שנים האחרונות המודעות לחשיבות הפעילות הגופנית הולכת וגוברת, מודעות מבורכת שגורמת לרבים לצאת מהבית ולהתחיל פעילות ספורטיבית. יש ענפי ספורט שונים והדבר הנכון הוא לדבוק בענף שאוהבים ולעסוק בו בהתמדה. אך חשוב לדעת גם כי לעיסוק בענפי הספורט השונים יכול להיות השלכות על הבריאות שלכם. התקדמות נלהבת מידי והעמסת יתר על השרירים והאיברים השונים עלולות להוביל לפציעות שמשביתות מפעילות ופוגעות באיכות החיים.
הנה כמה ענפי ספורט והפציעות הנפוצות בהם שכדאי להכיר:
- שחייה – שחייה מתאפיינת בחזרה רבה על אותן תנועות ולכל סגנון של שחייה יש את התנועות האופייניות לו. כך לדוגמה, סגנון החתירה מפעיל את מפרק הכתף באופן אינטנסיבי מה שעלול ליצור עליו עומס רב. מנגד, שחייה בסגנון חזה מערבת יותר את הגב והצוואר. פציעות ספורט אצל שחיינים נובעות בעיקר מטכניקה לקויה או תכנית אימונים לא הדרגתית, והבעיה היא שהשחיינים מתעלמים מכאבים קלים בהתחלה ופונים לטיפול רק כשהכאבים הופכים לבלתי נסבלים. הנה כמה מפציעות השחייה האופייניות:
כאבי גב תחתון – כמובן הדגש הוא על כאבים שאינם מערבים תופעות עצביות ונגרמים עקב חולשה של השרירים מייצבי הגב. חשוב לחזק את הבטן והגב כמו גם להקפיד על כיווץ הבטן במהלך השחייה.
כאבי ברכיים – נגרמים בדרך כלל משחיקת סחוס. הם אופייניים בעיקר בשחיית חזה והטיפול הוא הגדלת טווח התנועה עם סיוע של פיזיותרפיסט.
"כתף שחיין" – התסמונת אולי הנפוצה ביותר אצל שחיינים שנגרמת כתוצאה מדלקת בשרירים שמייצבים את הזרוע בגלל מנח לא נכון של הכתף בעת השחייה. גם כאן הדבר הנכון יהיה לפנות לפיזיותרפיסט שמתמחה בתנועות הללו ובמפרק הכתף.
- טניס – טניס הוא ספורט אגרסיבי הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית מה שיכול להוביל לפציעות שונות. פציעות הספורט האופייניות בטניס הינן:
מרפק טניס – הפציעה המוכרת ביותר שמתבטאת בכאב חד בעת חבטת גב יד וממשיכה גם לחיי היום יום (כאבים בהרמת חפצים וכדומה). הגורמים לה הם מחבט כבד מידי, מיתרים מתוחים או ישנים מידי ובעיקר סגנון לקוי של חבטות. הטיפול הינו מנוחה, תכנית אימונים הדרגתית לחיזוק השרירים והגידים בהנחיית פיזיותרפיסט.
בטן טניס– קרע של שריר הרקטוס אבדומיניס (באזור הממוקם מתחת לטבור בצד המנוגד לזרוע החובטת).
רגל טניס– קרע בראש הפנימי של שריר הגסטרוקנמיוס (היודעים בשם התאומים) שנגרם בדרך כלל אחרי יציאה מהירה לכדור או קפיצה להנחתה.
- ריצה – לריצה יש יתרונות שונים אך היא גם מעמיסה על פלג הגוף התחתון מה שיכול לגרום לפגיעות שריר – שלד. הפציעות השכיחות בריצה הינן:
כאבים בתחתית כף הרגל – בדרך כלל בעקב, כאבים שנגרמים בגלל בעיות ביומכאניות ו/או חולשה של רקמת החיבור. הטיפול הוא הקפדה על מתיחות, חיזוק לשרירים המעורבים ולאצבעות ושינוי ליקויים קיימים בסגנון הריצה למען מניעת הופעת פציעות בעתיד. כמו כן, יהיה מי שיחווה שיפור מיידי לאחר התאמה אישית של מדרסים.
שברי מאמץ – מתחילים עם כאבים בחלק הקדמי של השוק בזמן הפעילות ובשלב מאוחר יותר גם במנוחה. שברים הנגרמים עקב תנועות חוזרניות לצד מאמץ עז. לרוב, יופיעו השברים אצל רצים שהעלו עומסים באופן לא מבוקר ולא הדרגתי או אצל הרצים במשטחים קשים. מנוחה, חיזוק כוח שרירים, שיפור יציבה ושיווי משקל ואף שינוי טכניקת ריצה בעת הצורך הם הטיפולים שיסייעו להקלה על הסימפטומים ולמניעת הופעתם בעתיד.