הלוקס ריגידוס, קשחת הבוהן או במילים פשוטות בוהן קשיחה היא תופעה שכיחה הנגרמת משחיקת סחוס במפרק הבוהן.
בזמן הליכה וריצה נדרשת תנועה תקינה של מפרקי הגפה התחתונה כולל תנועתיות של הקרסול ומפרקי כף הרגל. אחד המפרקים הכי חשובים בכף הרגל אשר יכולים לשבש את תבנית ההליכה הינו מפרק הבוהן הראשונה. בזמן הליכה נדרשת תנועה מיטבית בין הבוהן לעצמות המסרק שבכף הרגל. תנועה זו עשויה להיות מוגבלת כתוצאה משחיקה סחוסית במפרק הבוהן בדומה לשחיקה במפרקי הברך והירך. כתוצאה מהשחיקה הסחוסית תיגרם נוקשות מפרקית משמעותית שלא תאפשר את גלגול כף הרגל בצורה תקינה כנדרש בזמן מחזורי ההליכה והריצה. מגבלה פונקציונאלית נוספת במפרק זה עשויה להתרחש כתוצאה ממנח כף הרגל. בהיבט הביומכני, כאשר קיימת קריסה של הקשת בכף הרגל, פלטפוס או פרונציה לדוגמה, ייגרם קושי בגלגול הטבעי של חלקה הקדמי של כף הרגל.
הגורמים והסימפטומים של הלוקס ריגידוס
טרם ברורה הסיבה להיווצרות הלוקס ריגודוס ולאותה נוקשות במפרק שבין הבוהן לעצמות המסרק. התופעה שכיחה בגילאים 30-60. קיים קשר יחסי בין שינויים במבנה האנטומי של כף הרגל לבין הלוקס ריגידוס. כמו כן, פציעה באזור עשויה גם היא לגרום להתפתחות השינויים הניווניים אשר יתבטאו בתופעה.
הסימנים והסימפטומים האופייניים להלוקס ריגידוס הינם כאב באזור המפרק של הבוהן שיבוא לידי ביטוי בנשיאת משקל תוך כדי הליכה בעיקר בשלב הדחיפה מהרצפה. בנוסף, תיתכן נפיחות ו/או אדמומיות בשלבים האקוטיים יותר. עשויה להיווצר בליטה גרמית מעל מפרק הבוהן בחיבור עם עצמות המסרק. הסימן השכיח והאופייני ביותר הוא מגבלה קשה של נוקשות בתנועתיות של הבוהן הן כלפי מעלה והן כלפי מטה, אותה מתארים רבים במילים "בוהן קשיחה".
הלוקס ריגידוס – אבחנה וטיפול
אבחון באמצעות אנשי מקצוע ותסמיני המטופל
לרוב המטופל יתלונן על כאב בזמן הליכה ו/או על אופי תבנית ההליכה שהוא הולך על צד המפרק ונמנע מגלגול כף הרגל על הרצפה. הצורה הטובה ביותר לאבחן את התופעה הינה בדיקה נכונה של תנועת הבוהן הראשונה על ידי קלינאי. צילום רנטגן עשוי לתרום בהבנה של מצב המפרק ורמת השחיקה שלו. מוטב להגיע מוקדם לאבחון על מנת לנסות להימנע מהשלבים המתקדמים יותר של היווצרות גרמית מעל הבוהן, והלכה למעשה תחושה של בוהן קשיחה.
