תוכנית שיקום פיזיקאלי משלבת מספר מרכיבים אשר משלימים אחד את השני ומתבססים אחד על השני כגון טכניקות להפחתת כאב, שיפור טווחי תנועה ותרגילי חיזוק. מטרת העל בשיקום היא להביא את המטופל לרמת התפקוד המקסימלית הספציפית לו בהתאם למטרות שהוצבו בתחילת התהליך. בשיקום של הגפה התחתונה מטרת הטיפול עשויה להיות היכולת לבצע מעברים , הליכה וכלה בריצה או כל ספורט אחר. מטרת העל למשל של שחקן כדורסל לאחר פציעה בברך היא לחזור לשחק על המגרש על כל המשתמע מכך- ריצה, שינויי כיוון, ניתור ועוד. שיקום גפה תחתונה כולל בין השאר תרגול הדרגתי לשיפור נשיאת משקל על הגפה, שיפור השליטה שרירית סביב מפרקי הגפה והפרופריוספציה (חישה עצמית של הגוף ביחס לאיברי גוף אחרים ולמרחב). כפי שנאמר, התרגול הוא מותאם, הדרגתי ודרגות הקושי כאמור תלויות במטרה שהוצבה.
בשלבים הראשונים בשיקום עלול להיות קושי ביכולת נשיאת המשקל על הגפה בשל כאב, הימנעות ופחד, חולשה, שילוב של כולם או בשל איסור דריכה במשקל מלא על ידי הרופא. במצבים אלו צריך להיות יצירתיים ולמצוא פתרונות בכדי בכל זאת לאפשר תרגול בנשיאת משקל. טיפול בתוך מים (הידרותרפיה) הוא אחד מהאפשרויות להפחתה מהעומס המופעל על הגפה בעמידה. הטיפול ההידרותרפי הוא כלי טיפולי בו נעשה שימוש בתכונות המים וביתרונות התנועה במים. ככל שהתרגול מתבצע במים עמוקים יותר העומס על הגפה קטן יותר כי הגוף מאבד ממשקלו בתוך המים. עובדה זו מאפשרת לבצע בתוך המים תרגילים מגוונים בנשיאת משקל שאינם מתאפשרים לביצוע מחוץ למים.
פתרון נוסף שקיים כיום הוא פתרון טכנולוגי- מערכות unloader שונות. מערכות אלו מאפשרות להפחית את משקל הגוף בעמידה. הן לוקחות על עצמן חלק ממשקל הגוף של המטופל בטכנולוגיות שונות בהתאם ליכולות ולצרכים. דוגמאות למערכות אלו הינן- מסוע אשר עושה שימוש בלחץ אויר בכדי להפחית ממשקל המטופל או הליכון רובוטי המאפשר הליכה בשלבים המוקדמים בשיקום על ידי מנשא המפחית את משקל הגוף. באופן זה אנו מאפשרים למטופל לתרגל תפקודים ברמת קושי גבוהה יותר ממה שהיה מסוגל לעשות ללא תמיכת המערכות הללו. בנוסף לכך המטופל יכול להיות עצמאי בתרגול, ללא תמיכת מטפל. תרגול זה הוא משמעותי ביותר מאחר והוא מחזק את תחושות העצמאות והמסוגלות של המטופל החיוניות לתהליך השיקום.
מערכות אלו בשימוש עבור שיקום מגוון רחב של מצבים החל מאירוע מוחי וכלה בפציעות של ספורטאים.
שיטה נוספת השונה במעט ממערכות ה- unloader ומטרתה לאפשר תרגול בנשיאת משקל באמצעות הפחתה של משקל הגוף, פותחה במרכז איימקס והינה הפיזיו בנג'י. על פי השם ניתן להבין שהינה שיטה המשלבת עקרונות השיקום בפיזיותרפיה תוך שימוש בחבלי בנג'י.
הציוד הייחודי של חבלי הבנג'י שבאמצעותו מתאמנים, מאפשר התאמה מקסימלית למתאמן בהתאם לנתונים שלו כגון משקל, גובה ויכולת ניידות. האביזרים במסגרת האימון מאפשרים מחד לאתגר את המתאמנים, ומאידך לסייע להם לבצע את הפעולות באופן מיטבי.
תרגול מותאם לרקדנים לחיזוק הגפה התחתונה ושיפור השליטה השרירית בעזרת מתקן הבאנג'י
דרור שורש, מדריך חדר כושר, מאמן אישי למעלה מ 13 שנים ומדריך מוסמך של הרשת הבינלאומית בנג'י סופר פליי מספר- "שבוע אחרי סיום ההכשרה וקבלת ההסמכה נותחתי בכתף. כאשר הפיזיותרפיסטית ביקשה ממני לעשות שכיבות סמיכה, לא הצלחתי בגלל הפציעה בכתף. אבל כאשר עשיתי שכיבות סמיכה כשאני מחובר לבנג'י, הצלחתי! הבנתי שהבנג'י מקל על העומס בחגורת הכתפיים במהלך התנועה ומאפשר לי לבצע תרגילים שלא הייתי מסוגל לבצע בלי הבנג'י. הבנג'י סייע לי להגדיל את טווחי התנועה ולחזק את השרירים."
הנקודה החשובה באימון מסוג זה היא שניתן לאתגר את המטופל להתמודד עם שליטה שרירית במנחים שלא היה מסוגל לבצע ללא המערכת. המטופל מבצע את התפקודים שהוא מתקשה בהם בעזרת התמיכה של המערכת. באופן זה אנחנו חושפים את הגוף להתמודדות עם קשיים בתפקוד שמקורם בחולשה, כאב, איבוד שיווי משקל וכדומה כפי שאפשר לראות בסרטון המדגים שיקום של מטופל עם פגיעה נוירולוגית.
בהדרגה על פי תכנית מובנית מפחיתים את מידת התמיכה של המערכת עד ליכולת המטופל לבצע את התפקוד באופן מלא ועצמאי. למשל אותו שחקן כדורסל לאחר פציעת ברך יוכל לתרגל ריצה וקפיצה בתוך מערכת הבנג'י כשאנחנו נקבע כמה משקל המערכת תסיר ממשקל גופו בהתאם לשלב השיקום בו הוא נמצא.
נוסיף ונציין כי המערכת מתאימה גם לטיפול בילדים. ניתן לתרגל עם הילד מגוון תרגילים דרך משחק מאחר והילד תמוך על ידי המערכת והיא מאפשרת לו תנועה חופשית בחלל. יתרון חשוב הוא שאין צורך בתמיכת מטפל בזמן שהילד עומד, הולך או קופץ. המטפל יכול לנצל את המערכת לצורך שיפור תבניות תנועה של הילד ומיקוד התרגול למטרות ספציפיות.
המערכת בונה כוח, משפרת טווחי תנועה, שיווי משקל ועוד יותר חשוב – מעלה את הביטחון העצמי, את תחושת המסוגלות ואת העצמאות של המטופלים.
וכל זאת מתבצע בצורה חוויתית ומהנה!
ד"ר סאם חמיס, דרור שורש, רז מרטיקרו, אילנית אברון