הבדל באורך רגליים
בנוסף לפציעות המדוברות קיים גם אלמנט נוסף – פגיעה בביצועים בקרב הסובלים מאסימטריה. הבדל באורך רגליים יוביל לריצה איטית יותר וניצול קלוקל של אנרגיה. אז אם אתם קוראים את השורות, מהנהנים בראש בהסכמה וכבר ניסיתם את כל השיטות לשיפור טכניקת הריצה ללא הועיל, כדאי מאוד שתשקלו בדיקת ריצה.
הפתרונות לאסימטריה ברגליים
במרכז חדר הבדיקה באיימקס ניצב לו בגאון הליכון (טרדמיל) כמו אלה שאתם בוודאי מכירים. ההליכון מוקף בשמונה מצלמות אינפרה-אדום ושתי מצלמות וידיאו דיגיטליות. מחברים לנבדק סמנים מחזירי אור על הגוף (בנקודות שונות) אשר נקלטים על ידי המצלמות ומתחילים בביצוע פעילות על גבי ההליכון. הנבדקים מתחילים לנוע, בהתחלה בקצב הליכה, ואם יש צורך עוברים לריצה. הסמנים שהוצבו על גופו של הנבדק הינם חיישנים שמנטרים את הנבדק מזוויות שונות ומספקים מידע על תנועת הנבדק. ניתוח גרפי המתבצע בעזרת הדמיית מחשב מעבד את תנועת הסמנים במרחב לכדי דמות תלת מימדית, אשר מאפשרת ייצוג מדויק של תנועות הנבדק (רמת דיוק גבוהה מאוד – 0.10 מ"מ).
להמחשה, דמיינו סרטי אנימציה בהם משתמשים בטכנולוגיה דומה, בה לוקחים דמות מציאותית ומלבישים עליה דמות אנימטורית שנראית זהה לדמות המקורית. במקרה שלנו קיים טוויסט קטן בעלילה, כאשר באותה דמות ניתן לנתח את כל המפרקים העשויים להשפיע על התנועה.
ד"ר סאם חמיס, מומחה לביומכאניקה, מסביר על הבדל באורך רגליים עם המחשה של הבדיקה באיימקס
הנתונים הנאספים מאפשרים לנו לזהות תנועה לקויה, לא סימטרית, ואת הגורמים לתסמינים אותם חשים הנבדקים. חשיבות גדולה מאוד ניתנת לזיהוי המקור להבדל באורך הרגליים, האם הסיבה לאסימטריה היא מבנית או פונקציונלית (תפקודית). פעמים רבות התשובה איננה חד משמעית, מכיוון ששינויים מבניים עשויים במרוצת הזמן להוביל לשינויים פונקציונליים וקשה להבחין בתרומתו הנפרדת של כל גורם להיווצרות האסימטריה.
התאמת נעליים
לרוב, כאשר מבחינים כי מדובר בשינוי הנובע מסיבה הקשורה למבנה השלד, ניתן לטפל באמצעות הגבהה בנעליים או מחוצה להן. הגבהה שכזו עתידה לסייע לאיזון באגן ולתקן את הפיצויים שמתבצעים בגוף. התאמת נעליים אינה בחסות "זבנג וגמרנו". יש צורך לבצע שינויים קטנים ובהדרגה על מנת לאפשר לגוף לבצע הסתגלות אופטימלית למצב החדש. יתרה מכך, כאשר קיים הבדל באורך רגליים העולה על 7 מ"מ, יש צורך בהגבהה לאורך כל כף הרגל ולא באזור העקב בלבד, שכן הגבהה מקומית בעקב לא תשנה את ההבדל הקיים באורך הרגליים בזמן שהעקב מתרומם מהרצפה בזמן הליכה.
מדרסים ביומכניים לאסימטריה
מנגד, כאשר מדובר בהבדל פונקציונלי, דוגמת קריסה פנימית של כף הרגל או השטחת קשת כף הרגל, הגבהה תסייע זמנית (אם בכלל), ולכן דרוש טיפול לטווח הארוך. התאמת מדרסים ביומכניים יכולה בהחלט לשפר את המצב ולמנוע פציעות עתידיות.
שינוי ושיפור טכניקת הריצה וההליכה
יש צורך בביצוע תיקונים והתאמות על מנת לאזן את ההבדל באורך הרגליים. הקניית מיומנויות חדשות ושיפור טכניקת הריצה ו/או ההליכה הקיימת יתנו כלים חדשים להתמודדות עם האסימטריה ויקלו על עומסי הגפה התחתונה.
טיפולי פיזיותרפיה לחיזוק ואיזון שרירים