החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
נעלי צעד ראשון
נעלי צעד ראשון נראות כמו הבחירה הטבעית עבור מי שמתחיל את צעדיו הראשונים, אך האם אלו פני הדברים?

מה הם נעלי טרום הליכה? האם חובה לקנות נעלי צעד ראשון? ומתי לדרוש התאמת מדרסים לילד?
מרכז איימקס עם מידע חשוב בתחום בו כל צעד חשוב!

בריאות הילדים הינה בראש סדרי העדיפויות של הורים רבים ואפילו אצל אלה שבדרך. הדאגה מתחילה עוד בטרם נכנסים להריון, ממשיכה עם תהליך ההריון ואף באה לידי ביטוי בקניות טרם כניסת התינוק הביתה. כולם רוצים את הכי טוב עבור הרך הנולד.
תחום שלא מקבל מספיק מקום ולא את ההתייחסות לה הוא ראוי הינו התאמת נעליים לילדים. תחום זה נשכח לעיתים על אף היותו בעל חשיבות עליונה לשם התפתחות תקינה של כף הרגל של הילד ויכולות הליכתו בעתיד.

נעליים לתינוקות
כפות הרגליים והקשתות המרכיבות אותן נמצאות בהתפתחות מתמדת עד גיל שבע-שמונה שנים. לאחר התעצבותן ממשיכות כפות הרגליים לגדול לאורך ולרוחב, אך ללא שינוי מבחינה מבנית. לפיכך, ישנה חשיבות מכרעת של בחירת נעליים מתאימות לילדים, אפילו בשלבי טרום הליכה. זאת על מנת ללוות ולספק תמיכה לכפות הרגליים בשלבי התפתחות מוקדמים (אך כמו שמיד תבינו- לא מוקדמים מדי), בשלבים בהם מבנה כף הרגל אכן משתנה.

נעלי טרום הליכה

לא בכל מחיר ולא בכל שלב!
ישנם מספר עקרונות משותפים שצריכים ללוות הורים בשלבי הבחירה וההתאמה של נעלי ילדים אך חשוב להבין כי לצידם ישנם מספר סייגים אליהם צריך להתייחס בזהירות ובהתאם לגיל התינוק. תינוק בימי חייו הראשונים הינו בעל מבנה כפות רגליים אשר חסר עצמות מוצקות (בשלב זה הן סחוסים רכים שעתידים לעבור תהליך התגרמות ולהפוך לעצמות במרוצת הזמן). מכאן עולה כי כל נעליים ואף גרביים אשר לוחצים חזק מדי יכולים לדחוק את הסחוסים ולהוביל לפגיעה בהתפתחות התקינה שלהם.

אין ספק כי ישנו פיתוי רב לקניית נעלי טרום הליכה לרך הנולד, הנעליים "קורצות" מאוד ונראות אסתטיות ומתוקות מאוד. אף על פי כן, צריך לזכור כי אם התינוק מצוי בשלב התפתחותי בו אינו זוחל וכף רגלו עדיין אינה מכילה את קשתות כף הרגל אין הוא בשל לנעליים!
לשם התפתחות תקינה של כף הרגל עדיף להשאיר את התינוק יחף ואם מזג האוויר קריר ודורש את חימום גופו הקט (שכן, גופם של תינוקות מתקרר במהירות רבה יותר ממבוגרים) אז עשו שימוש בגרב דקה ולא לוחצת.

 

עם התחלת שלב הזחילה (לרוב בגילאי 6-7 חודשים), מתחילים התינוקות לנוע ולאתגר את יצר הסקרנות שלהם במעבר ממקום למקום. מספר חודשים לאחר מכן, יתיישב התינוק ואף יחל למשוך עצמו בעזרת חפצים ורהיטים שונים למצב של עמידה. על אף הפיתוי לרוץ מהר ולקנות לתינוק נעלי צעד ראשון (נקראות גם שלב ראשון) יש לזכור שכפות הרגליים שלו עדיין עדינות מאוד והעצבים המצויים בכפות הרגליים טרם התפתחו במלואם. בשל כך, תינוק שינעל נעליים או יגרוב גרביים שלוחצים לו מדי על כף הרגל עשוי לא להרגיש חתכים, שפשופים וחבלות (שהן נפוצות בשל אופי פעילותו בגיל זה) ובהתאם לזאת לא יביע את חוסר הנוחות שנובע מכך. בעצם הרצון לספק הגנה לכף הרגל אנו עשויים לגרום לתוצאות הפוכות ולהזיק להתפתחות התקינה. לפיכך, בשלבים הללו יש עדיפות להליכה יחפה (כמובן היכן שזה מתאפשר ובטוח עבור התינוק). הליכה יחפה תסייע להתפתחות תקינה של השרירים, תאפשר לעור לנשום בצוורה מיטבית, תאפשר תחושת מגע מקסימלית עם הקרקע ובכך תספק את הקרקע היציבה ביותר לתינוק לעבר למידת ההליכה. כאשר הליכה יחפה איננה מתאפשרת ויש צורך בהגנה על העור אפשר לעשות שימוש בגרביים עדינים או נעליים רכות שיאפשרו תנועה חופשית של כף הרגל (נעליים שהן כמעט כמו גרביים). נעליים מומלצות עם סולית גומי רכה ומחוספסת אשר תמנע החלקה ותעזור לתינוק כאשר יעמוד על רגליו בפעם הראשונה בחייו.

ממצאי מחקר מקיף שפורסמו ב-2007 העלו כי הליכה עם נעל קשיחה ותומכת גורמת לשינויים מבניים של כף הרגל ומונעת את התפתחותה התקינה. מחקרים רפואיים נוספים מצאו כי במדינות בהן נפוצה יותר הליכה יחפה בשלבי הילדות, בעיות בכפות הרגליים בבגרות פחות נפוצות. בנוסף, גם פודיאטרים (מומחים לכפות רגליים) המתמחים בילדים סבורים כי הליכה יחפה אכן תורמת ליציבה, מסייעת בחיזוק התחושה הפרופריוצפטיבית (המשוב שהמוח מקבל מהמגע בקרקע) ותורמת ליכולת תמרון משופרת במרחב. כך יכול הילד ללכת בגאון ועם ראש מורם ולהישיר מבט לפנים.

נעלי צעד ראשון

עוד לא אמרתם ג'ק רובינסון וזה הגיע, הצעד הראשון שכל הורה מייחל לו ואחריו עוד צעד ועוד אחד, והופ הילד הולך לו להנאתו. זהו הסימן המובהק כי ילדכם אכן מוכן ומזומן לנעלי צעד ראשון. מתי בדיוק זה קורה אתם שואלים? התשובה איננה חד משמעית והינה אינדיבידואלית עבור כל ילד. ספרות מדעית מציינת את טווח הזמן שבין גילאי 7-8 חודשים (לילדים הזריזים) ועד שנתיים לאלה שלא בער להם. כמובן כי כף הרגל עודנה בשלבי התפתחות, המבנה עדין מאוד והעצמות עדיין בתהליך התגרמות. לפיכך, כאשר בוחרים נעלי צעד ראשון יש לבחור נעליים אשר עונות למאפיינים רבים.

12 מאפיינים שיש לקחת בחשבון כאשר קונים נעלי צעד ראשון

 

1. על גוף נעלי צעד ראשון להיות עשוי חומר טבעי ורך (לדוגמה כותנה או עור), אשר יאפשר לנעל לספוג זיעה ולהישאר מאווררת ויבשה.

2. על נעלי צעד ראשון יש להיות קלות משקל, על מנת לאפשר לילדכם להתהלך בקלות וללא מאמץ רב.

3. על סולית הנעל להיות עשויה מחומר גומי בעל רכות לשם מניעת החלקה (שכן נרצה למנוע נפילות ככל הניתן). מבחן שישפוך לכם אור על הסוגיה הינו מבחן הכיפוף- החזיקו את הנעליים בידכם ונסו לכופף אותן במרכזן – אתם אמורים להיות מסוגלים לקפל אותן לשתיים.

4. חשוב מאוד להימנע מנעל עם עקב אינה מאחר ועלולה להוביל לפגיעה בהתפתחות תקינה של כפות הרגליים.

5. על מבנה הנעל להיות תואם למבנה כף הרגל. כלומר, צר בעקב ורחב יותר באצבעות. מבנה זה יאפשר פריסה טובה יותר של האצבעות- ויוביל למנח בריא יותר שיתרום לשמירת שיווי המשקל של הילד, משימה שהיא בהחלט מאתגרת עבור ילדים בגילאים הללו.

6. כאשר רוצים למדוד את הנעל ולבדוק התאמתה יש לעשות זאת בעמידה- זהו מנח אשר מציב את כף הרגל בהרחבה ומדמה את ממדיה האמיתיים, כפי שהם מתבטאים בזמן הליכה. טעות רווחת של הורים רבים היא מדידת הנעל כאשר הילד ישוב בעגלה או בכיסא, מאחר ובזמן עמידה הנעל עלולה ללחוץ ולא להתאים לכף הרגל.

7. כאשר מודדים את נעלי הצעד הראשון יש להקפיד על כך שאצבעות כפות הרגליים יהיו ישרות לגמרי ויוותר רווח של חצי סנטימטר בין קצות האצבעות לקצה של הנעל. כמובן כי גם נעליים גדולות מדי אינן מומלצות ועלולות להוביל למעידות ולהקשות את פעולת ההליכה.

8. נעליים ראשונות צריכות להכיל אמצעי כלשהו שיאפשר את ההתאמה האופטימלית של הנעל לכף הרגל, זה יכול להיות סקוטש, שרוכים או אמצעים נוספים. שימוש בנעלי "כפפה" בהן לא ניתן להדק את הנעליים בצורה אופטימלית סביב כפות הרגליים אינו מומלץ.

9. אין להדק את הנעל חזק מדי, אלא במידה כזו שהנעל תעטוף היטב את כף הרגל אך לא תחנוק אותה. חשוב שהנעל גם לא תהיה רפויה מדי ותאלץ את הילד לאגרף את אצבעותיו כדי לאחוז בנעל על מנת שלא תיפול.

 

מתי לקנות נעלי צעד ראשון?

 

10. נעליים בכלל ונעלי צעד ראשון בפרט יש לקנות בשעות הערב. מכיוון שרגליו של התינוק עתידות להתנפח במהלך היום. נעליים שנקנות בשעות הבוקר, לפני שהתינוק עשה פעילות גופנית מאומצת עלולות להרגיש קטנות ולוחצות מדי לעת ערב.

11. נעלי תינוקות איכותיות וטובות אינן דורשות זמן הסתגלות. בהתאם לכך, מעט זמן של נעילתן בזמן בו אתם בחנות ובדיקת מצב כפות הרגליים לאחרי ההתרוצצות יסייעו להבין אם הנעליים מתאימות לתינוק (צריך לבדוק כי אין אזורים מגורים).

12. ישנה תחושה כי התינוקות שלנו גדלים מהר מדי.. התחושה אכן תואמת את המציאות וכפות הרגליים של התינוקות גדלות בכחצי מידה מדי חודשיים ימים (עד גיל 15 חודשים לערך). לכן, יש להקפיד ולבדוק את התאמתה של הנעל מדי שישה עד שמונה שבועות. 

המאפיינים הללו הינם קווים מנחים עבור כל סוגי הנעליים אשר תרכשו עבור הילדים עד לגילאי 7-8. כאמור, עד גיל זה, מבנה כפות הרגליים ממשיך בשלבי ההתפתחות ויש לאפשר לזה לקרות ללא הפעלת לחצים מיותרים של נעליים כבדות ונוקשות. בנוסף, על השרירים הרבים המצויים בתוך וסביב כפות הרגליים להתחזק תוך כדי עבודה בכדי לספק תמיכה טובה ויעילה לקשתות של כף הרגל.

אם נספק תמיכת יתר מגיל צעיר נפגע בהתפתחותם התקינה של השרירים וזה עלול להשפיע ולפגוע בתפקוד כף הרגל בטווח הארוך. לצערנו, חלק גדול מתנועות המפרקים של כף הרגל אינו מתבטא בחיים הבוגרים והמודרניים הכוללים שימוש בנעליים בעלי סוליות נוקשות והליכה על משטחים סלולים ומרוצפים, ולכן זוהי הזדמנות טובה לאפשר זאת.

 

טיפול בכף הרגל של הילד

המומחים בכפות הרגליים – מרכז איימקס
לסיכום, יש להבין כי כפות הרגליים של ילדכם דורשות תשומת הלב ראויה וטיפול נכון. אז אם אינכם בטוחים במאת האחוזים מה נכון עבור הילד וחוששים שמא רגליו עקומות וחורגות מהנורמה או שאולי סובל מפלטפוס בכפות הרגליים – זהו לא סוף העולם ואין מה להיכנס לפאניקה- תדעו שבמקרים רבים יסתדרו העניינים מעצמם. בגילאים צעירים מכילות כפות הרגליים רקמת שומן רבה המקשה על ההבחנה במבנה הקשתות ולכן יכולה להוביל לאבחנה שגויה. יש להימנע מטיפולים מיותרים, דוגמת התאמת מדרסים לפלטפוס אשר אינם משרתים את כף הרגל. התאמה כזו, שלא לצורך, יכולה לגרום במקרים רבים יותר נזק מתועלת. 

אם ילדכם מתלונן על כאבים בכף הרגל, או שאתם מבחינים כי משהו אינו כשורה בכפות הרגליים, מומלץ לפנות למומחה מוסמך לכף הרגל, אשר הינו בעל ניסיון בתחום זה. בנוסף, גם כאשר אינכם מצליחים למצוא נעליים שנוחות עבור הילד יוכל לסייע המומחה ולומר לכם אם קיימת בעיה בכפות הרגליים ואם בכל זאת כדאי לבצע התאמת מדרסים.

מרכז איימקס הינו מרכז אבחון תנועה חדשני עם צוות מומחים בכפות רגליים, המרכז יספק מעטפת אבחונית וטיפולית לילדכם (אם יתברר כי בכלל קיים הצורך).
במרכז ניתן לבצע בדיקת הליכה (במעבדת ההליכה) שתספק תמונה רחבה ומקיפה על המצב ותאפשר בניית טיפול מתאים.
אל תתנו לילדכם לסבול ואל תדחו למחר דברים שניתן לטפל בהם היום! לייעוץ מקצועי צרו קשר


סאם ח'מיס,
איימקס – המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט.


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 350 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם