החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
החלפת מפרק ירך

ניתוח להחלפת מרפק הירך (Total Hip Replacement) הוא פרוצדורה שמטרתה לאפשר למטופלים לחזור לאורח חיים מלא ופעילות יומיומית ללא כאב הכוללת גם פעילות גופנית כגון טיולים וספורט. בניתוח, המנתח מחליף את חלקי המפרק הפגועים בשתלים העשויים מחומרים מלאכותיים כמו מתכת, פלסטיק או ציפוי קרמי, אותם הוא מחבר אל חלקי המפרק הבריאים. הניתוח יכול להתבצע בגישה קדמית או אחורית וצידית. לכל גישה ניתוחית יש יתרונות וחסרונות והיא תיבחר ע"י שיקולי המנתח לפי מצב המטופל.

 

מתי מבצעים ניתוח להחלפת מפרק ירך?

ניתוח החלפת מרפק הירך הינו ניתוח הנקבע לפי חומרת הסימפטומים של המטופל, ההדמיה, המלצת האורתופד ולפי קריטריונים לבחירת המטופל (patient selection). רוב החלפות המפרקים מתבצעות אצל מטופלים בגילאים 60-80 אך גם בגיל צעיר או מבוגר יותר ניתוח להחלפת המפרק נעשה בהצלחה.

 

כאבים במפרק הירך

 

במידה והמטופל יגיע למצב שבו קיימת הגבלה קשה של טווחי תנועה או כאב משמעותי המגביל את התפקוד היומיומי ואין שום טיפול שמרני שהצליח להטיב עמו כגון טיפול תרופתי אנטי דלקתי, משכך כאבים ובמיוחד טיפול פיזיותרפי אינטנסיבי של לפחות 3 חודשים שכלל חיזוק שרירים ושיפור טווחי תנועה, ובהינתן ויש קורלציה לממצאי הדמיה רק אז יש לשקול אופציה ניתוחית. ההחלטה היא של המטופל בלבד.

 

אילו גישות שונות קיימות בניתוח החלפת ירך?

 

החלפת מפרק ירך בגישה קדמית 

בגישה זו המנתח יבצע חתך בחלק הקדמי של הירך ודרכו יבוצע כל ההליך בעזרת מכשור מיוחד. בגישה זו אין חיתוך של שרירים. אחד היתרונות של השיטה הוא שיקום מהיר יותר יחסית לגישות אחרות. יתרון נוסף הוא שאין הגבלות תנועה לאחר הניתוח.

 

החלפת מפרק ירך בגישה קדמית צדדית

בגישה זו מבוצע חתך גדול יחסית דרך השרירים הצדיים כדי להגיע אל המפרק. המנתח יבחר בגישה החלפת מפרק בגישה הצדית במקרים של ניתוח חוזר או כאשר קיים קושי לבצע ניתוח בגישה קדמית.

 

החלפת מפרק ירך בגישה אחורית

החלפת מפרק ירך בגישה האחורית בה החתך הניתוחי נעשה בחלק האחורי של מפרק הירך כאשר המטופל שוכב על הצד. בגישה זו קיימת בעייתיות לבדוק את טווחי התנועה ואת אורך הרגליים בזמן הניתוח, בניגוד לגישות האחרות. חיסרון נוסף בגישה האחורית הוא הגבלות התנועה הקיימות אחרי הניתוח כמו הימנעות מישיבה נמוכה או מהצלבת רגליים.

 

מה יכללו הטיפולים לאחר הניתוח?

בטיפולים האקוטיים מתמקדים בהורדת כאב, הורדת נפיחות באמצעות חבישות ותרגילים, הפעלה כללית, תרגול גיוס הכיווץ השרירי של הגפה המנותחת ובהליכה במחלקה. כל מטופל יתקדם בקצב שונה המושפע ממגוון מרכיבים כולל המצב הפיזי לפני הניתוח והיכולת התפקודית, כוח שרירים לפני הניתוח, משקל גוף, תפיסת כאב, האם הייתה תקופת הכנה פיזיותרפית PRE OP שכללה שיפור טווחי תנועה וכוח וסוג ומורכבות הניתוח עצמו.

 

כמה זמן יארך האשפוז?

לאחר הניתוח זמן האשפוז הממוצע הוא 48-72 שעות. תהליך הפיזיותרפיה מתחיל עוד בזמן האשפוז. עוד ביום הניתוח משתדלים להימנע משכיבה במיטה, ומעדיפים להושיב את המטופל.

השחרור מבית החולים נבחן על סמך המצב הרפואי של המטופל ומצבו התפקודי הבסיסי נלקח גם הוא בחשבון. לרוב כעבור מספר ימים המטופל יהיה מסוגל ללכת למרחקים קצרים עם אביזר עזר, ויוכל אף לעלות ולרדת מדרגות בתמיכת מעקות. המטופל ישתחרר אל ביתו או אל מרכז שיקום לתקופה קצרה.

 

איך יתבצע השיקום לאחר ניתוח החלפת ירך?

חשוב לדעת היכן וכיצד תתבצע המסגרת השיקומית המתאימה לאחר הניתוח. במידה והשיקום ממשיך בבית יש למצוא פיזיותרפיסט מתאים וכדאי לקבוע עמו מראש יום ושעה להגעתו לאחר הניתוח על מנת לא להגיע למצב בו תהליך השיקום מתמהמה. בשיקום ביתי המטופל נאלץ להיות יותר עצמאי ומקבל פחות עזרה. התנאים בבית והמציאות מאלצים התמודדות תפקודית מוקדמת. 

במידה והמטופל ממשיך אל מרכז שיקום, קיים יתרון לתמיכה רפואית וסעודית 24 שעות. מצב זה מתאים יותר למטופל המגיע עם מחלות רקע, תפקוד קודם מוגבל או בעיות סוציאליות שונות.

 

כיצד כדאי להתכונן לקראת ניתוח החלפת ירך?

לאחר הניתוח נדרשים אביזרים ולכן כדאי להכין מראש את הציוד הנדרש כולל חבישה אלסטית ארוכה, הגבהה לכיסא השירותים, פתרון כגון כיסא רחצה או ידית אחיזה למקלחת והליכון או קביים. רצוי לוודא שההליכון עובר בפתחי הדלתות.

 

האם יש הגבלות מסוימות לאחר ניתוח החלפת ירך?

לאחר הניתוח לעיתים יש לנקוט במספר אמצעי זהירות, תלוי בהנחיות המנתח ובסוג הניתוח שבוצע. כיום ניתוח החלפת מפרק ירך אינו כולל ברוב המקרים התוויות נגד אך עם זאת קיים יוצא מהכלל והמנתח הוא זה שינחה אם קיים צורך להימנע לתקופה מזוויות מסוימות של מפרק הירך כמו ישיבה נמוכה או לא ישיבה בסיכול רגליים, על מנת לא להסתכן בפריקה של המפרק. לאחרונה קיימים שינויים בהנחיות הללו בעקבות התקדמות בטכנולוגיות המשתלים ובטכניקות הניתוחיות, ואמצעי הזהירות פחתו אך בכל מקרה יש לשמוע להוראות המנתח.

 

מפרק ירך מלאכותי לאחר החלפה


מהי המלצת הזהב של המומחים לגבי החלפת מפרק ירך?

החלק החשוב בתהליך כולו הוא הכנת המטופל לניתוח. ההכנה כוללת הדרכה לתרגול עצמי, שיפור טווחי התנועה בגפה התחתונה והיכולת התפקודית. אצל מטופלים אשר היתה להם הכנה מקדימה מתאימה נראה תוצאות טובות יותר ומהירות יותר מאלו שלא.

 

מה הסיבות להחלפת מפרק הירך?

כפי שנאמר מטרת הניתוח האלקטיבי להחלפת מפרק ירך היא שיפור איכות החיים. האמצעי הוא החלפת המפרק הפגוע והחולה הגורם לכאב. לאחר הניתוח, נצפה לראות יכולת לנשיאת משקל כגון עמידה וטיפוס מדרגות, ללא כאב.

בנוסף, הניתוח ככל הנראה גם ישפר את טווחי התנועה בירך במידה מסוימת. לאחר הניתוח הטיפול הפיזיותרפי יכלול טכניקות להורדת כאב, עיסוי ותנועה של הצלקת הניתוחית (את הסיכות מוציאים לרוב כעבור 14 יום), הנעה אקטיבית של המפרק, עיסוי רקמה רכה שרירית ושיפור הדרגתי וזהיר בטווחי התנועה. מטרת העל היא חיזוק ושימור כוח השרירים ושיקום מרכיבי ההליכה. חיזוק השרירים יכול להתחיל ללא נשיאת משקל למשל בשכיבה ובישיבה ולהתקדם לנשיאת משקל חלקית.

 

כיצד מתבצע השיקום לאחר החלפת המפרק?

קיימת אפשרות להשתמש במתקנים שונים שיכולים להפחית מהעומס על המפרק תוך כדי תרגול. באופן הדרגתי נתקדם לקראת השבת כוח מלא. התרגול עצמו בשלב זה לא יתבצע בשרשרת תנועתית פתוחה אלא בשרשרת סגורה. משמע, התרגול צריך לדמות את שלבי ההליכה (עמידה, עמידת צעד, עמידה על רגל אחת) ולהתבצע על משטחים יציבים ולא יציבים כאחד על מנת לאתגר את מערכת שיווי המשקל ולחזק את הבקרה והשליטה על שרירי הגפה התחתונה.

בהמשך יעשה שימוש באימון ממשי של שלבי ההליכה, כלומר, המטופל ילך בזמן קבלת משוב אמתי באמצעות מצלמות וידאו, יראה את תבנית ההליכה וכך ניתן לתקן ללמדו איך ללכת נכון. 

רוב המטופלים מתחילים את שלב ההליכה בשיקום עם הליכון כשהמטרה היא לקדם את המטופל מהליכה בתמיכת הידיים להליכה עצמאית ללא הליכון או קביים. ההליכון נועד להפחית את רמת נשיאת המשקל על המפרק ולעיתים המנתח אף יבקש להתחיל את השיקום בנשיאת משקל חלקית על המפרק למספר שבועות. לרוב תוך 2-4 שבועות ניתן לעבור להליכה עם קביים ולאחר כ 6-8 שבועות נשאף שהמטופל יהיה מסוגל ללכת ללא אביזרי עזר. 

 

שיקום לאחר החלפת מפרק ירך

 

אביזר עזר להליכה נועד למנוע תבנית של צליעה בהליכה בגלל כאב ו/או חולשת שרירים. כל עוד נצפית צליעה, נמליץ על הליכה עם קביים ללא קשר לזמן שעבר מהניתוח. מצב שבו המטופל צלח להשיג כוח שרירים מתאים אך סיגל תבנית הליכה בצליעה בעקבות למידה מוטורית לקויה, הוא מצב מורכב מאוד לטיפול בשלבים המתקדמים של השיקום . על כן, כל עוד קיימת צליעה נמליץ על תמיכה קלה של קביים, מקל הליכה או מקלות נורדיים כדי להימנע מקיבעון של תבנית לא תקינה.

 

איך ניתן לשפר את תוצאות השיקום?

במידת הצורך בהמשך תכנית השיקום, נבצע מעבדת ניתוח הליכה על מנת לזהות סטיות בהליכה.

ניתוח תנועה בזמן אמת, היא בדיקה דינמית ותפקודית, והינה כלי מדידה אובייקטיבי, מתקדם המעניק דיוק מרבי. לאחר שמתבצעת בדיקה קלינית, מונחים סמנים על גוף הנבדק ומתבצעת בדיקת הליכה /ריצה של הנבדק על גבי מסוע. מצלמות מתעדות את כל תנועות הגוף במהלך ההליכה/הריצה, וכך מתקבלת תמונה תלת ממדית של התנועה. נתוני הבדיקה מעובדים ולאחר מכן מפוענחים לכדי תוצאות, שעוברות השוואה למצבי נורמה של דפוסי תנועה בריאים. מתקבל דוח מפורט המשלב את התוצאות של הבדיקה הקלינית והדינמית. על סמך הדו"ח ניתנות המלצות לטיפולים בפיזיותרפיה ודגשים לאימוני הליכה ייעודיים למצבו של הנבדק.

 

תוך כמה זמן תוכלו לחזור לתפקוד מלא?

לאחר ניתוח החלפת ירך המלווה בתקופת שיקום, המטופל יוכל לשוב לעבודתו תוך 6-8 שבועות בהתאם לסוג הפעילות הנדרשת ממנו וכן לחזור לתפקודים גבוהים ופעילות ספורטיבית בין 3-6 חודשים מיום הניתוח.

 

לסיכום, החלפת מפרק ירך מתבצעת כאשר רוצים להשיב למטופל את היכולת לחזור לאורח חיים מלא ופעיל מבחינה גופנית. המפרק מוחלף בשתלים מלאכותיים בפרוצדורה ניתוחית המלווה באשפוז למשך מספר ימים. כבר במהלך האשפוז תתחילו בהליך שיקומי שיכלול טיפולי פיזיותרפיה ושימוש באביזרי עזר.

כדאי מאוד להתייעץ עם פיזיותרפיסט מוסמך בטרם ממהרים לבצע ניתוח להחלפת מפרק ירך. ישנם מספר צעדים שכדאי לנקוט בטרם נכנסים לחדר הניתוח, צעדים שיכולים להקל ולהאיץ את תקופת השיקום.


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 350 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם