ITBS ובאנגלית Iliotibial Band Syndrome ידועה גם בשם תסמונת הרצועה האיליו-טיביאלית או תסמונת ITB, מציינת מצב דלקתי ברצועה החיצונית הממוקמת לאורך עצם הירך ועד עצם השוק, באזור שמאחורי הברך. תפקידה של הרצועה לייצב את הברכיים בזמן פעילות גופנית. מתח רב המועמס על הרצועה עלול לפגוע בתפקודה וליצור את התהליך הדלקתי. חלק מהתסמינים של הדלקת הם כאבים שמופיעים בצדה החיצוני של הברך, אשר עלולים לדוגמא להשבית אצנים מפעילות.
כאבים ברצועה העבה בצד החיצוני של הברך
ITBS מאופיין בהופעת כאבים ברצועה העבה של הברך, ובעיקר בצד החיצוני. ברב המקרים יתגברו הכאבים בעת פעולות כיפוף ויישור של מפרק הברך, בזוויות של כ 45 מעלות.
במקרים מסוימים עלולה להופיע גם נפיחות באזור זה, שלא תקל על הכאב ותפריע גם היא לתנועת המפרק.
אילו תסמינים נוספים נפוצים לתסמונת?
מלבד תחושת הכאב הנלווית לדלקת, עתידה להתפתח גם חולשה של שרירי מרחיקי הירך והשרירים המכופפים והמיישרים של הברך.
בנוסף, ריצה המתבצעת בעליות עלולה להחריף את התסמינים, כמו גם הליכה ממושכת, עלייה וירידה של מדרגות וכיוצא בזה. הכאבים השכיחים מתגברים בשלב הדריכה של העקב ומפגשו עם הקרקע וזאת בשל העומסים המוגברים החלים על מערכת שריר – שלד שנדרשת לתפקוד רב בפעילויות הללו.
איך מאבחנים תסמונת ITB?
תסמונת ITB מאובחנת בעזרת מבחנים קליניים המערבים מישוש של הרצועה ושל אזור הכאב. מעבר לחולשה השרירית שתוארה לעיל, יגיב המטופל לתנועות מסוימות אשר מעוררות כאב, בעיקר בעת כיפוף הברך בזוויות מסוימות. במקרים מסוימים ידווחו הנבדקים על קולות חריקה הנשמעים מאזור הברכיים בעת פעילות גופנית.
יש לציין כי בדיקת הדמיה דוגמת רנטגן לא תשפוך אור ולא תאפשר את אבחון התסמונת מאחר ולא קיימת פגיעה גרמית. מנגד, ייתכן כי בהדמיה שהיא תהודה מגנטית ניתן יהיה לראות עיבוי של הרקמה הסיבית בעיקר באזורים החיצוניים של הברכיים.
חשוב לדעת כי התסמינים במצב זה דומים מאוד לאלה של כאב ברכיים פטלו-פמורלי וגם למצבים של קרע ברצועה הצדית החיצונית וזה יכול לגרום לבלבול ולאבחון מוטעה.
מה עלול לגרום לתסמונת ITB
הגורם לתסמונת ITB הוא קפיצה חוזרת ונשנית של הרצועה העבה מעל העצם החיצונית והבולטת באזור הברך. תנועות חוזרניות, אותן אתם מבצעים שוב ושוב בעת פעילות גופנית כמו ריצה או רכיבה על אופניים, גורמות לשפשוף חוזר וקפיצת הרצועה ואט אט מובילים להתפתחותה של דלקת מקומית.
ישנם גורמים שעלולים להוות גורם מזרז להופעת הדלקת והם: ביומכאניקה לקויה של הגפה התחתונה ותפקוד ביומכאני לקוי של האדם.
כאשר מדברים על ביומכאניקה לקויה אז ישנן מספר דוגמאות: מנח ירך בסיבוב פנימי מוגבר, חולשה של האגן ומרחיקי הירך המגבירים את העומס על הרצועה, כפות רגליים שטוחות, קריסה פנימית של עצם הקרסול ועוד.
דוגמאות לתפקוד ביומכאני לקוי ניתן למצוא אצל רוכבי אופנים המאמצים למשל ישיבה גבוהה מדי או אצל רצים הנועלים נעליים שחוקות המובילות לקריסה פנימית של כפות הרגליים. ראוי לציין כי גם משטח ריצה קבוע עלול לגרום לתנועה סיבובית פנימית חוזרנית חזקה של רגל מסוימת.
