שרירי השוק כוללים את ה-soleus & gastrocnemius. שרירים אלו ממוקמים מאחורי השוק ומתחברים בחלק התחתון של עצם הירך ועד גיד אכילס שבעקב. התפקיד העיקרי של קבוצת שרירים זו הוא לבצע תנועת "פוינט" (עליה אל הבהונות) בכף הרגל וכיפוף של הברך.
פציעה של שרירי השוק תגרום להגבלה משמעותית בתפקוד היומיומי כגון הליכה וריצה מכיוון ששרירים אלו מבצעים עבודה אקטיבית חשובה כמעט לאורך כל מחזור התנועה.
התופעה שכיחה מאוד בקרב העוסקים בפעילויות ספורטיביות הדורשות זריזות, שינויי כיוון, כוח מתפרץ ותנועות המשלבות כוח ומהירות כגון במשחקי כדור למיניהם (טניס, כדורסל ועוד) ובקרב רצים.
מנגנון הפציעה נובע כתוצאה מעומס יתר על מערכת השריר-גיד ובמרבית המקרים מתקיימת מעורבות של קיצור בשריר המשולב יחד עם חולשה שלו.
פציעה של שרירי השוק עשויה לגרום להתכווצות שרירית, מתיחה חזקה, קרע חלקי בסיבים או קרע מלא בשרירי השוק, התאומים.
הטיפול בהתכווצות שרירית, במתיחה קלה ובקרעים קטנים לרוב יהיה שמרני בלבד (טיפולי פיזיותרפיה ואמצעים נוספים שאינם דורשים התערבות כירורגית). לעומת זאת, בקרע מלא של השריר תישקל אף האפשרות לטיפול פולשני, ניתוחי.
קיימות אבחנות מבדלות של כאב אחורי בשוק:
- דלקת בגיד אכילס – יש להבדיל ולהבחין בין פציעה של שרירי השוק לבין פציעה של גיד אכילס עצמו כאשר ההגדרה תלויה במיקום האנטומי של הפציעה. לאבחנה של קרע בגיד אכילס משמעויות אחרות.
- סיאטיקה – מעורבות עצבית וכאב שמופיע בגפה תחתונה גם באזור השוק לעיתים, כתוצאה מלחץ עצבי באזור עמוד השדרה.
- סוכרת – כתוצאה מנוירופתיה פריפרית שזוהי בעצם פגיעה עצבית אשר פוגעת בגפיים, כפות הרגליים והידיים.
- DVT – קריש דם במערכת הורידית העמוקה, מצב הדורש התייחסות רפואית מידית במידה וקיים חשד לכך.
גורמי הסיכון לפציעה בשרירי השוק
- אנשים מעל גיל 40 אשר עוסקים בפעילות ספורטיבית.
- גברים בסיכון גבוה יותר מנשים.
- חוסר מוכנות של השריר לפעילות הגופנית (העדר חימום לפני הפעילות הספורטיבית).
- קבוצת שריריי שוק קצרים וחלשים.
כמו כן, ישנה עדות לכך שבקרב אנשים בעלי מנח כפות רגליים קורסות עם השטחה של הקשת הפנימית (פרונציה), קיימת שכיחות גבוהה יותר לפציעה של שריר התאומים. הסיבה לכך ככל הנראה כרוכה בתפקוד לא אופטימלי של המערכת השרירית-גידית. המערכת נדרשת להתמודד עם עומסים גדולים בנוכחות ביומכניקה לקויה של הקרסול וכף הרגל. בשל כך, הפציעה בשריר עשויה להתרחש בסבירות גבוהה יותר.
כ-1.6% מסך כל הפציעות הגפה התחתונה אצל רצים הינם בשריר התאומים.
אצל כדורגלנים כ-12% מבין סך כל פציעות השרירים, הינם בשרירי השוק.
מנגנוני הפציעות בשריר התאומים
נסווג את הפציעות בשריר התאומים על פי מידת חומרתן, כאשר נתחיל מהמקרים הקלים יותר של כיווץ השריר, אשר לרוב חולפים מעצמם, דרך מתיחה חזקה יותר שתהיה מלווה בכאב ובהגבלה בתנועה.
כיווץ של שריר התאומים (muscle cramps)
שריר המתכווץ באופן פתאומי. מצב זה יכול להתרחש במידה ומבצעים תרגיל חדש, במצב של התייבשות או כאשר יש מחסור בחלק מן המינרלים בגוף. לרוב ההתכווצויות הללו חולפות מעצמן במהירות.
על מנת להקל על מצב זה, יש לבצע תרגילי מתיחה של השריר. תרגיל המתיחה מתבצע בעמדה בה הידיים מונחות על קיר או שולחן, הרגליים בעמידת פסיעה (צעד) כאשר הרגל הכאובה היא האחורית. יש לשמור את הברך ישרה, להצמיד את העקב לרצפה, לשמור את האצבעות פונות לפנים ולנסות להסיע את האגן קדימה- במצב זה משיגים מתיחה של שריר התאומים. יש לשהות במתיחה כ- 10-15 שניות, ניתן לבצע את המתיחה 1.5-2 דקות באופן רצוף במתיחה קלה. לא צריך להרגיש כאב במהלך המתיחה, אלא רק תחושת מתיחה ואי נוחות קלה.
