך של הרגל הנמתחת ישרה, האגן מופנה לפנים ואצבעות כף הרגל מוטות כלפי התקרה. את מנח המתיחה שומרים לאורך מספר שניות, מרפים ומגיעים שנית למצב מתיחה. מנח ,זמן ומספר החזרות יינתנו לפי פרוטוקול הפיזיותרפיסט המטפל.
ביצוע תנועתיות להקלה על כאבים עצביים בגפה התחתונה
כמו כן, הטיפול השמרני ישלב גם טיפולים תומכים של אלקטרו תרפיה שזהו גירוי חשמלי המיועד לשבור את מעגל הכאב. בנוסף, נטפל באמצעות חום וקור בהתאם לשלב הפגיעה בין אם היא חריפה (עד שישה שבועות), תת חריפה זאת אומרת קיימת בין חודש לשלושה חודשים או כרונית שבו הכאב קיים מעל שלושה חודשים. הטיפול הפיזיותרפי השמרני יכלול גם שימוש בקינזיו-טייפ והדבקות שונות במידת הצורך, ודיקור מערבי.
הטיפול נחשב למוצלח כאשר אנו משיגים מרכוז של הכאב וזה אומר כאשר הכאב מתמקד במרכז הגב והכאב המוקרן לאורך הרגל נעלם. במידה ומדובר בכאב גב תחתון לדוגמא עם הקרנה לרגל ימין, וכעבור סדרת טיפולים ההקרנה חלפה ונותר רק הכאב המרכזי, יש צורך להמשיך בתכנית הטיפול כיוון שהדינמיקה חיובית. כאב גב תחתון המקרין לרגל אשר מטופל כראוי יכול לחלוף לחלוטין ללא התערבות כירורגית.
במידה והכאב אינו חולף, איכות החיים והתפקוד יורדים, או חלילה נותרים או מופיעים סימנים נוירולוגים כגון ליקויי תחושה חמורים, חולשה של הגפה, או חלילה איבוד שליטה על סוגרים אזי יש מקום להתערבות נוספת ורצוי לפנות לרופא מומחה בתחום כגון נוירוכירורג.
גם לאחר התערבות ניתוחית, יש כמובן צורך בשיקום שמרני בפיזיותרפיה.
טיפול בכאבי גב תחתון מקרינים לרגליים במרכז איימקס
במרכז איימקס תוכלו לקבל את השירות הטוב והמקצועי ביותר לאבחון וטיפול בכאב גב תחתון מקרין לרגל. במרכז עובדים פיזיותרפיסטים מומחים בתחום הביומכניקה של גוף האדם. מטרת הבדיקה באיימקס הינה לבצע אבחנה מבדלת על מנת לזהות את המקור של הכאב. הבדיקה הקלינית מקיפה וכוללת גם בדיקת אגן, ירך וגב תחתון. במרכז קיימת גם מערכת מצלמות תלת ממד מהמתקדמות בעולם אשר בעת הצורך מאפשרות אבחון מדויק ביותר של מיקום המפרקים במרחב בזמן תנועה. באמצעות המערכת, ניתן לפענח ולאבחן את מקור הכאב. לדוגמה, במידה ומקור הכאב נובע מהבדל באורך רגליים אפילו מינורי, מומחי איימקס יוכלו לאתר בקלות את הבעיה ולהתאים תכנית טיפול אופטימאלית אשר תכלול טיפול שמרני ממוקד לגב כגון שיטת מקנזי המקובלת בעולם ומתמקדת במרכוז מיקום הדיסק וכן טיפול נוירו-דינמי שהינו מתיחות עצביות. כמו כן תכנית הטיפול מלווה בהמלצות להנעלה ומדרסים במידה וצריך.
מטופל באיימקס מספר על תהליך השיקום הפיזיותרפי שעבר אחרי פריצת דיסק עם חולשה ברגל.
לסיכום,
במידה והאבחנה היא אכן כאב גב תחתון מקרין לרגל, חשוב לזכור כמובן שיש לדעת ולהבין מהו מקור ההקרנה. לרוב ניתן וחשוב לנסות לטפל בכאב מוקרן באופן שמרני באמצעות תכנית טיפול מקיפה בפיזיותרפיה. יש לעקוב אחר הופעת התסמינים והסימפטומים ולוודא שהינם בתהליך דינאמי חיובי של שיפור. היעלמות כאב היקפי וההקרנה, ומיקוד הכאב במרכז הגוף, נחשבים כהצלחה טיפולית. כאב מקרין והכאב המרכזי יכולים לחלוף גם באמצעות טיפול שמרני בפיזיותרפיה בלבד.