טיפול בהלוקס ריגידוס באמצעות פיזיותרפיה ואביזרי עזר
כאשר מדובר במגבלה פונקציונלית הכרוכה במבנה האנטומי של מנח כף הרגל, ניתן לרוב לטפל בה בעזרת הנעלה נכונה, מדרסים וטיפול פיזיותרפיה שמרני לתיקון מנח כף הרגל. כאשר מדובר בהגבלה וכאב ממקור מפרקי, מדיניות הטיפול המיידית היא פיזיותרפיה להלוקס ריגידוס אשר מטרתה שיפור תנועתיות מפרקית, התאמת נעליים מסוג rocker bottom בעלות סוליה נוקשה העוזרות לגלגול כף הרגל בשל צורתם הקטומה בקצוות. בנוסף, ניתן להתאים מדרסים להלוקס ריגידוס שבהם החלק הקדמי, שנמצא מתחת לבוהן, אינו מאפשר תנועתיות ובכך מפחית את העומס הנדרש מהמפרק. הטיפול לרוב יהיה טיפול סימפטומטי במטרה להפחית את הכאבים ולשפר את תבנית ההליכה או הריצה. בנוסף להמלצות ההנעלה, במידה וקיים כאב, אודם ונפיחות המעידים על התלקחות התופעה, ניתן בהתייעצות עם הרופא לקחת משככי כאב ומפחיתי דלקת בטיפול תרופתי. טיפול בהלוקס ריגידוס באמצעות טיפולי פיזיותרפיה בשלב זה יתמקד בהפחתת הסימפטומים באמצעים שונים כגון, שימוש בקור, חשמל, טיפול מנואלי והדבקות שונות.
ניתוח – מפלט אחרון
לטיפול השמרני אחוזי הצלחה גבוהים. במידה והטיפול השמרני אינו מועיל יש לשקול התערבות כירורגית. קיימות שתי אופציות ניתוחיות רלוונטיות. האחת היא התערבות המיועדת להסיר מההתגרמות שנוצרה, על מנת לאפשר תנועה. השנייה נותנת מענה של קיבוע מפרקי אשר מגביל את התנועה המפרקית לחלוטין ועל ידי כך מפחית ואף מנטרל את הכאב.
פיזיותרפיה בכל מקרה
בכל מקרה, לאחר התערבות ניתוחית יש צורך בטיפול שמרני בפיזיותרפיה ובהתאמת הנעלה ומדרסים. בשלבים הראשונים לאחר הניתוח יש צורך בגיבוס ובשימוש בקביים לפי פרוטוקול הניתוח למספר שבועות. בהמשך תכנית הטיפול השמרנית תשלב הורדת כאב, השבת תנועה במפרקים הרלוונטיים, מתיחות, חיזוקים ותרגול פונקציונלי כולל לימוד הליכה.
כל מטופל העומד בפני ניתוח, וגם זה שלא, רצוי שייגש לאבחון ביומכני מדויק. ניתוח תבנית ההליכה במעבדת הליכה ותנועה לשם קבלת תמונה של מפת הלחצים בכף הרגל והתנועתיות שלה, תאפשר תכנית טיפול אופטימלית.
ולסיכום
הלוקס ריגידוס הינה תופעה בה קיימת נוקשות בתנועה במפרק של הבוהן הראשונה שבאה לידי ביטוי בעיקר בהליכה, תוך גלגול כף הרגל על הרצפה. הסיבה לתופעה אינה ידועה אך קיים קשר כלשהו לשינויים ניווניים המתרחשים במפרק וזה אופייני לעיתים גם לאחר פציעה.
הטיפול בתופעה לרוב יהיה שמרני בפיזיותרפיה. התאמת נעליים ומדרסים להלוקס ריגידוס המאפשרים חיקוי ופיצוי של התנועה הנדרשת, תאפשר בשאיפה הליכה בתבנית תקינה ללא כאב. טיפול כירורגי בהלוקס ריגידוס יתבצע כאשר אין ברירה וכשהסימפטומים מפריעים לתפקוד היומיומי. הטיפול הכירורגי גם הוא, דורש טיפול שמרני מיד לאחר מכן בפיזיותרפיה והמלצות נבונות לגבי ההנעלה.
הכותבים: אילנית אברון MSc.PT, ד"ר סאם חמיס PhD, איימקס – המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט