כאבים בכף הרגל הם תופעה נפוצה המלווה רבים מאיתנו. הכאבים עלולים להשפיע משמעותית על איכות החיים ועל היכולת לבצע פעילויות יומיומיות בנוחות. מרבית האנשים סובלים מכאבים אלו בשלב כלשהו בחייהם, אך לעיתים קרובות הם אינם יודעים את הסיבה האמתית לכאב או כיצד לטפל בו באופן יעיל.
כצוות של פיזיותרפיסטים מנוסים עם עשרות שנות ניסיון מצטבר, אנחנו רואים לנגד עינינו את הסבל שכאבי כף הרגל גורמים ללקוחות רבים. לכן, החלטנו לשתף את הידע והניסיון שלנו על מנת לסייע לכם בזיהוי וטיפול מוצלח בכאבים אלו.
טבלת אבחון בהתאם לסוג ומיקום הכאב בכף הרגל
A. כאב בעקב
כאב בעקב הינה תלונה מאוד שכיחה. האבחנות לכאב בעקב מרובות ומגוונות. האבחנה הנפוצה ביותר לכאב בעקב הינה דורבן. חשוב לציין כי ממצא של דורבן בצילום רנטגן אינו מהווה בהכרח סיבה לכאב ולרוב גם אינו הגורם לכאב. יש לדעת, גם אצל אנשים שאינם סימפטומטיים ניתן לעיתים למצוא דורבן (אוסטאופיט, זיז עצם) בצילום רנטגן.
הטיפול עצמו אינו נועד לטיפול בזיז העצם אלא לפגיעה ברצועה המתחברת אל העצם והיא ה-plantar fascia.
לרוב, כשהאבחנה שניתנת היא של דורבן, הכוונה תהיה ל- plantar fasciitis, כלומר דלקת או שינויים ניווניים של הפציה הפלנטרית. זוהי רצועה המתחברת לעקב וכאשר יש פגיעה, הביטוי יהיה בכאב דווקא לאחר מנוחה, כאב בדריכה ראשונית על הבוקר או כאב לאחר קימה מישיבה ממושכת.
הטיפול המתאים יכלול מתיחות של הרצועה, תרגול פרופריוספטיבי (תחושה עמוקה ויציבות), שיפור כוח גס והשליטה השרירית של הגפה התחתונה על משטחים ניידים, עיסוי של נקודות הדק, מתיחות של שרירי התאומים וטייפינג למניעת פרונציה של כף הרגל – מנח בו כף הרגל קורסת ומגבירה את העומס על הרצועה. ניתן לשקול התאמת מדרסים בהתאמה אישית על מנת לייצב את מנח כף הרגל.
סיבה נוספת לכאב בעקב היא עומס יתר הגורם לתסמונת בשםfat pad – בעקב ישנה רקמת שומן חשובה שנקראתfat pad ותפקידה לרפד את עצם העקב. תמט של הרקמה יתבטא בכאבים בכל דריכה. בתסמונת זו מנוחה תוביל להקלה ותחילת הליכה שלאחר מנוחה תהיה ללא כאב. עומס מצטבר של עמידה והליכה ממושכת יגרום לכאב במצב זה. הטיפול יכלול מתן תמיכה רכה מתחת לעקב כגון עקב מג'ל סיליקון או מדרס עם תמיכה רכה מתחת לעקב. בנוסף, על מנת להפחית את העומס מהאזור יש להימנע משימוש בנעליים בעלות סוליות קשיחות.
B. כאב בקדמת כף רגל עשוי לנבוע מתופעה בשם מטטרסלגיה
מטטרסלגיה מתבטאת בכאב בכריות כף הרגל הנובע מעמידה והליכה ממושכת במיוחד עם סוליה קשה. מצב זה יכול להיגרם כתוצאה מהנעלה לא מתאימה כגון נעליים צרות או נעלי עקב אשר מגבירות את העומס על קדמת כף הרגל או כתוצאה ממנח כף הרגל. גם כאן קיימת רקמת שומן חשובה אשר מספקת ריפוד לראשי עצמות המסרק שיכולה לעבור תהליך של ניוון. חשוב לנעול נעליים רחבות עם סוליה מרופדת כמו נעלי ספורט. במקרה של מטטרסלגיה רצוי להתאים מדרסים על מנת להפחית עומס מהחלק הקדמי של הכריות וזהו פתרון טוב לתופעה. תנועתיות ועיסוי של כריות כף הרגל, תרגול באמצעות גליל קשיח או פיתה על מנת ליצור תנועתיות בין המסרקים יכולים להקל משמעותית על הכאב. ניתן לבדוק את השפעתם של נעליים עם rocker bottom (סוליה המאפשרת גלגול של כף הרגל) כמו נעלי MBT או Hoka שיכולים להקל על הסימפטומים.
C. כאב בצד החיצוני של כף הרגל
כאב נפוץ נוסף המאופיין בכאב בצד החיצוני של כף הרגל, קדמית לפטישון החיצוני, נגרם מתופעה הנקראת Sinus tarsi syndrome. במידה וקיימת קריסה מוגברת של כף הרגל, פרונציה, המנח עשוי לגרום לדחיסה של המפרק ולכאב בצד החיצוני של כף הרגל. הטיפול המומלץ הינו מתיחה של כף הרגל והקרסול לכיוון השני כלומר סופינציה, עיסוי עמוק לרצועה הפנימית, דיקור, גירוי חשמלי, תרגול ושליטה שרירית למניעת הפרונציה והתאמת מדרסים ונעליים מומלצות למניעת הפרונציה.
D. כאב בצד הפנימי סביב העקב
יכול לנבוע מפגיעה של גיד ה-Tibialis posterior. זהו אחד הגידים הרגישים והמכאיבים ביותר בכף רגל. הכאב יתבטא בעמידה ובהליכה. ניתן לבצע אבחון עצמי בעזרת עלייה על הבהונות ברגל אחת – במידה והכאב בצד הפנימי מתגבר בעלייה על הבהונות, האבחנה מאומתת. תכנית הטיפול במצב זה תכלול טייפינג למניעת הקריסה, הנעלה נכונה והתאמת מדרסים וטיפול שמטרתו חיזוק והעמסה הדרגתית. בשלב האקוטי ניתן להשתמש ב-Aircast לייצוב הקרסול.
E. כאב בקדמת כף הרגל המוקרן עד הבהונות
אבחנה נוספת לכאב בקדמת כף הרגל המוקרן עד הבהונות היא נוירומה על שם מורטון. הכאב שכיח יותר בבהונות 3-4. זהו לחץ עצבי בין המסרקים והכאב אינו ממוקד רק מתחת למסרקים אלא מגיע עד קצות הבהונות. במצב זה יש להימנע מיידית מנעילת נעליים צרות. יש להשתמש בנעליים רחבות בלבד בכדי למנוע לחץ על המסרקים. ניתן להשתמש במדרסים או בכרית מטטרסלית, אותה אפשר להניח לפני ראשי המסרקים 3-4 כדי לפתוח את המעבר העצבי. ניתן לבצע מתיחות של שרירי התאומים ושל העצב ועיסוי עצמי ללא גירוי הכאב.
אבחון וטיפול בכאבים בכף הרגל במרכז איימקס
בעזרת אבחון והבנה נכונים של מקור הכאב, ניתן למצוא פתרונות יעילים ולהקל באופן משמעותי על הסימפטומים. טיפול פיזיותרפיה ממוקד, מדרסים מותאמים אישית, הנחיות לתרגול ביתי ושינויים בהרגלי הנעלה ופעילות, כולם עשויים לתרום להקלה משמעותית ולמניעה של חזרת הכאבים.
אל תוותרו על איכות חייכם בשל כאבים בכף הרגל. פנו אלינו לייעוץ והערכה מקצועית. יחד, נצליח למצוא את הפתרון המתאים עבורכם ולשחרר אתכם מהסבל הזה. חיים ללא כאבים אפשריים ואנחנו כאן כדי להוביל אתכם לשם.
ד"ר סאם ח'מיס ממרכז איימקס מסביר על שיקום כף הרגל