קינזיו טייפ – האם זה באמת עוזר?
חבישה או בלעז Taping הוא אמצעי טיפול נפוץ למניעת כאבים אורתופדיים בקרב פיזיותרפיסטים כיום.
קיימים שני סוגי חבישה –קינזיו טייפ שהינו חבישה אלסטית וטייפ ריגידי שהינו חבישה שאינה אלסטית. מטרת הטייפ הריגידי היא ליצור תיקון מכני סביב המפרק הכאוב, כגון מפרק הברך או הקרסול. חבישה רגידית לשיפור מנח הפיקה מוכרת לנו מהפיזיותרפיסטית בשם מק'ונל, שפיתחה חבישה זו. בנוסף, שימוש נרחב בטייפ זה מוכר לצורך מניעת פרונציה של כף הרגל פעולה הדומה להשפעתו של מדרס, אך כמובן פחותה.
קינזיו טייפ – למה זה טוב?
קינזיו טייפ, הקרוי על שמו של קנזו-קייז, כירופרקט שהמציא אותו בשנות ה – 70, הינו חבישה אלסטית, בשונה מהטייפ הרגידי. מאז המשחקים האולימפיים בשנת 2008 נעשה שימוש רב בחבישה זו בקרב ספורטאים רבים. הקינזיו טייפ משמש לטיפול ומניעת פציעות אורתופדיות, לצורך הפחתת כאב ונפיחות, ובנוסף ליצירת אינהיבציה או אקסיטציה שרירית. הקינזיו-טייפ מתאים לכל סוגי האוכלוסייה ובמיוחד לאוכלוסיית האתלטים מאחר ומשפיע על שריר מסוים עליו הוא מודבק. גם אם נרטב, ניתן להשאיר אותו מספר ימים על העור.
מנגוני השפעת הקינזיו טייפ
כיום, עדיין קיימות דעות שונות לגבי השפעת הקינזיו-טייפ. אחת ההשערות היא שהקינזיו-טייפ מאפשר זרימת דם ולימפה טובה יותר על ידי הרמת העור עליו הוא מודבק ומכאן עוזר בהפחתת כאב. מצד אחד, הרמת העור מורידה לחץ מרצפטורי הכאב הנמצאים בשריר ובמפרק ומצד שני מעוררת רצפטורים האחראים על תחושה עמוקה (פרופריוספציה) של המפרק. יתרה מזאת, האלסטיות של הקינזיו-טייפ מאפשרת תנועה נכונה של המפרק ואף תיקון מנח השריר (alignment).
בנוסף, שימוש הולם בקינזיו טייפ יכול להפחית את טונוס השריר במקרה שהוא מקוצר או מכווץ או מאידך לגרות את עבודת השריר במידה והוא רפה וחלש. בהתאם למטרות השונות, בעת הדבקה ניתן להשפיע על מידת המתיחה ועל הכיווניות שלה ומכאן לעורר עבודה שרירית או לדכא אותה. בנוסף, ניתן להפחית את עייפות השריר באמצעות הדבקה מתאימה.
האם קינזיו טייפ הוכח כיעיל?
לאחר שהצגנו את מנגנוני השפעתו של הקינזיו טייפ, עדיין חשוב להבין האם זה עוזר? על שאלה זו יש לענות משתי נקודות מבט: נקודת מבט קלינית ונקודת מבט מדעית- מחקרית. ובכן, למרות השערותינו, עדיין לא נמצא בספרות המדעית הוכחה חד משמעית לכך שהקינזיוטייפינג אכן עוזר בהפחתת כאבים ובמניעת הגבלה אורתופדית.
הנתון היחידי שנמצאה לגביו הוכחה ברורה מציין כי לקינזיו-טייפ קיימת השפעה בשיפור כאב ומוגבלות לטווח הקצר. ראייה לכך היא סקירה ספרותית שמצאה יעילות בהורדת כאב לטווח הקצר (כ- 24 שעות) אצל מטופלים עם כאבים על רקע אורתופדי כתוצאה מ:,Plantar fasciitis, Achilles Tendinopathy, כאב גב תחתון, Shoulder Impingement. מאידך, לא הוכח כי קימת יעילות בשיפור כוח שריר או טווח תנועה של מפרק.
סקירה ספרותית נוספת המתייחסת ליעילותו של הטייפ בשיפור תחושה עמוקה של מפרק הקרסול, אף לא הציגה הוכחות חד משמעיות. בנוסף, באותה סקירה, גם כשנמצא אפקט של הטייפ בשיפור כוח, כאב או טווח תנועה, מדובר באפקט מינורי.
