החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
קרע במיניסקוס

קרע במיניסקוס היא פציעה שכיחה מאוד ונמנית על אחת מהפציעות השכיחות ביותר בברכיים בקרב ספורטאים מקצוענים וגם בקרב חובבנים.
פציעה במיניסקוס עלולה להיגרם כתוצאה מסיבוב חד ופתאומי של מפרק הברך, בעיקר בעת נשיאת משקל, ויכולה להיגרם גם מעומס מצטבר החל על הסחוס ומוביל לנזק איטי שבסופו יקרע הסחוס.

במפרק הברך, בין עצם השוק לעצם הירך ממוקמים להם סחוסים עשויי סיבים בצורת סהר,
המזכירים את האות C באנגלית – הרי הם המניסקוסים, המשמשים כאזור חיץ בין עצם הירך לעצם השוק.
כל ברך מוגנת על ידי שני מניסקוסים: מדיאלי בצד הפנימי ולטרלי בצד החיצוני, אשר מהווים ריפוד ומספקים הגנה ובלימת זעזועים כנגד כוחות הדחיסה המופעלים על הברכיים.

בשורות הבאות מסביר ד"ר סאם חמיס, מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, על אבחון הפציעה, תסמינים בולטים שלה, הגורמים לה, דרכי הטיפול וכמובן דרכי מניעה. אנחנו מאחלים לכם בריאות איתנה ומודים לכם על הסבלנות ועל הקריאה.

 

האם אתם סובלים מקרע במיניסקוס?

השאלון הקצר הבא נועד להבין אם הסימפטומים שאתם חווים עשויים להצביע על קרע במיניסקוס.

 

קרע במיניסקוס תסמינים

התסמין העיקרי המופיע בעת היווצרות קרע במניסקוס הוא נפיחות מקומית שעלולה להתפתח באופן הדרגתי או מהיר, וזה כתלות בחומרת הנזק. כאבים באזור ונוקשות מפרקית גם הם סימפטומים שכיחים. נקודה חשובה להדגשה היא שלא כל קרע במניסקוס יגרום בהכרח להופעת כאבים. מחקרים שבוצעו ובדקו את הנושא העלו ממצאים לפיהם ישנה שכיחות דומה של מבוגרים אשר חוו כאב עם קרע במיניסקוס ושל כאלה שסבלו מפציעה דומה ולא חוו את אותם התסמינים. הגבלה בתנועה, בעיקר בתנועת יישור ברך, עלולה להופיע.

בדומה לבעיות מכניות אחרות, גם פציעה במניסקוס מלווה בעלייה בחומרת הסימפטומים בעת הפעלת הברך והקלה בעת מנוחה, אשר יכולה להתבטא בזוויות מסוימות של הברך ובמנחים ספציפיים. ללא טיפול מתאים, סיבוכים עתידיים עשויים להתרחש כתוצאה מהקרע ולהוביל לחוסר יציבות מפרקית ואף אוסטאוארטריטיס (שחיקת סחוס).

 

קרע במיניסקוס גורמים

גורמים טראומתיים, עומסים חוזרניים, שינויים ניווניים וביומכאניקה לקויה

פגיעה במניסקוס ונזקים יכולים להתרחש בעקבות פעילויות הדורשות תנועות סיבוביות בברך (שינויי כיוון מהירים, לדוגמא). סיבוב במקום כאשר כף הרגל נותרת במקומה ומכופפת מעט, בלימות פתע או סיבובים חדים כמו אלה המתרחשים לא פעם במשחקי כדור שונים (ישנם ענפים בהם חלים עומסים גדולים על הברכיים, בין הענפים: טניס, כדורגל, כדורסל). מקצועות הריקוד טומנים בחובם סיכון גבוה, כמו גם ביצוע מכרעים גדולים, Squatting, ו/או נשיאת משקל כבד עלולים להוביל להתרחשות פציעה וחבלה במניסקוס.

 

פציעה במניסקוס
Squatting – כאשר מבוצע לא נכון יכול להוביל לפגיעה וקרע במיניסקוס

עומסים מצטברים על הברכיים ושינויים ניווניים מובילים גם הם לנזקים במניסקוס, נזקים העשויים להתרחש אפילו בהיעדר טראומה. שינויים ניוונים הינם שכיחים יותר באוכלוסיית הגיל המבוגר, ומניסקוס שעבר תהליך ניווני הוא בסיכון גבוה יותר להיקרע. גם אופי הפעילות הגופנית ותדירותה (יותר מדי או מעט מדי) עלולים לגרום לשינויים הניווניים ולהוות גורם סיכון של ממש.

גורם סיכון נוסף שלא מדובר מספיק ובו אנו נתקלים לא מעט בקליניקה הינו ביומכניקה לקויה של הגפה התחתונה. אנשים בעלי קריסה בקשתות כפות הרגליים או עם מבנה ירך במנח של סיבוב פנימי מוגבר מאובחנים יותר עם פציעות במניסקוס.

 

איך מאבחנים קרע במיניסקוס?

כאשר עולות תלונות המתאימות לסימפטומים של קרע במיניסקוס מתבצעת בדיקה קלינית הכוללת הערכת טווחי התנועה בברכיים. יתר על כן, נבחנת תבנית ההליכה, על מנת לזהות ליקויים. בדיקת הדמיה מגנטית מאששת את אבחנת הצוות המטפל. לכל אלו יכולה להצטרף ארתרוסקופיה, הן לצורך אבחנה והן לצורך טיפול. מדובר בניתוח פולשני זעיר המסייע באבחון חומרת הפציעה ומאפשר תיקונים קטנים ברקמה הפגועה.

 

מניעת היווצרות קרעים – ויפה שעה אחת קודם

כאמור, ביומכניקה לקויה עלולה לגרום לפגיעה במניסקוס וחבלות נוספות בברכיים. בדיקה והערכה קלינית מקיפה במעבדת הליכה ותנועה תעזור לזהות את הליקויים ולהתאים תכנית טיפולים אישית על מנת למנוע פציעות עתידיות. הבדיקה במעבדה הינה חדשנית, ובעזרת טכנולוגיות מתקדמות מאפשרת אבחנה מדויקת ובניית תכנית אימונים על בסיס הביומכניקה של הנבדק ותנועות גופו. הבדיקה יכולה להתבצע במצב הליכה וגם בזמן ריצה.

קרע במיניסקוס טיפול שמרני

 

קרע במיניסקוס טיפול

טיפול בקרע במניסקוס בברך שבה אין הגבלה משמעותית בתנועה יתחיל באופן שמרני באמצעות טיפולי פיזיותרפיה. התכנית תכלול טיפולים מנואליים לשיפור טווחי התנועה בברך, שימור ואף שיפור כוח השרירים מסביב לברך, שימוש בטכניקות שונות להפחתת כאבים כגון קירור האזור, שימוש בחבישות, טייפינג ועוד.

תכנית הטיפולים תתבצע תחילה ללא נשיאת משקל על הרגל ואט אט ישולבו גם תרגילים עם נשיאת משקל, אשר יעמיסו מעט על המפרק (עומס הדרגתי ומבוקר). מטרת התרגולים תהיה שיפור היכולות התפקודיות לצורך חזרה לרמת התפקוד הגבוהה ביותר בהתאם לאותו אדם, זאת על ידי התמקדות בשיפור השליטה המוטורית סביב הברך, שיפור הגמישות וטווחי התנועה במפרק והפחתת הכאבים.

 

חשיבות התרגול הפליומטרי לפני חזרה לפעילות ספורטיבית לאחר קרע של מיניסקוס וקרע ברצועה הצולבת הקדמית (ACL)

שיקום לאחר פציעות מיניסקוס וקרעים ברצועה הצולבת הקדמית (ACL) הוא תהליך קריטי ומורכב המחייב תוכנית אימונים מובנית ומדוקדקת. אחד המרכיבים המרכזיים בתהליך השיקום הוא התרגול הפליומטרי. תרגול זה נועד לשפר את הכוח המתפרץ, את היציבות הדינמית והתיאום העצבי-שרירי. מרכיבים אלו חיוניים לחזרה בטוחה ויעילה לפעילות ספורטיבית.

חשיבות התרגול הפליומטרי

  1. שיפור הכוח המתפרץ – התרגול הפליומטרי מתמקד בפיתוח כוח מתפרץ, כלומר, היכולת לייצר כוח במהירות רבה. כוח מתפרץ הוא חיוני לפעילויות ספורטיביות רבות כגון קפיצות, ריצות מהירות ושינויי כיוון מהירים. פציעות ברצועה הצולבת ובמיניסקוס מחלישות את השרירים סביב הברך, ותרגול פליומטרי מסייע בשיקום ובחיזוק אותם שרירים, תוך שיפור היכולת לייצר כוח מתפרץ.
  2. תיאום עצבי-שרירי – התרגול הפליומטרי מחייב תיאום מדויק בין השרירים והעצבים, מה שתורם לשיפור התגובה המהירה ולשליטה בתנועות. זהו גורם קריטי למניעת פציעות חוזרות בעת החזרה לפעילות ספורטיבית. תרגול פליומטרי מאתגר את מערכת העצבים להסתגל ולשפר את הקשר עם השרירים, ובכך תורם לשיפור התנועתיות והיציבות.
  3. שיפור היציבות הדינמית – פציעות בACL  ובמיניסקוס משבשות את היציבות הדינמית של הברך, מה שעלול להוביל לפציעות נוספות אם לא משוקם כראוי. תרגול פליומטרי מסייע בשיקום היציבות הדינמית על ידי חיזוק השרירים התומכים בברך ושיפור יכולת הגוף להתמודד עם עומסים דינמיים ותנועות מהירות.

 

קרע במיניסקוס תרגילים

דוגמאות לתרגול פליומטרי בשיקום פציעות:

  1. קפיצות קופסה (Box Jumps) – קפיצות קופסה הן תרגול פליומטרי מצוין לשיפור הכוח המתפרץ והיציבות הדינמית. המטופל קופץ אל ומקופסה בגובה מותאם ונוח, מקפיד על נחיתה רכה ומבוקרת. זהו תרגיל בסיסי שמסייע לשיפור התנועתיות והכוח ברגליים.
  2. קפיצות סקוואט (Squat Jumps) – תרגיל זה משלב סקוואט וקפיצה, ומסייע בשיפור הכוח המתפרץ של הרגליים. המטופל מבצע סקוואט ולאחר מכן קופץ לגובה תוך שמירה על יציבות ונחיתה רכה. תרגיל זה מאתגר את השרירים המרכזיים של הרגליים ומשפר את היציבות הדינמית.
  3. קפיצות על משטח לא יציב (בוסו) – קפיצה מבוסו לבוסו על שתי רגליים או רגל אחת לדרגת קושי גובה יותר. המטופל מקפיד על שליטה שרירית ויציבות בניתור וגם בנחיתה.

 

תרגול גפה תחתונה במרכז איימקס לקראת חזרה לריצה

מטופל מספר על הפציעות שחווה ועל הטיפול בהן:

 

כאשר מבצעים את התרגול יש לשים לב כי אין החמרה משמעותית בכאבים (בעת הופעת כאבים קלים יש להוריד את העומס, אך לא להפסיק בתרגול). לצד טיפולי פיזיותרפיה יש לבצע תרגול עצמאי גם בבית, זאת על מנת להגביר את האפקט הטיפולי ולהאיץ את קצב ההחלמה. הרופא המטפל ילווה את התכנית השמרנית ויכול להמליץ במקביל על טיפול תרופתי מתאים. כאשר מדובר בקרע מאסיבי אשר מגביל מאוד את התנועה והטיפול השמרני אינו מסייע, יש לשקול התערבות ניתוחית.

 

סובלים? אל תיכנעו לכאב! פנו אלינו עוד היום
רוצים לקבל מידע מקצועי? אנא השאירו מייל
סובלים? אל תיכנעו לכאב!
פנו אלינו עוד היום
רוצים לקבל מידע מקצועי? אנא השאירו מייל

 

ניתוח קרע במיניסקוס – ארתרוסקופיה של הברך

ניתוח מניסקוס הינו ניתוח פולשני זעיר המאפשר לתקן את הסחוס בעזרת חיתוך והוצאת החלקים הקרועים שלו. זהו ניתוח לכל דבר ועניין, וטומן גם סיכונים וסיבוכים אפשריים. התערבות כירורגית דורשת הכנה מוקדמת, כולל טיפולי פיזיותרפיה, בטרם ביצוע הניתוח. כמו כן, גם לאחר הניתוח יהיה צורך בטיפולים פיזיותרפיים אשר ישיבו את היציבות, יגבירו טווחי תנועה ויסייעו לחיזוק הברך.

מחקר מעניין אשר בוצע בשנת 2007 השווה בין טיפול במניסקוס בעזרת ארתרוסקופיה לעומת טיפול שמרני בפיזיותרפיה והעלה את המסקנה כי ארתרוסקופיה, במקרה של קרעים אשר אינם על רקע של חבלה, אינה מועילה לשיפור התפקוד של הברך יותר מאשר תרגול וטיפול שמרני בלבד.

פרט נוסף וחשוב לא פחות הוא הגברת הסיכון לפתח אוסטאוארטריטיס בברך באנשים מעל גיל 40 אשר עברו ארתרוסקופיה (לצורך הסרת חלק מהמניסקוס).

לפיכך, ההמלצה כיום היא מיצוי של טיפול בקרע במניסקוס באופן שמרני בטרם עוברים לאופציה ניתוחית.

 

אז מה הבנו על המניסקוס והטיפול בו?

קרעים במניסקוס הינם נפוצים ויכולים להיגרם ממספר סיבות: חבלה, עומס חוזרני, שינויים ניווניים וביומכניקה לקויה. קיימת עדיפות לטיפול שמרני בפיזיותרפיה על פני ארתרוסקופיה (כדאי למצות טיפולים שמרניים בטרם עוברים לניתוח). כמובן כי על תכנית הטיפול להיות הדרגתית, בפיקוח פיזיותרפיסט ובליווי רופא מטפל (שימליץ על טיפול תרופתי בהתאם לצורך). במקרה של קרע במניסקוס על רקע חבלה עולה הסיכוי בצורך לניתוח. גם אם הומלץ לכם על התערבות ניתוחית, זכרו כי טיפול פיזיותרפי מקדים לניתוח יסייע בהכנה לניתוח ויאיץ את תהליך ההחלמה. כמו כן רצוי ומומלץ לקיים תכנית טיפולי פיזיותרפיה לאחר הניתוח לצורך חזרה בטוחה לתפקוד יומיומי מרבי.

 

שאלות ותשובות נפוצות בנושא קרע במיניסקוס

מהו זמן ההחלמה מקרע במיניסקוס?

זמן ההחלמה של קרע במיניסקוס משתנה מאדם לאדם. הוא תלוי בסוג הקרע וחומרתו וכמובן תלוי בנתונים הבסיסיים של כל אדם כמו טווחי התנועה, הכוח והשליטה השרירית.

ניתן להעריך שתקופת ההחלמה נעה בין 6 שבועות לקרע קטן ויחסית פשוט ועד לחצי שנה לקרע מורכב וטראומתי לדוגמא קרע "ידית דלי". תקופת השיקום יכולה להתארך לחצי שנה כפונקציה של היעד אליו רוצה המטופל להגיע. במידה והפעילות הנדרשת היא יומיומית ופשוטה כמו קימה מכיסא, יציאה מאוטו ועלייה וירידה במדרגות התקופה כנראה תצטמטם לתקופה של כחודשיים. במידה ורמת התפקוד הנדרשת היא גבוהה יותר כמו ביצוע ספורטיבי הישגי הדורש ביצוע כיפוף ברכיים לזוויות עמוקות, שינויי כיוון וספרינטים למשל טיפוס או כדורסל, משך תקופת השיקום יהיה ארוך יותר.

 

האם ניתן לקצר את משך ההחלמה באמצעות פיזיותרפיה?

בהחלט. חובה לבצע טיפולי פיזיותרפיה לא רק על מנת לקצר את תקופת ההחלמה אלא גם כדי למנוע הסתבכויות עתידיות. עבודה בפיזיותרפיה על טווחי התנועה והכוח השרירי ללא ספק תביא לתוצאה טובה יותר ומהירה יותר ותמנע סיבוכים של הגבלה בטווחי התנועה והגבלה תפקודית עתידית. לא ניתן להשתקם מקרע מורכב ללא טיפולי פיזיותרפיה.

התשובה היא שטיפולי פיזיותרפיה הם חובה על מנת להגיע להחלמה אופטימלית. ללא טיפולי פיזיותרפיה נקבל תוצאות פחות טובות ונסתכן עם בעיות עתידיות במפרק הברך או בפיצויים ממפרקים אחרים.

 

האם זריקה לאיזור הפגוע תאיץ את ההחלמה ותפחית את הכאב?

זריקת סטרואידים אינה מקובלת במקרים של קרעים במניסקוס ולא נמצאה כיעילה בריפוי תהליך של קרע במניסקוס, לכן לרוב אינה מבוצעת. במקרים נדירים, אקוטיים, ניתן לשקול זריקת סטרואידים להורדת התהליך הדלקתי.

 

האם מותר או מומלץ להמשיך לעשות ספורט כשיש קרע במיניסקוס?

המטרה בשיקום של פציעת מניסקוס הינה החזרת המטופל מהר ככל האפשר לפעילות ספורטיבית. החזרה לפעילות ספורטיבית צריכה להיות הדרגתית ובהתאם לשיפור במצבה של הברך. ככל שנראה יותר שיפור בטווחי התנועה, כוח השרירים, רמת הכאב והנפיחות יהיה ניתן להתחיל לחזור בהדרגה לפעילות ללא צורך בהמתנה לשיפור של מאה אחוז. הפעילות הספורטיבית עצמה הינה חלק חשוב בתהליך השיקום.

מותר לחזור לפעילות ספורטיבית בצורה הדרגתית ובהתאם לשלב השיקום של הברך. בתור התחלה, חזרה לפעילות ספורטיבית ללא נשיאת משקל וללא אימפקט, כמו שחייה או רכיבת אופניים. בחוגים כמו יוגה ופילאטיס יש להזהר בתנועות שמחייבות סופי טווחים של המפרק כמו ישיבה מזרחית או ישיבת סמוראי. ככל שנתקדם ניתן יהיה לחזור לפעילות כמו קרוס-טריינר והליכות ספורטיביות. על מנת לחזור לפעילות שדורשת אימפקט ושינויי כיוון כמו במשחקי כדורסל וכדורגל, יש צורך לאתגר ולבדוק בזמן הטיפול את היכולת של המפרק להתמודד עם הדרישות האלו. רק לאחר מכן ניתן, בהסכמה עם הפיזיותרפיסט, לחזור לפעילות מלאה.

לסיכום, לפני חזרה לפעילות מלאה, נבדוק בטיפולי הפיזיותרפיה את מרכיבי התנועה ואת היכולת השרירית לייצב את הברך בזמן הפעילות ורק לאחר מכן תתאפשר חזרה הדרגתית בהתאם לשלבי השיקום, ללא צורך להמתין להחלמה מלאה.

 

האם קרע מניסקוס יכול להחמיר בעקבות פעילות ספורטיבית?

בהחלט. כשקרע במיניסקוס אינו מטופל בצורה נכונה מבחינת טווחי התנועה והשליטה השרירית, יש  לקחת בחשבון שפעילות ספורטיבית ותנועות לא מבוקרות עלולות להחמיר את הקרע הקיים ולהביא התדרדרות במצב הברך.

 

האם קרע במיניסקוס מחייב ניתוח?

היום על סמך המחקרים במרבית הקרעים ניתן לטפל בצורה שמרנית על ידי פיזיותרפיה. הטיפול יכלול שיפור טווחי תנועה, שיפור השליטה והכוח השרירי ועבודה על בקרה ושליטה שרירית. מעבר לכך עד היום היה מקובל לחשוב שקרעים מורכבים, לדוגמא קרע ידית הדלי,  יש להפנות להתערבות כירורגית. כיום המחקרים מראים שאחוזי ההצלחה בטיפול שמרני בלבד הם גבוהים אפילו בקרעים המורכבים והטראומטיים. בעבר חשבנו שעל סמך הבדיקות הקליניות ניתן לשער מה חומרת הקרע ולהחליט על סוג הטיפול, כיום אנחנו יודעים על סמך מחקרים שמהמינות הבדיקות נמוכה. כלומר המטפל לא יכול לאבחן במהימנות גבוהה על סמך הבדיקה הקלינית האם הקרע הוא גדול או קטן. לדוגמא מצב שבו על סמך תמונה קלינית נשער שיש בברך קרע גדול ומורכב אך בMRI נמצא קרע קטן. לכן היכולת שלנו להחליט מה גודל הקרע היא נמוכה. בנוסף, יש קורולציה נמוכה בין חומרת הקרע במיניסקוס לבין המגבלה והכאב בפועל.

יחד עם זאת כיום הנטייה היא, כשמדובר בקרע ניווני לא טראומתי, לגשת לטיפול שמרני בלבד. במידה ומדובר במטופל צעיר, ברמת פעילות ספורטיבית גבוהה מאוד עם קרע טראומתי ביחד עם הדמיה שמציגה קרע מורכב, יש מקום לשקול התערבות כירורגית כאשר אין הטבה לאחר טיפול שמרני איכותי.

 

טיפול ממוקד בפציעות מיניסקוס במרכז איימקס

מרכז איימקס – המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט הוא אחד מהמרכזים הבודדים והחדשניים בעולם לבדיקה דינמית ופונקציונלית אשר מזהה ומפענחת בעיות במערכת התנועה, וכל זאת בזמן אמת. בזכות הטכנולוגיה והצוות המיומן מתאפשר לנו להעניק לכם פתרון מדויק, יעיל ומקיף לפציעות, הגבלות וכמובן הכאבים המתלווים אליהם.

במקרים של פציעות מניסקוס אנו בונים תכנית טיפולים בראייה רחבה וכוללנית. תכנית זו מתבססת על אבחון מקיף ומאפשרת בניית תכנית טיפולים אישית מותאמת למצבו הייחודי של האדם.

אם מאסתם בכאבים שמלווים אתכם בכל רגע נתון, רוצים טיפול לקרע במניסקוס שבאמת עובד – אז אנחנו מזמינים אתכם ליצור קשר.


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 350 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם