גמישות יתר מפרקית הינה היכולת לבצע תנועות במפרק בטווח תנועה גדול מאשר הטווח הפיזיולוגי הנורמלי.
תסמונת גמישות יתר – (JHS- joint hypermobility syndrome) הינה תנועתיות יתרה המלווה בתסמינים שונים במערכת שלד-שריר ללא מחלה ראומטית.
אנשים בעלי גמישות יתר מהווים 10-15% מהאוכלוסייה וניתן לזהותם על פי היכולות האלסטיות הייחודיות שלהם: חלקם יכופפו את האצבעות לזוויות יוצאות דופן מבלי מאמץ מובחן, אחרים יניחו את רגליהם מעל הכתפיים, ויש מי שיצמיד את כפות ידיו לרצפה בעת עמידה עם ברכיים ישרות.
במרבית המקרים, תופעה זו אינה מזיקה ואינה מלווה בבעיות כלל, ואף מעניקה לחלק מהאנשים יכולות מרשימות שבאות לידי ביטוי בענפי ספורט שונים, כגון התעמלות קרקע, יוגה, ריקוד ונגינה.
מנגד, אנשים הסובלים מהתסמונת עלולים לחוות סימפטומים שונים ולהיות בסיכון לפתח פריקות ותתי פריקות במפרקי הכתף והברך, לקרוע גידים, רצועות ועוד.
גמישות יתר יכולה להתפספס בקלות, וישנה חשיבות מכרעת לבדיקה מקצועית ויסודית שתאבחן זאת מבעוד מועד. תלונות נפוצות של כאבים במפרקים, תלונות חוזרות ונשנות על בעיות מפרקים שונות ועוצמות כאב אשר משתנות במהלך היום והלילה, עשויות לרמוז על הימצאותה של התסמונת ויצריכו טיפול למניעת נזק עתידי.
אבחנה של גמישות יתר וטיפול בתופעה מבוצעים באופן שוטף במרכז איימקס, אשר מציע מגוון טיפולים מתקדמים עם צוות פיזיותרפיסטים מיומן ומקצועי בעל ניסיון רב בטיפול בגמישות יתר.
תסמינים של גמישות יתר מפרקית
גמישות יתר שכיחה יותר אצל נשים, ילדים ונוער ומאופיינת בתלונות על כאבים בזמן תנועה ובעת פעילות גופנית ממושכת. לרוב, הכאב יתגבר ככל שעובר היום ויגיע למלוא עוצמתו בשעות הערב.
כמו כן, יתכן והסובלים מגמישות יתר יפתחו בעיות נוספות הקשורות לרקמות החיבור, כגון: עקמת, פלטפוס ובעיות במערכת העור.
מחקרים מצאו כי השכיחות של פציעות בקרב ספורטאים בעלי גמישות יתר הינה גבוהה יותר, ואלה שכבר חוו פציעות יעדרו פרק זמן ארוך יותר מפעילות, בהשוואה לקבוצת הביקורת.
בנוסף, בין התסמינים הבולטים ניתן למצוא:
- כאבים במפרקים ובשרירים ותחושת נוקשות הנלווית אליהם
- פריקות ותת פריקות של המפרקים
- חוסר יציבות
- "קליק" או "קנאק" נשמע מאזור המפרק
- שכיחות גבוהה של נקעים
- עייפות קיצונית
- עור דק או מתוח
- ירידה בכוח שרירים
- כאבים בקדמת הברך
- שכיחות גבוהה יותר של פציעות ברצועה הצולבת הקדמית בברך (ACL)
*כאשר מספר תסמינים מופיעים יחד אזי נהוג לתאר זאת כ"תסמונת גמישות יתר".
גורמים לגמישות יתר
מצבי גמישות יתר הינם בעלי נטייה משפחתית, ולא אחת מוצאים מספר בני משפחה הסובלים מהתופעה.
שינוי גנטי בחלבון קולגן, המצוי באיברי גופנו ואחראי על קשיחות הרקמות, הוא אחד הגורמים העיקריים להתפתחות התופעה. יחס משתנה בין סוגי הסיבים של הקולגן הופך אותם לגמישים יותר, וכתוצאה מכך גם רקמות הגוף המורכבות מהחלבון יהיו רכות יותר וחלשות, וביניהן גם המפרקים.
אבחון גמישות יתר
באמצעות מענה על 5 שאלות מרכזיות תוכלו להבין האם גם אתם נכללים בקטגורית גמישות היתר. מענה חיובי על 2 או יותר מהשאלות עשוי להעיד על גמישות יתר מפרקית.
- האם באפשרותך להניח את כפות הידיים על הרצפה בזמן עמידה ללא כיפוף הברכיים?
- האם באפשרותך לכופף את האגודלים כך שיגעו באמה?
- האם פרקת את הכתף או הפיקה יותר מפעם אחת?
- האם באפשרותך לעשות שפגט או לפתל את גופך בצורה מוזרה?
- האם באפשרותך לבצע יישור יתר של המרפק ו'או הברך?
טיפול בגמישות יתר
אנשים רבים חיים עם גמישות יתר בשלום וללא בעיות אשר דורשות טיפול רפואי.
מנגד, אצל אחרים עלולה התופעה להתבטא ביתר שאת, ולהופיע עם תסמינים שיקשו מאוד על שגרת החיים.
הטיפול בגמישות יתר יקבע בהתאם לתסמינים ולסימנים אותם מציג המטופל ובדגש על שיפור איכות חייו. אופציות הטיפול האפשריות משלבות טיפולי פיזיותרפיה, פעילות גופנית בעצימות נמוכה וטיפול תרופתי בעת הצורך ובמרשם רופא.
טיפולי פיזיותרפיה לגמישות יתר
טיפולי פיזיותרפיה במקרים של גמישות יתר שמים דגש על הורדת כאב במידה וקיים, תרגול וחיזוק תבניות תנועה, תרגול פרופריאוספטיבי ושיפור היציבה.
מחקרים מראים כי שיפור ביצועים פרופריאוספטיביים (שליטה ובקרה מוטורית) ועלייה בכוח השריר הובילו לירידה בכאב ולעלייה באיכות החיים של הנבדקים.
תכנית הטיפול תקבע לאחר בדיקה קלינית ואבחון מקיף, ותתבצע בהתאם לקצב ולמינון אשר מתאימים למטופל ולתופעה.
הטיפול יתמקד בהקלה ומניעת הכאבים המתלווים לגמישות היתר, שיפור תפקוד באמצעות תרגול אקטיבי הכולל חיזוק שרירי ליבה וגפיים, הדרכה מקיפה עם הסבר על ארגונומיה ותנועות איברי הגוף, הגנה על המפרקים באמצעים שונים כגון חבישות, סדים ומדרסים, והמלצה על פעילות גופנית מתאימה עבור המטופל.
במצבים של גמישות יתר הנגרמת עקב אורך שרירים ארוך מהנדרש, אשר מלווה בחולשה, ימליץ הפיזיותרפיסט על מדרסים המספקים תמיכה אופטימילית לכף הרגל והקרסול ולמניעת קריסה של כף הרגל.
במקרים בהם גמישות היתר נתנה אותותיה והתרחשה פציעה על רקע התופעה, יש לטפל בהקדם ולהמשיך בבניית תכנית ארוכת טווח למניעת פציעות חוזרות, לחיזוק הביטחון העצמי, ולהפגת החשש מתנועה (קינזיופוביה).
תרגילי אימון לחיזוק גמישות יתר
פעילות גופנית בעצימות נמוכה
כאשר מטופל מגלה סימנים ותסמינים של גמישות יתר, יהיה עליו להתרכז בפעילות גופנית בעצימות נמוכה, כדוגמת הליכות, שחייה ורכיבה על אופניים בעצימות נמוכה. פעילויות אלה יסייעו לחיזוק הכוח השרירי מסביב למפרקים הגמישים ויתכן שאף יעזרו במניעת פציעות עתידיות.
תרופות לכאב
טיפול תרופתי ניתן בהתאם להמלצות הרופא המטפל ומיועד בעיקר להפחתת כאבים. כאשר מדובר בכאבים עזים ללא הקלה ניתן לערב מרפאת כאב.
אל תתגמשו על זה!
תופעת גמישות יתר הינה תופעה מוכרת שיכולה להיות נוכחת בהיעדר תסמינים, לשלב תסמינים קלים ואף להיות קשה מנשוא עם כאבים חזקים ושאר סימפטומים שיפגעו באיכות החיים.
תכנית טיפולים מותאמת על ידי פיזיותרפיסט עתידה להקל על התופעה, לסייע רבות בהתמודדות יעילה ולהפחית את הסיכון לפציעות.
אז אם אתם סובלים מגמישות יתר, אל תתגמשו על הבריאות שלכם וצרו אתנו קשר ליעוץ מקצועי ובניית תכנית טיפולים מותאמת. איימקס – המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט.
אולי יעניין אותך גם: