סיאטיקה ובעברית אישיאס, היא כאב מוקרן לאורך מסלול העצב הסיאטי אשר שורשיו יוצאים מהגב התחתון, עוברים דרך הישבן ומשם ממשיכים לגפה התחתונה.
הסיבה השכיחה לסיאטיקה היא גירוי של שורש העצב כתוצאה מפריצה או בלט דיסק, גירוי של בליטה גרמית או היצרות של המעבר העצבי. מצבים אלו עשויים לגרום למצב דלקתי, כאב ולעיתים מלווים בנימול או הירדמות של הגפה התחתונה. לרוב, סיאטיקה תערב רק צד אחד של הגוף.
למרות שהכאב כתוצאה מסיאטיקה עשוי להיות מאוד קשה וחריף, לרוב ניתן לטפל בו באופן שמרני תוך מספר שבועות. חשוב לדעת כי במידה וחווים בנוסף לסימפטומים המתוארים חולשה של הגפה התחתונה או סימנים נוירולוגים כגון בעיות של שליטה על סוגרים, חייבים לפנות להתייעצות רפואית דחופה. מצבים כאלו עלולים להוביל להתערבות כירורגית.
תסמינים של אישיאס / סיאטיקה
תסמינים של אישיאס לרוב מתבטאים בכאב לאורך הישבן והגפה התחתונה. הכאב יכול להיות חלש או חריף עם תחושה של שריפה או כאב דוקר. הכאב יכול להחמיר בתנועות כמו כיפוף, שיעול, התעטשות או ישיבה ממושכת.
הסיבות לאישיאס
לחץ על שורש העצב ביציאה או במעבר שלו, אך צריך לקחת בחשבון שהעצב יכול להיות מגורה בגלל שינויים אחרים שיכולים להופיע בעמוד השדרה כגון נזק מורכב יותר, גידולים או מחלה כמו סכרת.
לא כל כאב עם הקרנה לרגל הוא בהכרח אישיאס. ישנה גם אבחנה מבדלת ובגינה יש לשלול בבדיקה הקלינית מעורבות של מפרק הירך כגורם לכאב המוקרן.
כמו כן, יש לשלול מקור גרמי או שרירי אשר עשוי לגרום למעורבות עצבית ומדמה מצב של אישיאס.
אישיאס – פיזיותרפיה שמרנית
טיפול שמרני באמצעות פיזיותרפיה הוא כלי יעיל מאוד בטיפול באישיאס. הטיפול יכלול טכניקות ידניות שניתן לבצע לעמוד השדרה כגון תנועות ותנוחות שמטרתם להפחית ולמרכז את הכאב מהרגל אל כיוון עמוד השדרה. מרכוז הכאב נמצא כסימן קליני חיובי להטבה ושיפור במצב. ניתן להשתמש בתנוחות מתמשכות, תנועות מבודדות או תנועות משולבות (לדוגמא- יישור וסיבוב של עמוד השדרה) אשר מטרתן למזער את הכאב ברגל ולמרכז אותו.
הפיזיותרפיסט ימצא את הכיוון המתאים הממרכז את הכאב ומקל על ההקרנה וידריך את המטופל לתרגול ביתי, על מנת שהמטופל יתרגל באופן עצמאי מדי יום. באבחנה של אישיאס תרגילים ושיתוף פעולה מצד המטופל בביצוע תרגול בבית הינו מהותי כדי להשיג הטבה משמעותית בכאב הסיאטי. ככלל, ההתנהגות היומיומית והתנועתיות היומיומית שמבצע אותה המטופל חיונית להצלחת הטיפול.
בתכנית התרגול ניתן להיעזר בתרגילים של תנועתיות מערכת העצבים בדומה להרמת הרגל כמתבצע בבדיקה הקלינית עצמה (מבחן הרמת הרגל). בתרגול מסוג זה עובדים על תנועתיות העצב על מנת להפחית את הרגישות העצבית. ישנן מספר דרגות מתח בהן ניתן לבצע את התרגול הזה, הפיזיותרפיסט ימצא את מידת המתח האופטימלית בה תהיה הקלה על הכאבים וכך גם ינחה את המטופל לביצוע עצמי.
אישיאס תרגילים לביצוע ביתי – תרגילים לשיפור תנועתיות המסלול העצבי באמצעות מתיחות נוירודינמיות:
בהתמודדות עם אישיאס, צריך להתייחס גם לאלמנט הפחד של המטופל. לעיתים נבחין בפחד בביצוע תנועה מכיוון שקיימת מחשבה מוטעית שכשיש כאב, יש גם נזק. לכן חלק חשוב מאוד בטיפול יהיה תרגול אקטיבי במנחים כמו עמידה, עמידת שש, שכיבה על הגב, שכיבה על הבטן ועוד על מנת להביא את המטופל לחזרה לפעילות נורמלית תוך כדי גיוס שרירי נכון.
ניתן לשלב טיפול תרופתי בהתייעצות עם רופא כחלק מתהליך הטיפול באישיאס. לרוב הטיפול התרופתי יכלול תרופות שמיועדות לטיפול בכאב וגם לטיפול להורדת דלקת. ניתן לשקול הזרקה של קורטיקוסטרואידים לשורש העצב, אשר ידכאו את התהליך הדלקתי. הצלחת ההזרקה היא לא בהכרח גבוהה אבל במידה והטיפול השמרני לא מועיל מספיק ניתן לשקול את ההזרקה כדי להשיג הקלה בכאב למספר שבועות עד חודש וכך להתקדם בטיפול השמרני.
אבחון – האם כדאי לעשות הדמיה?
הממצאים בהדמיה לרוב לא יסבירו את הכאב. אין מתאם קבוע בין חומרת הממצאים לבין הכאב שהמטופל חווה. רוב המטופלים ירצו לבצע הדמיה על מנת לאתר את המקור של הכאב אך ברוב המקרים אין קורלציה בין הממצאים לבין הסיבה . כמו כן, הדמיה לא מכתיבה את אופי הטיפול השמרני, לכן ההדמיה מומלצת אך ורק במידה ויש תמונה קלינית לא ברורה, כשיש חשד לפגיעה או מחלה אחרת וכשיש ממצאים נוירולוגיים המעלים את הסיכוי בצורך להתערבות כירורגית.
ד"ר סאם ח'מיס מסביר מה יכולים להיות הגורמים לכאב גב תחתון וכיצד ניתן לטפל בכאב
לסיכום – אישיאס או סיאטיקה הינה ביטוי של הקרנה מעמוד השדרה המותני לאורך הרגל לאורכו של המסלול של העצב הסיאטי. לאחר ששללנו מקורות שאינם מוסקולוסקלטלים (שריר-שלד), וכאשר אין סימנים נוירולוגיים חריפים ניתן לפנות לטיפול שמרני בפיזיותרפיה. במסגרת הטיפול תותאם תכנית טיפול ספציפית הכוללת תרגול ביתי שאמורה להקל על הכאב באופן משמעותי.
באיימקס, הפיזיותרפיסטים יטפלו ויעקבו אחר התקדמות ותוצאות הטיפול עד לחזרה מלאה לתפקוד יומיומי ושגרתי.