ניתן לבצע את המתיחות הללו לכ-10 דקות על מנת להגיע לשחרור ולהרפיה של השריר.
בנוסף, ניתן לעסות את השריר בצורה עדינה שאינה מכאיבה. עיסוי מכאיב יגרום לכיווץ הגנתי של השריר.
ניתן גם להשתמש בחימום של כ-10-15 דקות ע"י כרית חימום שתעזור להרפיית השרירים.
המטרה בתהליך השיקום מהתכווצות היא להתקדם בהארכת הסיבים של השריר ולמנוע הגבלת פלקס (Dorsiflexion) של הקרסול שעשויה להיות סיבוך מהמתיחה של השריר.
מתיחה חזקה בשריר (cuff strain)
עשויה לקרות בעת פעולה מהירה הדורשת כיווץ שרירי כמו בשינויי כיוון, קפיצות ובלימה פתאומית.
לרוב מטופלים עם פגיעה זו יציינו ששמעו משהו נקרע או מתנתק בחלק האחורי של הרגל, יתארו כאב חד כמו דקירת סכין בחלק האחורי של השוק, יתקשו לעמוד על קצות הבהונות, יתקשו במתיחת השריר בביצוע "פלקס" (הבאת הבהונות למעלה) וכן בכיפוף ויישור הברך. לעיתים יחוו תחושה של POPPING, SNAPPING של השריר ונפיחות בשוק.
האבחנה הינה קלינית- כלומר מתבצעת על סמך הסיפור והסימפטומים של המטופל ועל סמך הבדיקה הקלינית הכוללת בדיקת טווחי תנועה והפקת כאב במתיחה וכיווץ של השריר.
טיפול בפציעה של שרירי השוק
אנחנו באיימקס עובדים לפי פרוטוקול טיפולי מאוד מסודר. הטיפול בשלב החריף כולל מנוחה, קרח 10 דקות כ- 5 פעמים ביום, חבישה אלסטית להפחתת הנפיחות והרמה של הרגל. במידה וישנו קרע משמעותי בשריר ופגיעה בתבנית ההליכה, ניתן להסיר עומס מהגפה באמצעות קביים. כאשר יש שיפור במצב ניתן להיעזר בהגבהה מתחת לעקב שתפחית מתח מהשריר, ולשלב דריכה חלקית.
המטרה העיקרית שלנו בטיפול היא שיפור מידת ויכולת נשיאת המשקל על הרגל בזמן הקצר ביותר.
כבר בתחילת תהליך השיקום נשאף להביא את המטופל לפעילות ולתפקוד יום יומי ככל הניתן. נבנה תכנית הדרגתית עד להשגת ביצוע פעילות ספורטיבית שבשגרה.
בטיפול ניתן להשתמש בעיסוי להורדת נפיחות ורגישות, גירוי חשמלי, אולטרה-סאונד וגם דיקור במידה וישנן נקודות הדק.
בהמשך נתקדם לטיפול הכולל מתיחות ושיפור הכוח. שלב זה יעשה בהדרגה וניתן להתחיל לבצע אותו בנשיאת משקל חלקית כמו תרגול על מיטה כגון הרמות אגן, דחיפת כדור ועוד.
בהדרגה נבצע את התרגול בעמידה עם משקל גוף ותרגול כוח אקסצנטרי שהינו גיוס הכוח תוך כדי התארכות השריר וכוח קונצנטרי שהוא כיווץ השריר תוך כדי קיצורו.
נתחיל בעמידה על שתי רגליים ובהמשך אף על רגל אחת. השלב הבא בשיקום יהיה תרגול פליאומטרי הכולל ניתורים וקפיצות.
בתום שיקום מלא הכולל תרגילי כוח, ניתורים, זריזות, שינויי כיוון ועוד ניתן יהיה לחזור לפעילות ספורטיבית הדרגתית.
כמה זמן ייקח שיקום מפציעה בשריר התאומים?
כמובן שזמן ההתאוששות וההחלמה יכול להשתנות בין מטופל למטופל, ותלוי מאוד באופן השיקום ובאינטנסיביות שלו. כן ניתן לומר שבמקרים של פציעות חריפות סך כל זמן השיקום עשוי להימשך מספר חודשים. חשוב לשים לב כי מניסיוננו באיימקס עם מאות מטופלים לאורך השנים, אלו האקטיביים יותר, מצליחים לקצר את זמני ההחלמה ביחס למטופלים פסיביים. כמו כן, שיקום אופטימלי יאפשר בנייה נכונה של השרירים התומכים ויסייע במניעת הישנות הפציעה.
לסיכום,
פציעה של שריר התאומים עשויה להסתיים בהתכווצות, במתיחה, קרע חלקי או מלא של השריר. הפציעה אופיינית אצל צעירים העוסקים בפעילות גופנית. האבחון נעשה על בסיס קליני וכדאי מאד להתייעץ עם פיזיותרפיסט לבניית תכנית טיפול מתאימה על מנת להשתקם באופן אופטימלי.
אור, שסבל מכאבים בשוקיים, מספר על הטיפול במרכז איימקס
באיימקס תמצאו טיפולי פיזיותרפיה המשלבים טכנולוגיה מתקדמת, תודעת שירות יוצאת דופן ועבודה בהתאמה אישית לכל מטופל. למידע נוסף >> מרכז הפיזיותרפיה של איימקס