9 פציעות שכל ספורטאי חייב להכיר
פציעות ספורט אופייניות לעוסקים בפעילויות גופניות שונות ושכיחותן עולה עם תרבות הפעילות הגופנית המתפתחת. רוב גדול בקרב האוכלוסייה משתדל לשמור על אורח חיים בריא המשלב בתוך השגרה פעילות גופנית, לרוב מתונה, אך קבועה. יחד עם זאת, האפשרות להיחשף לפציעות גדלה כיוון שלכל פעילות יש את הפציעות האופייניות לה, הן בשל היותה קבועה וכוללת תנועות חוזרניות או בשל תנועה פתאומית בעצימות גבוהה.
בנוסף, תכנית אימון שאינה מתאימה, ו/או אבזור שאינו מספק עשויים גם הם לגרום לטראומה לגוף.
בשורות הבאות מספק צוות איימקס הסבר ממוקד על 9 פציעות הספורט הנפוצות ביותר (על רובן תוכלו למצוא הסבר רחב יותר אצלנו באתר).
אם גם לאחר הקריאה אתם זקוקים למידע נוסף אז אתם יותר ממוזמנים לפנות אלינו.
פציעות ספורט נפוצות
פציעות הספורט האופייניות והשכיחות לעוסקים החובבנים והמקצוענים בפעילות גופנית הן מרובות ומופיעות באזורים שונים בגוף:
נקע בקרסול
1. תנועה חדה, סיבובית, פנימית המתרחשת בקרסול תגרום למתיחה ואף קרע בסיבי הרצועה המחברת בין העצמות בקרסול שאחראית על יציבותו. באם מדובר בנקע פשוט הטיפול השמרני בפיזיותרפיה יכלול הפחתת כאב ונפיחות, חבישה בעת הצורך, שיפור של טווחי תנועה בקרסול בכל הכיוונים הרלוונטיים, חזרה של תנועות משולבות כוח, אימון של מערכת העצבים, התחושה ושיווי המשקל. הטיפול במקרים של נקע בקרסול יכלול שימוש בחשמל, תרגילים אקטיביים ופסיביים, טייפינג והנעלה מתאימה בשעת הצורך. במידה וקיימת רגישות מאד גבוהה באזור העצמות הפגוע, יש לפנות לעזרה רפואית ויתכן ותומלץ הדמיה על מנת לוודא כי לא קיימת פגיעה בעצם כגון שבר תלישה.
מתיחה באזור המפשעה
2. מתיחה של גידים באזור המפשעה אופיינית לשרירי הירך הפנימית. פציעה זו נפוצה בעת השתתפות בענפי המשחק המערבים כדור כגון כדורסל, כדורגל וכדוריד. ענפי הספורט הללו מאופיינים בקיומן של תנועות צדיות החוזרות על עצמן של האגן והירך.
טיפול שמרני, כלומר טיפול פיזיותרפיה, יכלול מנוחה למשך מספר שבועות, קירור של האזור וחבישות. ספורטאים המעוניינים לחזור ולהתאמן בהקדם צריכים להקפיד על תוכנית אימונים הדרגתית וחזרה מבוקרת למגרשים. פציעה אשר איננה מטופלת בצורה טובה עלולה להמשיך ולהטריד ולהפוך לפציעה כרונית וליצור מצב בעייתי יותר להחלמה.
מתיחה של שריר הירך האחורי
3. מתיחה בשרירי הירך האחוריים נפוצה יותר בפעילויות ספורטיביות המערבות תנועות חדות ומהירות של שרירי הירך כגון ריצה, סקי מים, קפיצות וכדורגל. החלמה של שריר הירך האחורי היא קשה במיוחד מכיוון שהשריר משתתף תכופות בפעילויות יומיומית תדירות כגון הליכה, איך לכך השריר לא מספיק לקבל את המנוחה הנדרשת להחלמתו. בעיה נוספת בפציעות מסוג זה הן חזרתן בשכיחות גבוהה. טיפול שמרני עתיד להתמקד בהורדת כאב, מתיחות, חיזוקים מתאימים וטייפינג.
שברי מאמץ/ כאבים בקדמת השוק (shin splints)
4. הן שברי מאמץ והן
shin splints יופיעו בקדמת השוק והאבחנה בינים מבלבלת ומטעה. שתי הפציעות יופיעו כתוצאה מעומסים רבים ומואצים בתכנית אימון שאינה אופטימלית לריצה. לרוב שתי האבחנות יהיו מלוות במבנה ביומכאני אבנורמאלי של כף הרגל, הקרסול והגפה התחתונה בכלל. Shin splints לרוב מלווה מנח של כפות רגליים שטוחות, פלטפוס, אשר יעמיס ויגרום למתח מוגבר על הגידים באזור השוק הפנימית. שברי מאמץ הם בעצם סדקים בעצם הנגרמים גם הם כתוצאה ממתח ועומס לא מבוקר אך הפעם על מנח נוקשה של כף הרגל. הכאבים בשני המקרים עשויים להיות עזים וחדים, והם יופיעו גם במנוחה אך גם יתגברו במאמץ. הטיפול האופייני בשני המקרים הוא טיפול שמרני בפיזיותרפיה להפחתת הכאב והדלקת, חיזוק שרירים בדגש על המנח הביומכאני התקין של הגפה והתאמת מדרסים והנעלה על פי הפתולוגיה בעת הצורך.
קרע ברצועה הצולבת הקדמית של הברך
5. קרע ברצועה הצולבת הקדמית של הברך שכיח בקרב ספורטאים העוסקים בספורט הכולל מגע כגון כדורגל וכדורסל. הפציעה לרוב מתרחשת בעקבות שינוי כיוון חד, בלימת פתע או מכה בצידי הברך. תפקידה של הרצועה הצולבת בברך הוא לייצב את הברך במישור הקדמי-אחורי ובמידה והפגיעה ברצועה היא קרע חמור או מלא, תישקל אפשרות ניתוחית לשחזור הרצועה. במידה והטיפול הוא אכן כירורגי, הברך נדרשת להכנה באמצעות טיפול שמרני על מנת להוריד נפיחות, לשפר טווחים ולשמר כוח. הסיבה להכנה היא הצורך בברך אופטימלית לניתוח. לאחר הניתוח, השלב הבא יהיה שיקום אשר יכול להיארך עד כשנה. בתום השיקום המטרה להשיב את הספורטאי אל המגרש הדורש גם ריצות מהירות, ניתורים ושינויי כיוון. ייתכן ובמהלך השיקום ידרשו אביזרי עזר כגון שרוולי תמיכה לברך או מדרסים ביומכניים אך בכל מקרה הדרך למטרה חייבת להיות עקבית ומלווה בהורדת כאב ונפיחות, השבת הכוח וטווחים מלאים ושיקום עצבי מלא.
כאב בקדמת הברך (פטלופמורלי)
6. פציעת ספורט שכיחה נוספת הינה כאב בקדמת הברך או בשמו הנוסף, כאב פטלופמורלי. כאב זה נובע מתנועות חוזרניות בין עצם הפיקה לעצם הירך. הכאב יופיע בברך אחת או דו צדדית כאשר הפעילויות האופייניות לגרימה לכאב מסוג זה הינם פעילות הדורשות ריצות וקפיצות כגון משחקי הכדוריד, כדורסל וכן רצים למרחקים ארוכים וקצרים. תכנית הטיפול בפציעה מסוג זה דורשת שילוב של מנוחה והדרגתיות בתכנית האימון על מנת לפזר ולהפחית עומסים מצטברים. שיקום הברך יכלול הפחתת כאב בדרכים מגוונות, חיזוקים בעיקר של הארבע ראשי בנשיאת משקל במנח ביומכאני נכון של הגפה התחתונה. גם כאן נשלב התאמה של הנעלה ומדרסים במידת הצורך.
מרפק טניס
7. בגפה העליונה הפציעות האופייניות לאזור המרפק נקראות מרפק טניס או מרפק גולף. מיקומה של הפציעה הוא בגידי המרפק, מהצד החיצוני או הפנימי, וזאת עקב תנועות חוזרניות מרובות הגורמות להיווצרותו של תהליך דלקתי באזור בו מתחברים הגידים לעצם. גם בפציעה מסוג מרפק טניס יכלול הטיפול השמרני מנוחה. ניתן לחזור בהדרגה לתוכנית אימונים הדרגתית לשרירים ולגידים בפיקוחו של פיזיותרפיסט, עד אשר תתאפשר חזרה מלאה לפעילות בטוחה.
קרע בגיד אכילס
8. קרע בגיד אכילס מתרחש לרוב אצל ספורטאים העוסקים בספורט הדורש כוח מתפרץ כגון מתעמלות אומנתיות, טניסאים, רקדניות ועוד. פציעה זו נפוצה גם בקרב גברים מעל גיל 30 אשר עוסקים בספורט באופן לא עקבי. פציעה זו מתרחשת אצלם בעיקר בגלל הדרישה לתנועות חדות כמו במשחק כדורגל כאשר הגוף אינו עובר את ההכנה המתאימה. הלחץ והכוח הרב המופעל על אזור הגיד גורם לקרע חלקי ואף מלא אשר לעיתים ידרוש התערבות כירורגית. תכנית הטיפול לאחר התערבות כירורגית תונחה ע"י האורתופד המנתח ורצוי שתתבצע בטיפול של פיזיותרפיסט מומחה לפציעות ספורט. התכנית הטיפולית השמרנית האפשרית במקרה של קרעים חלקיים יותר, עוסקת בטיפול בדלקת בגיד אכילס ובכאבים באמצעים שונים, תרגול ואימון תוך הפחתת עומסים מבוקרת ואימוני כוח ומתיחות בהדרגה.
דלקת או קרע בגידי השרוול המסובב בכתף
9. מבנה הכתף הינו מבנה מורכב הידוע בחוסר היציבות שבו. יתרונות מבנה המפרק הם אפשרויות התנועה המרובה אך זה בא על חשבון חוסר היציבות שעשוי לגרום לפציעות מרובות. ענפי הספורט האופייניים לפציעה בגידי השרוול המסובב הם שחייה, טניס, כדור יד, בייסבול, הרמת משקולות ועוד. ענפי ספורט אלו דורשים כוח רב וגמישות מחגורת הכתפיים. תנועות חוזרניות ואף תנועות חדות של מכה חזקה עשויות לגרום למתיחה או קרע של גידי השרוול המסובב. הטיפול השמרני בפיזיותרפיה בפציעה הינו הורדת כאב באמצעות חשמל, הדבקות כגון קינזיו טייפ, אולטרסאונד טיפולי, חיזוק של חגורת הכתפיים, שיפור של טווחי תנועה לכיוונים הרלוונטים, תרגול בנשיאת משקל על משטחים נייחים וניידים לשיפור הבקרה המוטורית ועוד. תכנית אימון של פיזיותרפיסט העוסק בפציעות ספורט יכלול גם תכנית שיקום מובנית לחדר הכושר.
חוויתם פציעת ספורט? כך תפעלו
במידה ונפצעתם בזמן אימון, הטיפול הראשוני שיינתן ע"י פיזיותרפיסט יכלול קירור האזור לזמן מוגבל, מנוחה, חבישה מתאימה, והרמת הגפה מעל גובה הלב על מנת לעודד הפחתה של הנפיחות והבצקת ולאפשר זרימת דם טובה יותר. הטיפול יושלם ע"י רופא במידת הצורך ויכלול משככי כאב, הפניה להדמיה רלוונטית, קיבוע האזור הפצוע, והמלצה על טיפול שמרני בפיזיותרפיה או התערבות כירורגית במקרה הצורך. בכל מקרה לאחר פציעה, יש מקום לבצע אבחון קליני מקיף ומלא. האבחון יאפשר התאמת תכנית טיפול אופטימלית אצל הפיזיותרפיסט.
ניתן לטפל, אך חשוב יותר למנוע
לסיכום, פעילות גופנית הינה חיונית לחיינו אך יש לנקוט באמצעי זהירות על מנת לנסות להפחית נזקים ולהפחית את הסיכון לפציעה אופיינית. ראשית, יש לחלק נכון את תכנית האימון ולפזרה על פני השבוע. רצוי לבצע פעילות מתונה במהלך כל השבוע לעומת פעילות בעצימות גבוהה ביום אחד. אימון חד פעמי עוצמתי מגביר את הסיכון לפציעות במערכת השלד שריר.
שנית, יש להתאים תכנית אופטימלית אישית לכל מתאמן על פי מצב הכושר הגופני שלו. התאמה של דרגת קושי והתקדמות מבוקרת עשויה להפחית את הסכנה לפציעות ספורט כגון שברי מאמץ ודלקות גיד למיניהן.
בנוסף, רצוי להצטייד בציוד מתאים ומגן לפעילות הספורטיבית בה הינכם לוקחים חלק כגון מגנים, נעליים מתאימות ועוד.
הכינו את הגוף לקראת הפעילות על ידי חימום ומתיחות לפני האימון ובסופו.
האזינו לגוף שלכם, באם הוא מאותת אותות אזהרה של כאב ודלקות, התייחסו לכך בזמן וטפלו
מתנו את הפעילות בתיאום ובהנחיית הפיזיותרפיסט המטפל והעלו עומסים ואת העצימות בהדרגה.
ולסיום, שלבו באימונים אלמנטים אירובים ואנארובים. חשוב לשלב אימוני כוח לפחות פעמיים בשבוע ולאזן בגמישות במהלך התכנית.
דאגו להקפיד על העקרונות הפשוטים הללו ובכך תחסכו פציעות מיותרות.
אם לא הצלחתם למנוע את הפציעה אז אנחנו באיימקס כאן כדי לסייע. צוות הפיזיותרפיסטים שלנו, בסיוע המכשור החדשני והמתקדם בארץ, יודעים לאתר את הגורם להיווצרותן של תבניות תנועה לקויות, להכין תוכנית טיפול מותאמת אישית הכוללת תרגול ממוקד וכמובן לבצע את הטיפול ברמה הגבוהה ביותר.
מהרו ליצור איתנו קשר ולהגיע להיבדק אצלנו באיימקס, אנחנו נשמח להחזיר אתכם למוטב.
הכותבים: אילנית אברון MSc.PT, ד"ר סאם חמיס MSc.PT, איימקס – המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט