גם לצד הזרת של כף הרגל יכולות להתפתח בליטות קטנות (הידועות בשם 'bunionettes') אשר ידחפו הצידה את מפרק האצבע הקטנה ויגרמו לתסמינים שונים.
התופעה נפוצה יותר בקרב נשים, מתפתחת בצורה הדרגתית ושכיחותה עולה עם הגיל. יתכן גם שתעבור אליכם בתורשה.
מה התסמינים של הלוקס ולגוס?
- בליטה הנוצרת בבסיס הבוהן של כף הרגל (בוניון), העלולה לדחוף את שאר אצבעות הרגליים ולגרום לעיוותים שונים (מצבים כגון עליית האצבע השנייה על הבוהן וכדומה).
- נפיחות ואדמומיות באזור מפרק הבוהן שעשויות לגרום לרגישות גבוהה למגע ואף לשפשוף קל.
- כאבים מתמשכים במפרק הבוהן, או כאלה המופיעים לסירוגין (דוגמת כאב המופיע בעת הליכה יחפה), ולעיתים גם הופעת כאב בבסיס האצבע השנייה.
- שינויים ניווניים במפרק היוצרים תנועה מוגבלת של הבוהן.
- יבלות ועור קשה באזור הבליטה וכן מתחת לאצבעות.
- כאב מקומי בזמן נעילתן של נעליים בעלות מבנה צר (לרוב עם הקלה בעת הורדת הנעל).
-
אצבע פטישית – ('Hammertoe'באנגלית) היא דפורמציה של אחת או יותר מאצבעות כף הרגל, בה נוצר כיפוף אבנורמלי של המפרק האמצעי של האצבע. התופעה נפוצה יותר לאצבע הצמודה לבוהן בכף הרגל. מצב זה עלול לגרום להופעתם של כאבים באזור.
-
מטטרסלגיה – כאבים תחת ראשי עצמות המסרק הארוכות (שנקראות 'מטטרסל') ובעיקר באזור הכריות המצויות בקדמת כף הרגל. התלונות השכיחות המתלוות להלוקס ולגוס הינן תחושות שריפה, כאב עמוק וכאב שטחי.
- בורסיטיס – תהליך דלקתי הנוצר בעקבות הלחץ במקום ומוביל לכאב באזור הבורסה (שקית נוזלים), אשר מפרידה בין העצם הססמואידית לגידים והשרירים בסביבת הבוהן הגדולה בכף הרגל.
הלוקס ולגוס גורמים
התיאוריות המרכזיות המציגות הסבר אפשרי הן:
האם קיים טיפול בהלוקס ולגוס ללא ניתוח?
ראשית, חשוב להבין כי אם אין כל הפרעה אז אין צורך בטיפול מיידי. אם וכאשר יחריפו הסימנים והסימפטומים, אז יבוצע הטיפול בהתאם לחומרה.
שתי אפשרויות הטיפול העיקריות הן הטיפול השמרני (עליו יורחב בהמשך) וטיפול באמצעות ניתוח. כל עוד חווים שיפור באמצעות הטיפול השמרני, כדאי לדבוק בו ולבחור בניתוח אך ורק כמוצא אחרון (מאחר ומדובר בניתוח לכל דבר, עם כל ההשלכות האפשריות).
טיפול שמרני להלוקס ולגוס יכול להקל ואף להעלים תסמינים קיימים, וכמו כן למנוע את החמרת הסימנים בעתיד, אך אין הוא מתיימר לתקן את הדפורמציה הקיימת.
הלוקס ולגוס טיפול – טיפול שמרני
1. התאמת נעליים
בעת הופעת הסימנים הראשונים (ו/או התסמינים הראשונים) כדאי לנעול נעליים עם בית אצבעות רחב מספיק – Wide Toe) Box), שישאיר מקום רב עבור הבוהן ולא יפעיל לחץ על הבוניון. הנעל צריכה להיות רחבה בחלקה הקדמי ולא לוחצת על החלק הפנימי של כף הרגל. במידה וקיים שינוי במנח כף הרגל האחורית בנוסף לכאב בחלק התחתון הקדמי של הכף רגל, כדאי להתאים מדרסים אשר יפחיתו את רמת הכאב באופן משמעותי.
2. מדרסים להלוקס ולגוס
התאמת מדרסים ביומכאניים, המותאמים במיוחד לצורת כף הרגל (התאמה אישית ולא מוצר מדף גנרי) ובעלי יכולת פיזור לחץ באופן שווה בעת נשיאת המשקל, יכולה גם היא לסייע ולהפחית את הסימפטומים. כמו כן, מדרסים להלוקס ולגוס המיוצרים בדרגת קשיחות גבוהה יחסית יספקו תמיכה לעקב ולקשת כף הרגל ויאפשרו מנח אופטימלי של כף הרגל. לא פחות חשוב מכך, לצד הפחתת הכאב והתסמינים השונים, יסייעו המדרסים במניעת עיוות כף הרגל בחלקה הקדמי.
3. טיפולי פיזיותרפיה שיקומיים
טיפולי פיזיותרפיה שונים, בדגש על שיקום כף הרגל, כולל בין היתר טיפול מנואלי, מתיחות לשריר התאומים, שיפור טווחים (דורסי-פלקציה בכף הרגל), אלקטרו-תרפיה, חיזוק שרירי כף הרגל (כולל חיזוק שרירי קרסול פנימיים), ואף חיזוק הגפה התחתונה כולה. מטרת הטיפולים הינה הקלה על הכאבים ומניעת החרפת הסימפטומים.
רצוי גם לבצע תרגילים במסגרת תכנית פיזיותרפיה שמטרתם לחזק את שרירי כף הרגל. בנוסף, כדאי לבצע תרגול עצמי על מנת לשמר ולחזק את השרירים הפנימיים והחיצוניים סביב כף הרגל והקרסול.
בתרגול העצמי מומלץ לבצע גם מתיחות של הבוהן במטרה להרחיק אותה מהבוהן השנייה, באמצעות היד, ולבצע בנוסף תנועת כיפוף לבוהן (כמו תנועת "פלקס") על מנת לשמר את התנועה הנחוצה כל כך בכף הרגל בשלב הדחיפה של מחזור ההליכה. תנועה זו הינה חיונית לתבנית הליכה תקינה.
4. טייפינג, סד וריפוד
המוצרים הללו שניתנים לרכישה ללא מרשם רופא יכולים לסייע בהפחתת הלחץ על העצם הבולטת, וכתוצאה מכך להקל על הכאבים. חבישת כף הרגל במנח ניטרלי של המפרקים המעורבים היא סוד הקסם. בקשו הדרכה מקצועית מהפיזיותרפיסט שלכם.
5. מעבדת הליכה
טכנולוגיה המאפשרת את בדיקת תבנית התנועה והלחצים הנוצרים בזמן הליכה ומתעדת בזמן אמת פיזור לחצים לא שווה ותנועתיות אבנורמלית. בעזרתה ניתן לקבוע את מידת הלחץ, הסטייה מהנורמה ולאבחן את הסיבתיות שהובילה לסטיית הבוהן. מעבדת הליכה מאפשרת לקבוע את דרכי הטיפול היעילות והאם יש צורך במתן תמיכה כלשהו, או התאמת מדרסים ביומכניים כמענה לבעיה. בנוסף, מאפשרת הטכנולוגיה לתת דגשים לצורך הטיפולים הפיזיותרפיים לחיזוק כף הרגל והגפה התחתונה כולה
6. קרח וטיפול תרופתי
קרח המוצב על אזור הבליטה יכול להקל זמנית על הכאב (מומלץ לאחר פעילות גופנית ממושכת).
טיפולים תרופתיים אנטי דלקתיים (תרופות ממשפחת NSAID ובמקרה הצורך גם קורטיזון) יכולים להפחית כאב וסימנים דלקתיים.
ניתוח הלוקס ולגוס – מוצא אחרון
ישנן טכניקות שונות לביצוע הניתוח, אך בסופו יוסר חלק מהעצם במטרה ליישר את זווית הבוהן.
אם הגעתם עד הלום סימן שהלוקס ולגוס פוגע לכם באיכות החיים, מעיק עליכם ואף גוזל מזמנכם.