כאשר יש כאב בצוואר או בגב העליון אחת האבחנות האפשריות היא פריצת דיסק צווארי.
עמוד השדרה הוא המחזיק את הראש במנח זקוף ואנכי באמצעות החוליות, המפרקים, ובעזרת רצועות ושרירים. עמוד השדרה שומר על שלמותו של חוט השדרה אשר עובר בתוך החוליות כמו צינור עם נוזל מסביבו. חוט השדרה יורד מהמוח ועד לחוליות המותניות של עמוד השדרה. בין החוליות ישנם דיסקים המתפקדים כבולמי זעזוע ספוגיים. הם משמשים כבולם זעזועים למען התנועה המתבצעת ביומיום וכמו כן, בולמים תנועות עוצמתיות יותר כגון ריצה או פעילות ספורטיבית אחרת.
בנוסף, הדיסקים משמשים כחיבור בין החוליות ומאפשרים לנו את תנועות עמוד השדרה לכל הכיוונים: כיפוף, יישור, סיבוב, תנועה צדית וקיימות גם תנועות משולבות. שבע החוליות העליונות של עמוד השדרה הן אלו המרכיבות את עמוד השדרה הצווארי. מתוך חוט השדרה הצווארי יוצאים שורשי עצב אשר מעצבבים את הצוואר והידיים.
מה המשמעות של פריצת דיסק בצוואר?
מרכז הדיסק עשוי מחומר דמוי ג'ל וחלקו החיצוני של הדיסק בנוי מרקמה סחוסית סיבית בצורת טבעת, אשר מכילה את הנוזל בפנים. כאשר החלק החיצוני נקרע או נסדק החומר הנוזלי יכול לצאת החוצה. פריצת דיסק נקראת גם קרע של הדיסק או החלקה של הדיסק. האבחנה בספרות היא Slipped disc.
האבחנה מתבצעת ראשית על פי התמונה הקלינית. המטופל יופיע לרוב עם תמונה קלינית של כאב, ויתכנו סימפטומים צוואריים מקומיים. במידה וקיימים גם סימפטומים לאורך היד, תלונות נוספות של ליקויי תחושה או הפחתה בכוח של הגפה העליונה, אזי תיתכן כבר מעורבות עצבית.
בבדיקה קלינית מבררים האם תנועה צווארית ספציפית המתבצעת בבדיקה מגבירה את מידת הכאב, והאם תוך כדי סגירת המעבר העצבי מתגבר הכאב המוקרן או הנימול. במידה וכן, יתכן שהאבחנה היא פריצת דיסק. במידה וכל התנועות הצוואריות נמצאות תקינות יש לשקול אבחנה מבדלת צווארית אחרת, ורצוי להתייעץ עם הרופא המטפל. כאשר יש חשד לפריצת דיסק צווארי חייב להיות קשר מכאני בין התנועה הצווארית לבין הפקת הסימפטומים.
צילום רנטגן אינו יכול להצביע על פריצת דיסק בצוואר. הוא יכול להראות באם קיימת בעיה גרמית כגון מנח גרמי לא תקין של החוליות, שבר בחוליות עמוד השדרה או מחלה ממאירה. בדיקת הדמיה כגון סי טי תוכל להצביע על דיסק צווארי פרוץ אך גם אצל אחוז מכובד מהאוכלוסייה שדווקא נטול כאב וסימפטומים אחרים, נוכל לראות פריצת דיסק בהדמיה ועל כן אין להסתמך רק עליה.
מהן הסיבות האפשריות לפריצות דיסק בצוואר?
קשה לקבוע באופן חד משמעי מה גורם לפריצת דיסק. לרוב ההליך יופיע באופן הדרגתי, ללא סיבה ספציפית, אבל ניתן לצמצם למספר סיבות עיקריות:
- גיל- במהלך השנים הדיסק נשחק ומזדקן. כאשר הדיסק צעיר יותר יש בו מרכיב גדול יותר של נוזל והוא יותר עמיד. לאורך הזמן כמות הנוזל פוחתת, הדיסק עובר תהליך של התייבשות, הוא הופך להיות פחות גמיש וכשאנחנו זזים יכולים להיגרם קרעים וסדקים בדיסק.
- עומסים מצטברים- למשל בעקבות ישיבה או יציבה לא נכונה. עומסים הדרגתיים עשויים לגרום לנזק של הסחוס הטבעתי בדיסק ואף להצטברות עומס הדרגתית של מרכז הדיסק שלבסוף הלחץ בו יפרוץ החוצה לכיוון הטבעת.
- תנועתיות לא תקינה, במיוחד תנועות פתאומיות או תנועות עם שימוש בהרבה כח כמו הרמת חפץ כבד תוך כדי פיתול עמוד השדרה, גם הן יכולות לגרום לנזק דיסקוגני.
פריצת דיסק היא אחת הסיבות הנפוצות לכאב צווארי. אם הדיסק לוחץ על שורש העצב תיתכן תחושת נמלול או עקצוץ סביב הכתף או לאורך היד, ו/או חולשה בזרוע או ביד. אם יש לחץ גדול מאוד על שורש העצב תגבר הפגיעה הנוירולוגית מעבר לכאב ולנימול ויכולים להופיע אובדן כוח, רפלקסים ואובדן תחושה. במידה ויהיו סימנים כאלו יש לפנות לרופא המטפל או למיון מרכז רפואי בדחיפות. לאבחון פריצת דיסק ניתן להיעזר בהדמיה כגון סי טי.
איך מתבצע טיפול בפריצת דיסק צווארי?
טיפול שמרני בפריצת דיסק צווארי עוסק בהפחתת עומס מהצוואר. הורדת עומס יכולה להיות מנוחה או שימוש בצווארון על מנת להפחית את העבודה השרירית. השרירים עשויים להיכנס לכיווץ הגנתי בשל הפציעה ולהוסיף בכך לתחושת הכאב. על פי מחקרים לא מומלצת מנוחה יותר מיום או יומיים. חשוב מאוד להמשיך ולבצע תנועתיות של המפרקים, הדיסקים ומערכת העצבים. בשלב האקוטי מומלץ לשלב טיפול תרופתי אך ורק בהתייעצות עם הרופא המטפל. מטרת הטיפול התרופתי היא הפחתת הכאב והפחתת התהליך הדלקתי במידה וקיים.
האם טיפול בפריצת דיסק בצוואר בעזרת פיזיותרפיה יעיל?
מטרת הטיפול בפריצת דיסק צווארי באמצעות פיזיותרפיה היא מרכוז דיסקוגני והורדת מידת הלחץ של הדיסק על העצב. לשם כך תתבצע בדיקה קלינית לצורך זיהוי התנועות המגבירות את הכאב וכיוונן, ואיתור אלו אשר מקלות עליו. על פי הממצאים המתקבלים ניתן לשער לאיזה כיוון זז הדיסק.
שכיח מאד לראות במקרים של פריצות דיסק הקרנת כאב ליד על פי מיקומן והכיוון שלהן. לפיכך, כאשר מזהים את כיוון הפריצה, מנסים להשיב את הדיסק ולמרכזו על ידי תנועות ותנוחות שונות אשר מיועדות לכך. יש למצוא את התנוחה והתנועה אשר מפחיתות את הלחץ מהעצב. את התנוחה שנמצאה ככזו שגורמת למרכוז הדיסק, יש לתרגל באופן קבוע בבית. צריך לדעת ולזכור שהצלחת הטיפול בפריצת דיסק צווארי תלויה בהתמדה בו וזהו טיפול מתמשך לאורך היום. כלומר בשלב הזה המטופל חייב ליישם את עקרונות הטיפול ביומיום בבית, בישיבה ברכב ובמשרד על מנת להשיג את הצלחת הטיפול.
חשוב להתמיד בביצוע תרגילים לפריצת דיסק צווארי
בטיפול פיזיותרפיה בפריצת דיסק צווארי משלבים תנועתיות של עמוד שדרה צווארי אשר אינה מגבירה את הכאב וההקרנה לאורך היד, וכן טיפול מנואלי לעמוד השדרה הצווארי שמטרתו להפחית את הכאב ולהוריד את הלחץ ממערכת העצבים.
הטיפול השמרני משלב טיפול ברקמה רכה, שמירה על אורך השרירים, מתיחה של מערכת העצבים וכל אמצעי נוסף להקלת כאב כגון דיקור מערבי בהתקיים טריגר פוינטס שרירי, טיפול בגירוי חשמלי ועוד. במידה ופעילות ספורטיבית אינה מגבירה את הסימפטומים ניתן ורצוי להמשיך ולבצע.
לאחר הקלה בכאב האקוטי יש לשלב טיפול שיקומי שמטרתו לטפל בגורם ובמקור לפריצת הדיסק, לדוגמא איזון היחס בין מנח הצוואר לגב העליון, שיפור תנועתיות מוגבלת, מתיחת שרירים קצרים, תרגול ואימון יציבה נכונה, וחיזוק שרירי ליבה של הצוואר והגב העליון. במקרים רבים, כאב שנוצר בגוף כמו כאב מפרקי או עצבי לרוב נובע משילוב של מנחים לא תקינים יחד עם שליטה שרירית שאינה טובה.
לכן, בראשיתו של טיפול יש להתייחס ולהקנות לעמוד השדרה הצווארי והגבי תנועתיות מלאה ללא כאב. משם יש לבנות שליטה שרירית טובה וכוח שריר חזק שישמור את הגוף במנח האופטימלי. הצלחה במשימה זו יכולה לתרום במניעה של הישנותה של הבעיה.
את הטיפול השמרני כדאי לנסות ולמצות במלואו. במידה והטיפול השמרני לאורך תקופה אינו מצליח, או יש החמרה ומופיעים סימנים נוירולוגיים כגון חולשה בגפיים, ירידה בתחושה וירידה ברפלקסים, אז ניתן לשקול טיפול כמו הזרקה או התערבויות כירורגיות.
לסיכום,
פריצת דיסק צווארי הינה אבחנה אפשרית, והיא עשויה בהחלט לשבש את איכות החיים. הסימפטומים יהיו כאב צווארי שלעיתים ילווה בהקרנה ליד ימין או שמאל. במידה ותתקיים גם מעורבות של חולשה, ליקויי תחושה או איבוד של רפלקסים, אזי המעורבות היא עצבית ויש להתייחס לכך בהתאם.
הטיפול השמרני בפיזיותרפיה בפריצת דיסק צווארי מערב אמצעים רבים ועיקרו הפחתת הכאב ומרכוז דיסקוגני. הטיפול יהיה ארוך טווח ויתייחס לאחר העלמת הכאב הראשוני לשלב התת חריף השיקומי.
הכותבים: אילנית אברון MSc.PT, ד"ר סאם חמיס PhD, איימקס – המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט
מטופלת ממליצה על מרכז איימקס לאחר אבחון מדויק של פריצת דיסק צווארי