מרפק טניס ובאנגלית Tennis Elbow היא דלקת נפוצה בגידי המרפק, ובניגוד לשמה לא מופיעה רק אצל שחקני טניס.
הדלקת מאופיינת בכאב נקודתי המופיע בצדו החיצוני של המרפק, כאב אשר יכול להתפשט לצד החיצוני העליון של האמה ואף לכיוון שורש כף היד.
בשורות הבאות מסביר ד"ר סאם חמיס, פיזיותרפיסט מומחה לביומכאניקה קלינית וניתוח תנועה, אודות טיפול במרפק טניס, על דלקות שונות במרפק ומספק טיפים והמלצות נקודתיות.
בסיום הקריאה תדעו מי הן האוכלוסיות שאצלן נפוצה הדלקת? האם מדובר בבעיה שיש לה פתרון? כיצד ניתן להפחית את התסמינים? אילו סוגי טיפולים מתמודדים עם הבעיה? ועוד המלצות וטיפים מצוות הפיזיותרפיסטים המומחים של איימקס.
אנחנו רוצים לומר לכם תודה רבה על הסבלנות ומאחלים לכם קריאה נעימה ובריאות איתנה!
מה הגורמים למרפק טניס?
אתם מעמיסים על הגידים של המרפק באמצעות פעולות חוזרניות של שורש כף היד ואינכם מודעים לכך. אימוץ יתר של שרירי האמה החיצוניים באמצעות תנועות שורש כף היד הוא הגורם להופעתם של קרעים קטנים בגיד המחבר בין עצם המרפק לבין שרירי האמה, הידוע בשם מרפק טניס.
שמה של הדלקת התקבל בעקבות תלונות רבות שהגיעו משחקני טניס, אשר בחבטות הרבות שהם מבצעים (בעיקר חבטות גב-יד) יוצרים עומס רב על השרירים ועל שורש כף היד. הסיכון הולך וגובר כאשר אותם טניסאים משתמשים בטכניקת אחיזה לקויה, אינם מחזקים את השרירים שלוקחים חלק בפעילות ומבצעים פעילות לא הדרגתית.
על אף שמה, אין מדובר בדלקת שהיא פרי נחלתם הבלעדי של טניסאים, וישנם בעלי מקצוע נוספים עם סיכון מוגבר לפתח דלקת טניס: אנשי מחשבים, נגרים, טבחים, מרימי משקולות, צבעים, שיפוציניקים העושים שימוש מוגבר במברגים ותנועות סיבוביות של כף היד ועוד.
חשוב לציין כי גם הגיל מהווה פקטור והשכיחות ללקות בדלקת עולה בטווח הגילאים 30-50.
לא רק אצל טניסאים – כאב עז במרפק
איפה יופיעו כאבים לסובלים ממרפק טניס?
כאמור, מלווה ה-Tennis Elbow בהופעת כאבים במרפק בעיקר בצד החיצוני שלו. אותם כאבים יכולים להיות מוקרנים גם לחלקה החיצוני של האמה ואף לשורש כף היד.
ישנן תנועות מסוימות המערבות את יישור שורש כף היד כלפי מעלה, והן עלולות לגרום להופעת הכאב במלוא עוצמתו. הדבר בא לידי ביטוי בפתיחה וסיבוב של ידית הדלת, שימוש במברג בתנועות סיבוביות, אחיזת פטיש, שימוש בסכין לצורך חיתוך ואף אחיזה של כוס.
ככל שמחריפה הדלקת כך גם עולה עוצמת הכאב שיכולה להופיע גם בפעולות פשוטות מאוד כגון שימוש בעכבר המחשב, שטיפת פנים וכד'. תסמין נוסף שעשוי להופיע, אשר הוא בעצמו ביטוי של תסמין הכאב, הוא חולשה של היד.
איך מאבחנים מרפק טניס?
מדובר על אבחון פשוט יחסית שניתן לבצע באמצעות בדיקה קלינית פשוטה המערבת מישוש של צדו החיצוני של המרפק. כמו כן, כולל האבחון ביצוע תנועות כנגד התנגדות, כגון הרמת כפות הידיים מעלה ובדיקת הכאב העולה מפעולות אלה.
כמובן כי ישנן גם בדיקות הדמיה שיכולות לשפוך אור על הדלקת (בעיקר לשלול פתולוגיות אחרות) אך לרוב אין צורך בהן, ורק אם ישנו חשד לפתולוגיה אחרת אז ממליצים על רנטגן או בדיקות הדמיה אחרות.
חשוב לדעת כי ישנה אבחנה מבדלת העלולה לגרום לתסמינים דומים במרפק, אך היא בכלל נובעת מהצוואר, והכאבים אותם חווים במרפק הם כאבים מוקרנים. לפיכך, ישנה חשיבות רבה לאבחון יסודי ומעמיק על ידי איש מקצוע לפני שניגשים לפרוטוקול טיפולי כלשהו. לקריאה על כאבי צוואר לחצו כאן
טיפול במרפק טניס
כאשר מופיעים תסמינים חריפים כגון כאב חד וחולשה ניתן לנסות ולטפל עצמאית באמצעות קרח לזמן קצוב של כ-10 דקות לערך. את הקרח יש להניח בצורה ממוקדת על אזור הכאב, מספר פעמים ביום, כאשר במהלך היום תימצא היד במנוחה.
אם הכאבים בלתי נסבלים ומופיעים גם בלילה אז כדאי להתייעץ עם אורתופד בנוגע לנטילת תרופות נוגדות דלקת.
מעבר לטיפול האקוטי יש צורך בטיפול שמרני שיתמודד עם שורש הבעיה ולא רק עם התסמינים שלה. לשם כך פונים לטיפולי פיזיותרפיה למרפק המסייעים בהפחתת כאבים, אך לא פחות חשוב מכך להפחתת עומסים על הגידים והשרירים המעורבים.
טיפולי פיזיותרפיה לכאבים במרפק יסייעו בחיזוק השרירים ועליה הדרגתית של המאמצים והעומסים המוטלים על היד וכתוצאה מכך חזרה הדרגתית לתפקוד מלא.
מטופלת מספרת על הטיפול הפיזיותרפי למרפק במרכז איימקס, אחרי פציעה קשה שעברה
טיפול פיזיותרפי למרפק טניס במרכז איימקס
כחלק מהטיפול הפיזיותרפי במרכז איימקס אנו משלבים אלקטרותרפיה המאיצה את שבירת מעגלי הכאב וזירוז החלמת ההליך הדלקתי. בנוסף הטיפול ילווה: בקירור, דיקור מערבי, מתיחות, טייפינג ובמידת הצורך יומלץ סד מנוחה למרפק.
פיזיותרפיה למרפק טניס במרכז איימקס שמה דגש רב על תרגול הדרגתי לחיזוק השרירים, כאשר משולבים תרגילים המובילים לכיווץ השרירים במצבם הקצר והארוך ביותר עם וכנגד כח הכובד.
יתר על כן, עוסקים הטיפולים במרכז איימקס בהגדלת טווחי תנועה במפרקים הסמוכים למרפק, במטרה להשיב את הגפה כולה לתפקוד מלא וללא תחושת כאב.
טיפול באמצעות סטרואידים
ניתן לבצע הזרקה מקומית של סטרואידים לאזור הפגיעה אך זה עתיד לסייע בהקלה על התסמינים בלבד ולא לאורך זמן. כמו כן, עלולים הסטרואידים לגרום להשלכות שליליות על הרקמות.
חושדים שאתם סובלים ממרפק טניס? בואו לאבחון וטיפול
כפי שכבר נאמר מדובר על תופעה שכיחה שעשויה לפגוש נשים וגם גברים, ולא רק כאשר הם חובטים במחבט טניס.
טיפול לדלקת במרפק הוא יעיל מאוד ועתיד לזרז את תהליך ההחלמה והריפוי בצורה משמעותית.
גם ללא טיפול ייתכן והדלקת תחלוף מעצמה, אך קחו בחשבון שזה יכול לקחת שנתיים.
לפיכך, אל תמתינו לשווא וצרו קשר עוד היום לקביעת טיפול יעיל להקלת התסמינים ולמניעת התופעה בעתיד.