כיצד למנוע תסמונת itb?
על מנת שתוכלו למנוע את התפתחות הדלקת יש לנסות ולהפחית מהעומסים המצטברים על הרצועה. את נעלי הריצה מומלץ להחליף אחת לשלושה או ארבעה חודשים או כל אימת שמזהים שחיקה בצד החיצוני של הסוליה. את משטחי ומסלולי הריצה רצוי לגוון ולשנות כיוונים בעת הפעילות. ריצה מבצעים לאחר חימום קל של מספר דקות ועדיף במסלול מישורי ככל הניתן. אם אתם חשים כאבים בצדה החיצוני של הברך אז כדאי לשלב מנוחות, להקטין את מרחקי הריצה ולהפחית גם בעוצמתם של האימונים המבוצעים.
טיפול בתסמונת itb
לאחר שהפחתתם עומסים, שילבתם מנוחות ודאגתם לכל האמצעים שיקלו על העומס יש צורך בתכנית טיפולי פיזיותרפיה.
הטיפולים ב-ITBS צריכים לשלב דיקור מערבי (דיקור יבש), אולטרסאונד טיפולי, מתיחות של רצועות באמצעות מנחים שונים, מוביליזציות של הרקמה יחד עם עיסוי עמוק, שיפור ושימור טווחי תנועה ושימור כוח השרירים.
פיזיותרפיה תשלב מתיחות של הרצועה האיליו-טיביאלית, לאחר חימום המקום טרם פעילות וקירור מיד לאחריה. לצד המתיחות לרצועה ידאג הפיזיותרפיסט לשימור ושיפור כוח השרירים שיכולים להפחית עומס מהרצועה, וזאת יעשה באמצעות תרגילים המשלבים נשיאה של משקל על משטחים ניידים כגון פיתה ובוסו, וחיזוק התחושה העמוקה והשליטה המוטורית.
במידת הצורך ישלבו האימונים הדבקה של קינזיו-טייפ בזמן האימונים ולאחריהם.
תכנית הטיפולים והאימונים הינה הדרגתית ותלויה בקצב ההתקדמות וחומרת התסמינים.
כפי שכבר צוין לעיל, יש צורך באבחון מעמיק של הגורם לדלקת ברצועה מאחר ואם הגורם המדובר קשור לביומכניקה לא תקינה של הגפיים התחתונות אז ייתכן ויהיה מקום להמלצה של אביזרי עזר כגון מדרסים ביומכאניים לתיקון הליקוי או התאמת נעליים.
אצלנו באיימקס, מתבצעות בדיקות יסודיות לניתוח תנועה במעבדת ההליכה שלנו. ניתוח התנועה מאפשר לזהות את המקור לפתולוגיה תוך כדי ביצוע פעילות גופנית כגון הליכה וריצה. היתרון המשמעותי שמספק ניתוח התנועה הוא היכולת לחדור אל שורש הליקוי ולתקן אותו בעזרת הנחיה והדרכה של פיזיותרפיסטים מומחים בתחום הביומכני.
לצד טיפולי הפיזיותרפיה השמרניים אפשר לשלב גם תרופות, בעיקר בשלבים האקוטיים ורק לאחר התייעצות עם רופא. בכל אופן, רצוי להימנע מזריקות מקומיות מאחר ויש להן השלכות ותופעות לוואי משמעותיות.
חושדים שמדובר בסינדרום ITB? בואו אלינו
אתם חשים כאב בצד החיצוני של הברך בעת ריצה או הליכה למרחקים? השורות האחרונות גרמו לכם לחשוד שאתם סובלים מהתסמונת? תדעו כי ניתן לטפל בתופעה באמצעות טיפולי פיזיותרפיה ממוקדים ושמרניים.
במסגרת הטיפול באיימקס אנו מתייחסים בכובד ראש למבנה הביומכאני של הגפיים התחתונות של הנבדקים, וכן לסוג האימון אותו הם מבצעים, תכנית האימונים אותה אימצו ולא לשכוח את סביבת האימון. בעזרת טיפולי הפיזיותרפיה שלנו עתידה התופעה לחלוף כעבור מספר שבועות ותוצאותיו של השיקום יובילו אתכם לעבר חזרה מלאה ותפקוד גבוה.