החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
מטטרסלגיה

מטטרסלגיה הינו מצב בו כריות כף הרגל הופכות להיות כאובות ומודלקות. הדלקת מופיעה בכרית כף הרגל, בעצמות המסרק. עמידה ממושכת הינה אחד מגורמי הסיכון לפתח את הבעיה. בנוסף, מטטרסלגיה יכולה להתפתח ממבנה מכני שאינו אופטימלי או לא תקין של כף הרגל. למרות שהיא אינה מאובחנת כבעיה משמעותית היא עלולה לגרום לכאב ולהגבלה תפקודית.

 

האם אתם סובלים ממטטרסלגיה?

השאלון הקצר הבא נועד להבין אם הסימפטומים שאתם חווים עשויים להצביע על מטטרסלגיה.

 

סימפטומים אופייניים למטטרסלגיה:

ישנם מספר סימפטומים האופייניים למצבים של דלקת בכרית כף הרגל. לא כל הסימפטומים יופיעו יחדיו אצל כולם.

 

כאבים בכרית כף הרגל

כאב בכרית כף הרגל עשוי להיות חריף, שורף או עמום. הכאב מחמיר בעת עמידה ממושכת, בריצה או בזמן הליכה. הכאב במיוחד יורגש בהליכה יחפה או על משטחים נוקשים. הכאב עשוי להשתפר במנוחה.

 

תחושת נימול או הרדמות של האצבעות

בנוסף לכאב החזק יכולה להופיע גם תחושת נימול או הרדמות של אצבעות כפות הרגליים. תחושות אלו עלולות להוביל לאבחנה מבדלת של בעיה עצבית ולכן חשוב מאוד לאבחן מטטרסלגיה.

 

נפיחות בכרית כף הרגל

עוד תסמין אפשרי למטטרסלגיה שיכול לכשעצמו להוביל לכאבים ותחושת אי נעימות הוא נפיחות בכרית כף הרגל.

 

מה הסיבות שעלולות לגרום למטטרסלגיה?

לרוב יהיה יותר מגורם אחד האחראי לדלקת בכרית כף הרגל. אימון יתר או פעילות אקטיבית מוגברת יכולה לגרום למטטרסלגיה. במיוחד בענפי ספורט של עצימות גבוהה בשילוב עם נעליים שאינן מותאמות לפעילות או לטכניקת הריצה.

בנוסף, מבנה כף רגל כמו קשתות גבוהות (Pes Cavus) יכול לגרום ללחץ מוגבר על כריות כף הרגל ועל העצמות המטטרסליות.

סיבה נוספת שיכולה לגרום לכאבים בכף הרגל הקדמית הינו שימוש בנעליים צרות מדי או נעלי עקב לדוגמא, אשר גורמים לעומסים מוגברים על קדמת כף הרגל, ישנן גם נשים המתלוננות על כאבים בעקב כתוצאה מכך.

 

גורם סיכון למטטרסלגיה
גורם סיכון..

כמו כן, דפורמציות גרמיות של מבנה העצמות עצמן יכולות לגרום למטטרסלגיה.

כאבים יכולים להופיע גם כתוצאה מעודף משקל. עודף משקל גורם ללחץ גדול יותר על כפות הרגליים בכלל וקדמת כף הרגל בפרט.

גם שברי מאמץ יכולים להוות סיבה לכאב בכרית כף הרגל הקדמית.

 

כיצד נאבחן מטטרסלגיה?

בבדיקה הקלינית נערוך הסתכלות יסודית ונאבחן את המנח המכאני של כף הרגל. נבצע בדיקה אקטיבית ופאסיבית של התנועות של כף הרגל והקרסול . לעיתים, יהיה צורך לשלול אבחנות אחרות אפשריות באמצעות הדמיה כמו צילום רנטגן. במידה ונזהה קיומו של קאלוס (התעבות הרקמה) נוכל באמצעותו להבין את מיקום ומנח הדריכה של הרגל במחזור ההליכה. קיימת גם אפשרות, לבדיקה דינמית של הלחצים על כף הרגל שיכולה לעזור למקם באופן מדויק את הלחץ על קדמת כף הרגל ובהתאם לכך להתאים מדרסים אשר יהוו תמיכה ופתרון למצב.

 

בדיקת לחצים לאבחון מטטרסלגיה
כך נראית בדיקת לחצים דינמית

 

אבחנות נוספות שעשויות לגרום לתחושה דומה:

קיימות אבחנות מבדלות למטטרסלגיה אשר הכאבים והסמפטומים דומים, אך ההתייחסות הטיפולית שונה. לדוגמה-

  • צניחה של ראשי המטטרסלים
  • קיצור השרירים המיישרים של הבהונות
  • Hammer Toe
  • Morton’s neuroma רקמה פיברוטית מסביב לעצב, אשר בדרך כלל מופיעה בין עצם המסרק השלישית לרביעית, גורמת לתופעות דומות למטטרסלגיה ומערבת גם כאב ונימול באצבעות
  • תנועתיות יתר של הקשת הפנימית
  • קיצור גיד אכילס
  • פרונציה (קריסה של כף הרגל והקרסול) מוגברת
  • קשת גבוהה
  • שיבוש ביחס בין אורך המטטרסל הראשון לשני הגורם לשינוי מנח כף הרגל ולעומס יתר מתחת למטטרסל השני

 

טיפול פיזיותרפיה למטטרסלגיה:

הטיפול למטטרסלגיה הוא קליני ומשלב פיזיותרפיה. הטיפול מסתמך על תלונות המטופל, הבנת הביומכניקה של כף הרגל והבנת הקשר בין הנעלה למנח כף הרגל. הטיפול הינו שמרני וכולל ראשית מנוחה תואמת, שינוי בהנעלה להנעלה עם תמיכה ספציפית של כף הרגל והתאמת מדרסים שמטרתם שינוי מנח כף הרגל והעברת העומס מקדמת כף הרגל אל אזורים אחרים, בהימנע ממתן של תמיכה רכה.

פיזיותרפיה למטטרסלגיה תתמקד ראשית בסימפטומים: הורדת הכאבים בכרית כף הרגל, הנפיחות בכרית כף הרגל והדלקת באמצעות טיפולים כגון טיפול מנואלי תנועתי, אולטראסאונד ואלקטרותרפיה, הדבקות רלוונטיות ועוד. בשלב הבא מתייחסים אל המרכיבים המכאניים העשויים לגרום לבעיה. הדגש הוא על שיפור טווחי תנועה במפרקי כף הרגל, חיזוק פוקנציונלי והדרכת המטופל.

 

מטטרסלגיה טיפול

בשלב החריף והתת חריף יש להפחית עומסים ולשנות את אופי הפעילות הספורטיבית בה עוסק המטופל. פעילויות הכרוכות בעומסים גבוהים כגון ריצה וקפיצה רצוי להמיר לתקופה בפעילות בה יש פחות עומס בנשיאת משקל כמו שחייה או אופניים. באופניים יש למקם את הרגל על הדוושה כך שנשיאת המשקל תמוקם בחלקו האמצעי-אחורי של כף הרגל, ולהימנע מעומס על קדמת כף הרגל.

 

הנעלה ומדרסים למטטרסלגיה

מטרת המדרסים לממטרסלגיה היא השגת פיזור לחצים שווה לאורך כל כף הרגל. נתינת תמיכה רכה מתחת לכריות כף הרגל בלבד אינה נכונה והאפקטיביות תהיה נקודתית ולזמן קצר בלבד. יש לתת תמיכה נוקשה יחסית למרכז כף הרגל על מנת לעודד שם נשיאת המשקל, ובחלק הקדמי לאפשר אזורים מסוימים של רכות להפחתת העומס על קדמת כף הרגל. חשוב מאוד לבחור מדרסים העונים על כל הצרכים הללו ולפיכך רצוי לבחור מדרסים ביו-מכאניים.

המטרה של התאמת הנעליים היא התאמה למבנה כף הרגל ומתייחסת בעיקר למבנה הקשת ולמנח הקרסול בין אם בקריסה פנימית או חיצונית, ואינה תלויה באבחנה של מטטרסלגיה. כן יש צורך באבחנה של מטטרסלגיה להתייחס לרוחב הנעל ולוודא שהנעל לא צרה מדי שתגרום ללחץ בקדמת כף הרגל. כיום קיים מגוון רחב של סוגי נעליים וניתן למצוא את הנעליים שיתנו את התמיכה המרבית והמותאמת ביותר אשר יכולה לעזור בהפחתת הלחץ מתחת לקדמת כף הרגל.

 

ולסיכום,

מטטרסלגיה תבוא לידי ביטוי בכאבים בכף הרגל הקדמית, מתחת לכריות כף הרגל. זוהי תופעה דלקתית שהאבחון שלה הוא אבחון פשוט וקליני. כמו האבחון, גם הטיפול בממטרסלגיה אינו מסובך. נדרשת התייחסות לכאב, לנפיחות ולדלקת באמצעות טיפול פיזיותרפיה. טיפול במטטרסלגיה חייב להתייחס גם למבנה הביומכאני של כף הרגל והפתרון לרוב ישלב גם הנעלה ומדרסים מתאימים.

אם גם אתם חווים תסמינים אשר מוזכרים בשורות הללו ולא יודעים כיצד להימנע מהם אז נשמח אם תרצו איתנו קשר ותגיעו לבדיקת אבחון מעמיקה. לקביעת אבחון וייעוץ – צרו קשר

 

השתתפו בהכנת המאמר:

סאם חמיס –  פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון ושני בפיזיותרפיה וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה משנת 2018.

אילנית אברון – בוגרת תואר שני בפיזיותרפיה Msc.PT מאוניברסיטת תל אביב וכן פיזיותרפיסטית מוסמכת מזה 16 שנה.

 

אולי יעניין אותך גם:

דלקת בגיד כף הרגל אבחון וטיפול >>

פיזיותרפיה לכף הרגל והקרסול >>


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 350 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם