כתף קפואה, frozen shoulder, או capsulitis, היא פציעה בה מופיע כאב סביב הכתף באופן ספונטני. שכיחות התופעה גבוהה יותר אצל נשים מאשר גברים וכן גבוהה אצל בני 40 ומעלה. להופעת אותו כאב לא חייבת להיות סיבה מקדימה או ספציפית. אם זאת, הפציעה יכולה להופיע לאחר חוסר תנועה בכתף בעקבות שבר, אירוע מוחי, ניתוח להוצאת גידול בשד ועוד.
בשורות הבאות מסביר ד"ר סאם ח'מיס, יחד עם צוות הפיזיותרפיסטים של מרכז איימקס על הפציעה, תסמינים שכיחים של התופעה, דרכי האבחון וכמובן טיפול בכתף קפואה. כמו כן, תוכלו לצפות בסרטון מפורט המסביר על הבעיה ודרכי הטיפול. תודה רבה על הסבלנות ותשמרו על עצמכם, מאתנו, צוות איימקס.
סרטון הסבר של ד"ר סאם ח'מיס על כתף קפואה
מה התסמינים של כתף קפואה?
הכתף בנויה ממספר מפרקים, כאשר כל אחד מהם תורם לתנועה של הגפה העליונה. מפרק הכתף הינו חלק מחגורת הכתפיים. מפרק הכתף מאפשר את התנועה הגדולה ביותר מבין כל מפרקי הגוף והינו בעל קפסולה רפויה עם תמיכת רצועות. לכתף שטח מגע קטן בין שני חלקי המפרק, לכן המפרק תלוי מאוד בתמיכה של השרירים והרצועות.
כתף קפואה לרוב מתאפיינת במספר שלבים. בשלב הראשון, הכאב בכתף הוא הסימפטום העיקרי. המטופל מתאר כאב חריף בכתף לא רק בזמן תנועה אלא גם במנוחה שאף עשוי להעיר בלילה. בבדיקה ראשונית אין הגבלה בטווחי התנועה ותוצאות הדמיה יכולות להיות תקינות.
במהלך השבועות הבאים התמונה הקלינית משתנה ומתרחשים שינויים במידת הכאב וההגבלה בטווחי התנועה. מידת הכאב עשויה לרדת מעט אך יש יותר הגבלה בטווחי התנועה האקטיביים (אותן מבצע המטופל) שיכולים להוביל במרוצת הזמן לבעיה קשה בטווחי התנועה הפסיביים של הכתף, אותן מבצע המטפל. אם זאת הכאב מופיע כמעט אך ורק בסופי הטווחים המוגבלים, והכאב מופיע פחות בזמן מנוחה.
בשלב האחרון טווחי התנועה בכתף הולכים ומשתפרים ובחלוף מספר חודשים לכל שלב, התופעה יכולה להיעלם לחלוטין.
כיצד מתבצע אבחון של כתף קפואה?
אבחון כתף קפואה אינו מסובך. בפציעה לא מעורבת טראומה ישירה מקדימה למפרק. יחד עם זאת, תמיד יש צורך לשלול בעיות צוואריות שיכולות להתבטא בכאבים בכתף ובכך לדמות בעיה במפרק הכתף או דלקת בגידי הכתף. בבדיקה נמצא הגבלה בכל כיווני התנועה בכתף: סיבוב חיצוני, סיבוב פנימי, כיפוף, יישור, קירוב והרחקה של הזרוע. על סמך בדיקה זו ניתן לדעת ולאשר את האבחנה שאכן מדובר בקפסוליטיס של מפרק הכתף.
טיפול בכתף קפואה
טיפול בכתף קפואה משתנה על פי השלב והתמונה הקלינית בה מצוי המטופל. תכנית הטיפול משתנה על פי האינדיקציות לאותו שלב.
השלב האקוטי – זהו השלב הראשון. טווחי התנועה עדיין יחסית טובים אך הכאב הוא מאפיין דומיננטי. בטיפול הפיזיותרפי נעשה שימוש בטכניקות שמטרתן הקלה על רמת הכאב דרך מפרקים ורקמות סביב הכתף, גב עליון, שכמות וצוואר. הטיפול כולל טכניקות להורדת מתח שרירי, עיסוי רקמות רכות, תנועתיות עמוד שדרה של חוליות צוואר וגב עליון, מתיחות עצביות, גירויים חשמליים, דיקור מערבי וטכניקות נוספות.
בשלבים הכרוניים – כעבור מספר שבועות עד חודשים, הכאב פוחת אך קיימת הגבלה משמעותית בתנועה והטיפול מתמקד בשיפור טווחי תנועה באמצעות טכניקות של תנועות פאסיביות לכתף, מתיחות סטטיות ממושכות ותרגולי בית עצמי אינטנסיבי על מנת לשפר את טווחי התנועה להשגת טווחים מלאים. טכניקות מתיחה, מטרתן מתיחה של הקפסולה המפרקית, הרצועות והגידים על מנת להשיג טווחים מלאים. הטיפול בשלבים האלה מעורר בעצמו כאב. אך זהו כאב טיפולי שאמור להיעלם תוך זמן קצר לאחר הטיפול עצמו, ולא להשיב את השלב האקוטי והדלקתי. במידה ומתמידים לתרגל ולמתוח בשלבים אלו ניתן לראות שיפור מהיר בטווחי התנועה ללא החמרה בכאב עם תוצאות טובות. במידה ולא קיים שיתוף פעולה מצדו של המטופל והתרגול והמתיחות אינם בתדירות גבוהה ומספקת במהלך היום, התוצאות לא יהיו טובות ולכך משמעות קלינית ותפקודית.
תרגול לשיפור טווח התנועה בכתף קפואה
ניתן לשלב טיפול תרופתי נגד כאב ותרופות אנטי דלקתיות ותכנית זו תהיה בהמלצת הרופא המטפל.
טיפולים נוספים אפשריים הם טיפולים התערבותיים כגון הזרקת סטרואידים למפרק, הרחבת הקפסולה ומתיחתה באמצעות נוזלים, מניפולציה של המפרק תחת הרדמה על מנת לאפשר תנועה ואף כירורגיה מזערית. יש כמובן לקחת בחשבון שלכל התערבות כזאת קיימות גם השלכות שונות. על כן, יש לתת את מרחב הזמן שבין 12-18 חודשים לאפשר לטיפול השמרני בשילוב עם הזמן שחולף להצליח.
מניעה של קפסוליטיס באופן כללי יכולה להתאפשר במידה וקיימת מודעות לכך שאימוביליזציה, חוסר תנועה של הכתף מסיבות של שבר או סיבות אחרות, עשויה להיות גורם מזרז ועל כן למנוע זאת או לצמצם זאת למינימום.
בסרטון – גלעד, מטופל שלנו, מספר על הפציעה, הטיפול וההחלמה
לסיכום
לכתף קפואה יש אופי ומהלך טבעי משלה. היא תופעה שעשויה להופיע ללא כל סיבה אך נמצא קשר בינה לבין חוסר תנועה בכתף כתוצאה לדוגמה מניתוח, שבר או אירוע מוחי שעשוי לגרום לשיתוק מלא או חלקי של היד. התופעה אמורה לחלוף כעבור כשנה כאשר היא מתאפיינת במספר שלבים.
בכל מקרה, רצוי וכדאי לטפל שמרנית על פי תכנית טיפול מובנית של פיזיותרפיסט.