מנגד, בהתייחסנו למחקרים בנושא טייפינג ריגידי ניתן לומר כי הממצאים מעודדים יותר. בסקירה מדעית רחבה שעסקה בשאלה האם יעילותו הקלינית של הטייפ נתמכת מחקרית במקרים של כאבים פטלו-פמורלים, אכן נמצא כי הטייפ יעיל בהפחתת הכאבים. בנוסף, במאמר קיימת התייחסות למנגנון בו הטייפ מסייע בהפחתת הכאבים בעזרת תיקון מנח הפיקה, שיפור בתפקודו של השריר הארבע-ראשי (Quadriceps) ושיפור בשליטה במפרקי הברכיים בזמן הליכה.
בסקירה מדעית נוספת אשר ערכה השוואה בין סד (brace) לבין טייפ, עלו הממצאים כי טייפ המסייע בהנעת הפיקה פנימה יעיל בהפחתת כאבים כרוניים של הברכיים על רקע אוסטאוארתריטיס. בסקירה נוספת שהשוותה בין נעליים מתקנות, מדרסים וטייפ, נמצאה כי האמצעי היעיל ביותר להפחתת פרונציה בכף הרגל הינו הטייפ.
על סמך הממצאים המחקריים שהוזכרו עולה השאלה למה ממשיכים לעשות שימוש בקינזיו טייפ במגוון טיפולי פיזיותרפיה? התשובה לכך טמונה בשני אספקטים- ידע וניסיון של הפיזיותרפיסט.
כאשר בוחנים מה קורה בקליניקה מסתבר כי ישנם פערים בין הממצאים המחקריים לבין התוצאות בפועל בנוגע לשימוש בקינזיו-טייפ ולתוצאותיו. קינזיו-טייפ מועיל במקרים רבים ומגוונים, אין ספור מטופלים מפגינים שביעות רצון רבה מהשימוש בו ומהתקדמות הטיפול.
טייפ או קינזיו טייפ זאת השאלה?
קינזיו טייפ – זה טוב כשאני אומר שזה טוב!
מתי יבחר הפיזיותרפיסט להשתמש בטייפ ומתי בקינזיו טייפ? בבחירת קינזיו טייפ – העיקרון המנחה הוא הדיווח הסובייקטיבי של המטופל לגבי יעילות הטיפול ותוצאותיו. כאשר מטרת הטיפול הינה הפחתת כאבים, והשימוש בקינזיו-טייפ הוביל להקלה אזי השימוש בו אכן מומלץ. שימוש נוסף לקינזיו טייפ הינו לצורך עידוד עבודת שרירים. הגירוי התחושתי שיוצר מגע הקינזיו טייפ עם העור מעודד את עבודת השרירים.
טייפ ריגידי – הפחתת כאבים ומנוחה לשרירים..
הטייפ משמש ככלי עזר אבחנתי, כמו כן השימוש בטייפ מתאים במקרים בהם יש צורך בתיקון מכאני של המפרק כחלק מהטיפול ולצורך שימור התיקון לאורך זמן.
שימוש בטייפ ריגידי מסייע לתיקון מכאני המפחית מהעומסים הקיימים על המפרק. בהפחתת העומס מסייע הטייפ להפחתת הכאבים. לצד התיקון היעיל יש לשימוש בטייפ חסרון בולט והוא עבודה מופחתת הנדרשת מהשרירים. פעמים רבות זהו מצב לא רצוי מאחר ונשאף לתמיכה מינימלית של עזרים חיצוניים. כך, יאלצו השרירים לעבוד ולתמוך בעצמם.
השורה התחתונה – חשוב תמיד להיות "עם היד על הדופק", להישאר מעודכנים בכל הקשור להתפתחות המחקר ולהרכיב מתכון מנצח המשלב ידע, בסיס מדעי וניסיון קליני.
חשוב לבצע אבחון מעמיק ולא להתבסס על תחושות בטן או על מחשבה שמה שטוב לשכן או לחבר בהכרח טוב לכם.
באיימקס מתבצעת בדיקת תנועה מהמתקדמות בעולם שמאפשרת לאתר ליקויים בזמן אמת ולהתאים את הטיפול הטוב ביותר. צוות הפיזיותרפיסטים שלנו יחד עם הטכנולוגיה המתקדמת והמצב הגופני הייחודי שלכם יסייעו לנו להבין האם בכלל דרוש קינזיוטייפ, האם טייפ ריגידי יעשה אתכם חסד ומהי תכנית הטיפולים שתטיב עם בריאותכם.
איימקס מכון פיזיותרפיה מתקדם המכיל צוות פיזיותרפיסטים מומחים, מסתמכים על הידע המחקרי ובד בבד קשובים למטופל, לצרכים האישיים שלו ובהתאם לזאת בונים תכנית טיפולים אישית.
לייעוץ מקצועי – צרו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם!
אולי יעניין אותך גם:
ניתוח תנועה – עוצרים היום את הפציעות של מחר